Interjú Farkasházi Réka színésznő, énekes, íróval

Marcsi néni az Életmesék című könyv

olvasása után kereste meg az írónőt!

Olvasd el a könyvajánlóját! >>>

“Kata nem csak a világot látta szépnek, a legtöbb
emberben fel tudott fedezni valami szeretnivalót."


Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar Marcsi néni: Hogyan született meg az Életmesék című könyved, mi inspirált a megírásában?

Farkasházi Réka: Felmerült bennem az ötlet, hogy a Családi album című lemezünk dalaihoz párosítítani kellene meséket, történeteket, így válhatna teljessé. Felkértem egy írónőt, hogy írja meg a meséket, de egyik reggel arra ébredtem, hogy nem tudom átadni másnak. Rájöttem, hogy ezt nekem kell megírnom. Én érzem a dalokat, a hozzáillő történeteket. A magamban gyűjtött élményeket, mint mozaikot raktam össze ezekebe a mesékbe.

 


Marcsi néni: 
A történetekben sokféle élethelyzetetet érintesz, melyik a legkedvesebb számodra?

Farkasházi Réka: Mindegyik történet kedves számomra, hiszen más-más mozzanat az én életemből, a családoméból, a közvetlen környezetemből, olyan mint egy puzzle, innen-onnan szedtem az ihletet. A koncerteken, éneklés közben is sok mindent éltem át és láttam, így olyan tapasztalatokra tettem szert, amik segítettek a könyv megírásánál.

 

Marcsi néni: Ahogyan elsimítod a problémákat a mesékben, az a gyakorló szülőknek is tanulságos lehet. Volt ilyen célja is az írásaidnak?

Farkasházi Réka: Ezek a hétköznapi történetek a valóságról szólnak. Nem akartam idealizálni, kiszínezni ezt a képet, hiszen anélkül is szépek lehetnek. Nem vagyunk egyformák, nem mindenki úgy él, ahogyan mi, de nem is jobban vagy rosszabbul, csak éppen máshogyan. Szerettem volna árnyalni azt a képet, amelyet hajlamosak a gyerekeknek írók túlságosan széppé varázsolni. A meséknek nagy szerepe van az aznapi történések feldolgozásában, a gyerekekben rejlő feszültségek feloldásában. A célom az volt, hogy bátorítsam a szülőket a továbbmesélésre, éppen ahogy ez az utolsó mesében is történt.
 

Marcsi néni: Találkoztál a gyermekeidnél vagy a környezetedben hasonló élethelyzetekkel?

Farkasházi Réka: Igen, a környezetemből is kaptam ihletet a történetekhez, a mindennapi élet sok apróságát tudtam belecsempészni a mesékbe. Sok karaktert valós emberekről mintáztam a könyvemben.
 

Marcsi néni: Nagyon jól kiegészítik egymást a dalok és a történetek, mégis önállóan is megállják a helyüket. Te hogy gondolod?

Farkasházi Réka: Természetesen a dalok és a mesék külön is megélnek, mivel nem teljesen ugyanarról szólnak, de egymáshoz is jól illeszkednek. Az pedig külön öröm számomra, hogy akár együtt, akár önállóan is megállják a helyüket.

 

Marcsi néni: A könyvet nagyon jó érzés kézbe venni, annyira jól kiegészítik egymást a történetek és az illusztrációk. Hogy találtatok egymásra Szimonidesz Hajnalkával?

Farkasházi Réka: Az előző, Igazi karácsony című albumunknak és a hozzá tartozó könyvnek ő volt az illusztrátora, és nagyon megtetszettek a képei. Akkor megfogadtam, hogyha írok egyszer egy könyvet, őt fogom felkérni illusztrátornak. Szívesen elvállalta, és bár először nehézséget okozott az, hogy különálló mesékhez kellett rajzolnia, a második történetnél már pozitív visszajelzést kaptam. Szimonidesz Hajnalkát másképp inspirálták a meséim, mert eddig inkább keserédes műveket illusztrált. Végül nagyon megszerette a történeteket, és szinte azt jelenítette meg, amit magamban is elképzeltem. Ez nagyon megható volt számomra!


Szimonidesz Hajnalka által illusztrált könyvek a Gyermekkönyvtárban >>>

 

Marcsi néni: A gyerekek szívéhez közel tudtatok férkőzni a zenétekkel. Mit gondolsz, ezt mivel sikerült elérnetek?

Farkasházi Réka: Már elég régóta zenélünk, és sok örömet kapunk a gyerekektől. Ez pedig még jobban inspirál minket, hogy őszinte szeretettel zenéljünk nekik.

 

Marcsi néni: Gyerekként ki volt a kedvenc íród, mi volt a kedvenc könyved? Volt kedvenc együttesed, énekesed?

Farkasházi Réka: Csukás István műveit, főleg a Pom Pom meséit, meg a Micimackót is nagyon szerettem. Később az Elfújta szél, majd az Utas és holdvilág volt a kedvenc könyvem. Kedvenc együttesem a Kaláka volt és még Halász Judit dalait kedveltem.

 

Marcsi néni: Kortárs alkotók közül kiknek a munkái állnak közel hozzád?

Farkasházi Réka: Többet is fel tudok sorolni: Finy Petra Madárasszony című kötete, Szabó T. Anna gyermekversei, ezenkívül Péterfy-Novák Éva, Nádas Péter, Forgách András műveit is szeretem.

 

Marcsi néni: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Farkasházi Réka: Terveim közt szerepel egy új mesekönyv megírása... A fejemben megszületett már néhány történet, és jönnek az újabbnál újabb ötletek, csak időre lenne szükségem, hogy le is tudjam írni ezeket. De ebben az aktuális helyzetben a három gyermekem mellett kevés időm van ilyesmire. Emellett az Új Színházban több darabban is szerepelek, mert azért elsősorban mégiscsak színésznő vagyok. A közönségemmel igyekszem ebben a helyzetben is tartani kapcsolatot, az otthonomból történetek, mesék felolvasásával ajándékozom meg őket. >>>

 

Marcsi néni: És végül mit üzensz a gyerekeknek?

Farkasházi Réka: Hallgassanak sok mesét a szüleiktől, aztán ha már tudnak, olvassanak sokat saját a örömükre is! És ami még nagyon fontos, hogy hallgassanak zenét sokat, mert hiszem, hogy a zene jobb emberré tesz minket. A zene legyen az életünk része!


Köszönjük a beszélgetést!
 


Az Életmesék című album a Youtube-on >>>

A Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar Facebook-oldala >>>

Farkasházi Réka Facebook-oldala >>>

Farkasházi Réka honlapja >>>