Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1894. május 27-én született Louis-Ferdinand Céline

Új irodalmi nyelvet teremtett, modernizálta a világirodalmat.

Céline-t a huszadik század egyik legnagyobb hatású írójaként tartják számon, aki egy olyan új stílust alakított ki, amely modernizálta a francia és a világirodalmat egyaránt. Mindamellett a II. világháború alatt tett kijelentései nyomán vitatott személyiséggé vált.

Céline életútjának magyar vonatkozása is van: 1924-ben orvosi képesítése megszerzésekor, diplomamunkáját Semmelweis Ignácról írta. Legismertebb műve az Utazás az éjszaka mélyére, mellyel Céline korának nem egy irodalmi konvencióját zúzta össze, felhasználva például a szleng és a vulgáris beszéd ritmusát és egy bizonyos fokig szókészletét is, sokkal következetesebben, mint az előtte ilyesmivel próbálkozó írók bármelyike. 

 

A könyv komoly sikert aratott a közönség körében, a Goncourt-díjat mégsem nyerte el. Céline 1936-ban publikálta Halál hitelbe című regényét, melyben egészen újszerű, kaotikus és deheroizált képet nyújt az emberi szenvedésről. E két könyve nem csak a stílus nagy megújítójának mutatja Céline-t, de remek mesélőnek is. A Bohócbanda  és a London Bridge című regények középpontjában a I. világháború alatti londoni alvilág áll. Céline önéletrajzi narrátora mesél egy titokzatos franciával való végzetes barátságáról, kellemetlen kapcsolatairól London stricijeivel és kurváival és közös ellenségükről, a Scottland Yard felügyelőjéről. Ezek a regények a fekete humor olyan magaslatait képviselik, ahová kevés író ér föl. Céline élete utolsó percéig folytatta az írást, Rigodon című regényét halála napján fejezte be.

"A francia irodalomban Céline nagy név, egyike a legnagyobbaknak, könyvei a Gallimard híres sorozatában, a Pleiade-ben jelentek meg, de mégis, sokkal inkább a csodálat tárgya, semmint a tiszteleté, mert zsenialitásával mindig együtt jár megszégyenült egzisztenciája. Megbocsáthatatlan lenne meghajolni e nagyság előtt, mert ez azt jelentené, hogy egyezünk azzal az íróval, aki kísérteties gúnyiratokat irkált egy nép megsemmisítéséről. Megengedhetetlen az áldozatok iránti kegyeletből, de a tehetsége iránti csodálat megmarad, még ha a szerző alakját két részre szakítjuk is. Céline ezeket a gúnyiratokat ingyen írta, szeszélyességből vagy csak úgy, szórakozásképp, olykor konfúz módon, hogy az már bohóckodásnak tűnik, noha egy komoly tollból semmi sem komolytalan. Gide egyszer azt mondta: „Céline zöldeket beszélt a zsidókról, de ha ez nem bolondozás, akkor ő tényleg bolond.”

Kapcsolódó linkek