Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

ie. 3114. augusztus 11-e a maják szerint a világ teremtésének napja

Ez a nap a MAJA mítoszok szerint az időszámításuk kezdetének napja is.

A hegyi maják (kicse, kakcsikel, kekcsi) panteonját kevésbé kutatták, mivel mitológiájuk vonatkozásában csak két fő forrás maradt fenn: a Popol Vuh című kicse eposz és Bartolome de Las Casas művei. A mítosz fő változata szerint a világ teremtésében több istenházaspár működik közre: a "teremtő anya" és "teremtő apa"; a "szülőanya, nagy anya" és a "fiak nemzője, nagy atya"; "a hatalmas hódító (anya)" és a "zöld tollakkal borított kígyó (Tollaskígyó = Quetzalcóatl)". A mítosz másik változatában a világot Tepeu istennő és két isten, Kukumac és Hurakán teremtette.

Létrehozták a földet, a hegyeket és völgyeket, a növényeket és állatokat, megpróbáltak embert is formálni agyagból, de alkotásuk szétfolyt, mozogni nem tudott és a bosszús istenek megsemmisítették. Akkor fából faragtak embereket, azok meg tiszteletlenebbek és engedetlenebbeknek bizonyultak. Az istenek özönvizet támasztottak és az szinte minden embert elpusztított. Akik meg tudtak menekülni, kis majmokká változtak.

Az istenek a következő alkalommal készítettek négy embert. Ezek viszont túlságosan értelmesre és jó felfogóképességűekre sikerültek, ami nem tetszett az isteneknek, ezért Hurakán ködöt lehelt a szemükre - ettől fogva sok minden titokzatossá és érthetetlenné vált számukra a világon. Miközben a négy kukoricaember aludt, az istenek négy asszonyt teremtettek és nekik adták. Ez a négy emberpár lett a kicsék és más népek ősszülője.

Számos kicse mítosz beszéli el az ikeristenek, Hunahpu és Sbalanke eredetét, harcát a holtak birodalmának tizenkét urával és istenével, a Sibalba istenekkel, akik közt Hun-Kame és Vukub-Kame töltötte be a vezető szerepet.

forrás:csillagkapu.hu

Kapcsolódó linkek