Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1890. december 5-én született Fritz Lang

A német filmgyártás egyik legmeghatározóbb egyénisége.

Fritz Lang az 1920-as évek meghatározó alkotója volt, neve az újító szellemű német filmművészetet fémjelezte. 1933-ban, a nácizmus hatalomra jutásakor Goebbels, Hitler propagandaminisztere megpróbálta rávenni, hogy legyen „birodalmi filmintendáns”. Lang nem kívánt együttműködni, Anglián és Franciaországon keresztül az Egyesült Államokba emigrált.

Amerikában azonban sohasem élvezett akkora alkotói szabadságot, mint egykor Németországban — itt forgatott filmjei kevésbé látványosak, mint a korábbiak —, de így is sikerült elismert hollywoodi rendezővé válnia. A II. világháború után hazatért, ám további rendezői álmait nem tudta valóra váltani.

 

 

Expresszionista alkotásai nagy kifejező erejű felvételeikkel, újszerű díszletmegoldásaikkal, fényhatásaikkal az irányzat remekművei. A kor német filmművészetében az egyén és társadalom viszonyainak romantikusan eltúlzott s az absztrakció kellékeivel — szimbólumokkal és allegóriákkal — a valósághoz képest szubjektíven sarkított, de éppen ezáltal szuggesztív ábrázolása jelent meg.

A képzelet, az álomlátomások, a rémmesék misztikus-fantasztikus világa tűnt fel a filmvásznon. Az alkotásokból az I. világháborúban vesztes Németországra oly jellemző nyomasztó hangulat, általános csüggedés és kilátástalanság rabságából kiutat hirdető nácizmus és szocializmus sugallata egyaránt kiérezhető. Lang legismertebb filmje a Metropolis (1926) is az expresszionizmus stílusjegyeit viseli magán.

forrás: Fritz Lang: Metropolis. A XXI. század utópisztikus víziója

Kapcsolódó linkek