Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2005. február 25-én halt meg Peter Benenson

Az Amnesty International megalapítója, a szervezet az emberi jogokért küzd.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete két újságcikkből "nőtt ki". Az egyiket az alapító, Peter Benenson londoni ügyvéd olvasta két portugál diákról, akiket a Salazar-rezsim bírósága hét év börtönre ítélt. Bűnük: pohárköszöntőt mondtak a remélt majdani szabadságra és demokráciára.

A másik cikket maga Benenson írta a The Observer című brit lapban az eset kapcsán, "Az elfelejtett bebörtönzöttek" címmel. Illusztrációként egy-egy angolai, amerikai, görögországi, magyarországi, romániai és csehszlovákiai elítélt képét választotta ki. Valamennyien másként gondolkodók voltak és ezért kerültek börtönbe.

Az ügyvéd nemzetközi amnesztia-felhívást tett közzé érdekükben - és megszületett az Amnesty International, amely ma már világszerte hárommillió támogatót tudhat tagjai között, köztük olyan prominens személyiségeket, mint Bono, Bruce Springsteen, a dalai láma, Desmond Tutu, Harrison Ford, Jacques Chirac, Sir Mick Jagger, Sting, Tony Blair vagy Yoko Ono.


A szervezet világhírűvé vált jelképét, a szögesdróttal körülvett gyertyát egy ősi kínai mondás ihlette:

"Hasznosabb gyertyát gyújtani, mint a sötétséget átkozni".

forrás: Ötvenéves az Amnesty International (ujszo.com)
 

Az Amnesty International (AI) nemzetközi szervezet, amely az emberi jogok elismertetéséért küzd. Olyan világot szeretne, ahol minden egyes emberre vonatkoznak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában leírt jogok és a nemzetközi emberi jogi megállapodások.

E cél érdekében az AI kutatásokat végez és akciókat szervez, s segítségükkel igyekszik megelőzni és megakadályozni a fizikai és szellemi integritáshoz, a lelkiismeret és szólás szabadságához, valamint a diszkrimináció-mentes élethez való jogok súlyos megsértéseit.

Az AI kormányoktól, egyházaktól, ideológiáktól és gazdasági érdekektől független szervezet. Egyetlen kormányt vagy politikai rendszert sem támogat, és az általa védett személyek nézeteivel sem foglalkozik. Egyetlen célja az emberi jogok elfogulatlan védelme.

Az AI-nak kiterjedt tag- és támogatói hálózata van. Legutóbbi felmérésünkön öt kontinensen több mint 150 országban több mint 3 millió tagot, támogatót és hírlevelünkre előfizetőt számláltunk. Az AI tagjainak és támogatóinak politikai és vallási meggyőződése igencsak különböző, de elszántan dolgoznak egy olyan világért, ahol mindenki élvezheti az emberi jogokat.

Az AI demokratikus és független szervezet. A fontos döntéseket az AI Nemzetközi Tanácsának a nemzeti szervezetek által delegált tagjai hozzák.

Az AI működéséhez szükséges pénz előteremtése elsősorban az AI nemzeti szervezeteinek és helyi önkéntes-csoportjainak a feladata. Az emberi jogok megsértése ellen folytatott kutatómunkánkhoz és kampányainkhoz kormányoktól nem kérünk és nem fogadunk el pénzt.

forrás: Amnesty International

Kapcsolódó linkek