Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1881. szeptember 11-én született Asta Nielsen

A némafilm nagy sztárja, a filmtörténet első szexbálványa

Asta Nielsent szülei eladónak szánták, ő azonban a színház világát választotta. A színpadon nem tűnt ki, nevét csak akkor ismerték meg széles körben, amikor 1910-ben filmezni kezdett. Németországba szerződött, ahol egész iparágat építettek rá, hetven némafilmet forgattak vele.

Ő volt a filmtörténet első szexbálványa. Nem számított kifejezetten szépnek, de némafilmjeiből áradó erotikus sugárzása teljesen megbolondította a férfiakat. Kerülte a teátrális gesztusokat, a tragédiát egész lénye, mimikája tükrözte. Apollinaire "részeges látomásnak és a magányos ember álmának" nevezte.

Játszott vígjátékban, drámában, modern és történelmi filmben, volt bájos bakfis és elzüllött prostituált, odaadó feleség és harcos szüfrazsett. Talán leghíresebb alakítása a Hamlet címszerepe volt 1921-ben. A hangosfilm megjelenésekor visszavonult. Visszaemlékezéseit A hallgatag múzsa címmel írta meg.

Politikai nézeteit soha nem titkolta, a nácik hatalomra jutása után a filmeknek és Németországnak is hátat fordított, s Koppenhágában textilkollázsokat kezdett készíteni. 2003-ban dokumentum portréfilm készült róla, alapjául titokban magnóra vett telefonbeszélgetések szolgáltak, amelyeket az idős asszony éjszakánként egy bizalmába fogadott fiatalemberrel folytatott.

Kapcsolódó linkek