Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1954. november 26-án adták át az Arany Csillag Szállodát

A Sztálinvárosban játszódó Kölyök című film néhány jelenetét itt vették fel.

Eredetileg november 7-ére tervezték a szálloda átadását, ám a kivitelezők mulasztásai miatt el kellett halasztani az ünnepséget. Így november 26-án, pénteken délelőtt 10 órakor tárta ki kapuit az Arany Csillag Szálloda és Étterem. A három emeletes, akkoriban modern épület 96 szobával és 117 ággyal állt a vendégek rendelkezésére. A földszinten eszpresszó, olvasószoba, írószoba várta az érdeklődőket és az étteremben hattagú budapesti tánc- és szalonzenekar szolgáltatta a zenét

Zilahy István, az épület külső tervezője és Minári István, az épület belsőépítészeti tervezője arra törekedtek, hogy ötvözzék a modern szállodaépítészet és a magyar kastélyépítészet legszebb elemeit. Emellett más művészeti ágak is helyet kaptak az épületben: az írószobába Pekári István Magyarország „néprajzi térképét” ábrázoló gobelinje került, a lépcsőházba pedig Sebestyén Ferenc magyar lakodalmat ábrázoló ólomüveg festményét helyezték el. Később az Arany Csillag környezetének színvonalát emelte a máig eredeti helyén álló Wagner Nándor szobra, a „Korsós leány” és Jálics Ernő „Vincellérje” is.

 

Az emeleti terasz Az emeleti terasz Korabeli szalvéta Korabeli szalvéta Jelent a Kölyök című filmből Jelent a Kölyök című filmből  

 

Az Arany Csillag első napján máris összeütközésre került sor. A személyzet több embert felszólított, hogy hagyja el az éttermet, másokat már be sem engedtek, mivel nem illő ruházatban jelentek meg. Nagy felháborodást keltett akkor ez az ügy, de talán igazat adhatunk a következő részletet jegyző újságírónak: „Ennyi megbecsüléssel tartozunk önmagunknak. Nem kell szmoking vagy frakk, nem kell különös „elegáncia”! Rendes tiszta ruha kell, amilyent a magyar ember mindig felhúzott – ha volt neki – valahányszor olyan helyre ment, amely iránt megbecsülését ki akarta fejezni.”

A ruha és az Arany Csillag étterem, In.: Sztálinváros, 1954. 11. 30. 3.p.

 

Az Arany Csillagban ülök. Amikor bejöttem, fogadtak. Nyilván nem azért, mert én jöttem, hanem mert jött egy vendég. Nemcsak köszöntek, fogadtak. Hellyel kínáltak, figyelmesen érdeklődtek kívánságaim iránt, megkérdezték, hogy érzem magam, ízlett-e a vacsora. (…) Vendégül láttak, mint fizető vendéget, köszönöm, mindannyiunknak jól esett, akik ott voltunk. Régen és ritkán volt benne részünk.”

Ez is a miénk, In.: Sztálinváros, 1954. 12. 07.4.p.

Az 1959-ben  Sztálinvárosban forgatott Kölyök című film néhány jelenetét az Arany Csillag Szálloda teraszán forgatták.  (rendező: Szemes Mihály forgatókönyvíró: Markos Miklós, Palásthy György operatőr: Pásztor István zene: Petrovics Emil társrendező: Markos Miklós vágó: Morell Mihály szereplő(k): Törőcsik Mari (Kölyök) Szabó Gyula (Gordon Jóska) Zenthe Ferenc (Kondor Géza) Bessenyei Ferenc (Igazgató) Rajz János (Portás) Suka Sándor (Főhadnagy) Szirtes Ádám (Őrnagy)