1945. október 8-án halt meg Felix Salten osztrák író

kevesen tudják, hogy Bambi megálmodója Budapesten született

Kevesen tudják, hogy Felix Salten, Bambi alakjának megalkotója, Siegmund Salten Budapesten született 1869. szeptember 6-án, de nem sok időt töltött itt: háromhetes volt, amikor Bécsbe költöztek. Szegény sorban nevelkedett, formális iskolai képzésben alig részesült, cselédként kezdte, majd egy biztosítónál kapott állást. Ambícióit ez nem elégítette ki, ezért a munkától ellopott időben írogatni kezdett, a hivatali robot unalmát verselte meg. Alkotásait különböző álneveken publikálta, ezek egyike lett később írói álneve.

1923-ban (majd "hivatalosan" 1926-ban) jelent meg Bambi című műve, amely Salten nevét mindörökre fenntartotta. Az ötletet egy, az Alpokban tett kirándulás adta, így született meg a "Bambi, egy életrajz az erdőből". A történet egy őz életét ábrázolja születésétől felnőtté válásáig (a Bambi név az olasz bambino - kisbaba kifejezésből ered), realisztikusan mutatva be a természet vadságát és veszélyeit, különösen a vadászó ember kegyetlenségét.

A könyvet 1928-ban fordították le angolra, és Thomas Mann ajánlotta a rajzfilmgyáros Walt Disney figyelmébe. Disney öt évig faragta saját képmására a regényt, a rajzfilm bemutatójára 1942-ben került sor. A könnyfacsaró történet egyedül írójának nem hozott szerencsét: 1933-ban eladta a jogokat, így a rajzfilm óriási sikeréből egy cent haszna sem származott.