Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1926. augusztus 14-én született René Goscinny

A francia képregényíró többek között az Asterix és a Lucky Luke "atyja"

Goscinny Buenos Airesben a  francia líceumban tanult, és kitűnt azzal, hogy képes volt mindenkit megnevettetni az osztályban; ezzel valószínűleg félénkségét ellensúlyozta. Szívesen olvasott képes történeteket, hatásukra maga is rajzolni kezdett. 1946-ban édesanyjával hazatért Franciaországba, majd egy évvel később az Egyesült Államokba utazott, abban reménykedve, hogy Walt Disenyvel dolgozhat.

Ez nem sikerült, ezért hazaköltözött Európába, ahol hamarosan megismerkedett  Albert Uderzóval, és kezdetét vette élethosszig tartó barátságuk és együttműködésük. Első közös munkáik, a Jehan Pistolet és a Luc Junior című sorozatok különféle magazinokban jelentek meg. 1956-tól Goscinny termékenyen közreműködött a Tintin magazinban. A Tintinben jelent meg 1958 és 1962 között Uderzóval közös figurája, Umpapa, az indián.

 

 

1957-től haláláig Morris szüleménye, Lucky Luke történeteit is írta a Spirou magazinba. 1959. október 29-én, a Luxembourg Rádió támogatásával az Édipresse/Édifrance útjára indította a Pilote című hetilapot, aminek Goscinny az egyik legtermékenyebb szerzője lett. A magazin első számában jelent meg Asterix (akkor még folytatásokban), a Goscinny-Uderzo páros legismertebb figurája, és azonnal sikert aratott. Asterix 1961-től önálló albumokban jelenik meg.

1974-ben Uderzóval megalapították az Idefix filmstúdiót és elkészítették az Asterix meghódítja Rómát című filmet. Goscinny halála után a stúdió bezárt. Goscinny halála után Uderzo azóta egyedül készíti az Asterix-történeteket, de barátja iránti tiszteletből mindkettejük nevét feltünteti az albumokon.

forrás: René Goscinny (wikipedia.hu)