A Magyar Széppróza Napja: HELKA - a Balaton legendája újraéled

Vendégünk lesz NYULÁSZ PÉTER, a Helka írója február 19-én (hétfőn) 14 órakor a Gyermekkönyvtárban! Közreműködik: Farkas Erik színművész. A programra bejelentkezés szükséges! "2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben rendezik meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját."

"Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el."

(www.magyarszepprozanapja.hu)

 

Nyulász Péter Nyulász Péter "Nyulász Péter a Balaton történetét feldolgozó nagysikerű trilógiájának első kötete hét esztendővel ezelőtt jelent meg, 2011-ben. A nyitókötet, a Helka berobbant a gyermekirodalomba. A szakmai zsűri IBBY-díjjal jutalmazta, a 8 éven felüli korosztály kedvence lett, hatására osztálykirándulások, családi túrák szerveződnek a könyvben szereplő valós helyszínekre, Magyarország apró falvai válnak híressé, ismertté a sorozatnak köszönhetően.
A Veszprémi Kabóca Bábszínház új színt hozva a bábszínházak történetébe, vízi bábszínház formájában játssza teltházas előadásokkal a Helka könyv történetét. Sorolhatnánk a Helka könyvön túlnyúló sikerét, de az eladott példányszámok, a hetedik kiadás önmagáért beszél." (alexandra.hu)

 

OLVASD EL TE IS!

Biztosan hallottál már balatoni legendákról… Például a tihanyi kecskekörmökről, vagy a visszhangról… A Sió név sem lehet idegen számodra, ha más nem is, a gyümölcslé azonnal eszedbe juthat róla.

És ha azt mondom, hogy Sió a Balaton szépséges tündére, aki sokáig a Tómélyi Palotájában lakott? És hogy van egy monda, ami Helkáról, Tihany hercegkisasszonyáról, Horkáról, a gonosz testvéréről, Sióról, és Kamorról, a Bakony nagyhatalmú varázslójáról szól? Ugye felkeltettem a kíváncsiságodat?

Ez a könyv az említett mondának a továbbgondolása. Tele van varázslattal, utazással, izgalommal, és legfőképpen a Balatonnal. Hőseink - Helka, Ciprián, Furmint és Tramini - végigutazzák a Balaton-felvidéket a veszélyes Burok-völgytől Hévízig. Ez idő alatt kalandosabbnál kalandosabb élményekkel gazdagodnak, miközben találkoznak a félelmetes óriásoktól kezdve a bűzös és hatalmasra nőtt szakállas békákon keresztül az apró, szőrmók peleseregig.

Vajon ki van velük és ki ellenük? Tényleg Sió akar bosszút állni a Soktornyú Kastélyon? Miért vesztette el Kamor a varázserejét? Ki védi meg a Balatont az enyészettől és gonoszságtól?

Ismerd meg Te is a történetet, és döntsd el: elhiszed-e, hogy valaha tündérek, hercegek, hercegnők, varázslók és manók lakták a mindannyiunk szívében helyet kapó Balatont! A könyvet elolvasva, késztetést érezhetsz Te is, hogy felfedezd a legendás helyszíneket, és ismerősként köszöntsd a Balaton tündérét, vagy a Bakony varázslóját, ha szembejön veled…”

(az ajánlót készítette: Pokornyi Orsolya)