Volt egyszer egy KÖNYVÁR TÁBOR...

Idén harmadik alkalommal hirdettünk napközist tábort a 2-5. osztályosok számára. Ebben az évben témánknak a középkori várak, lovagok, udvarhölgyek életét választottuk, e köré építettük fel a kirándulásokat, foglalkozásokat, játékokat. "Légy vitéz, bátor és hű!"

A tábor Dunaújváros Megyei Jogú Város 2019. évi közművelődési pályázatának támogatásával valósult meg.

 

Június 17. - HÉTFŐ

Ismerkedés egymással és a középkorral

Az első napon a játékos ismerkedés során mindenki egy rá jellemző, vicces névvel lett gazdagabb: Erős Eszter, Párbajozó Patrik, Lilaruhás Laura, Lovas Levente, Nagyságos Nóra, Milliomos Milán, Vidám Viki, Derűs Dorka, Bolond Bálint, Harcias Hanna, Bátor Bálint, Gigászi Gergő, Mosolygós Marcsi és Oltalmazó Orsolya.

A kezdeti feszültséget sikeresen feloldottuk a ráhangolódó játékokkal, megismerkedtünk a tábor programjával és a közös tízórai után következett az időutazás Mátyás király udvarába! Miután mindenki elkészítette a saját címerét, farkas éhesen sétáltunk át a Vigadó Étterembe, hogy bekapjuk fenséges ebédünket. Visszaérkezés után pedig elkészültek a "korhű" jelmezeink: az udvarhölgyek süveget és ékszereket, a lovagok sisakot, pajzsot és kardot készíthettek maguknak.

 

Június 18. - KEDD

Kincskeresés, 7Próba és a Nagy Csata

A második napon kincsvadászatra indultunk a Cimbora-ösvényre. Három csapat kutatta, gyűjtötte a színes pajzsokat, amelyeken érdekes információkat találhattak a gyerekek a lovagokról és udvarhölgyekről. Ez nem volt véletlen, mindkét csapatnak rajzolnia kellett egy lovagi várat és kiegészítenie az összegyűjtött érdekességekkel. Ráadásul a csapatok saját nevet is kaptak, amely jól mutatott az előző napon kitalált nevük előtt: Messzeföldi, Magasházi és Hegyvidéki.

Ebéd után kezdetét vette az izgalmas Lovagi és udvarhölgy 7Próba! A 3 csapat 3 helyszínen bizonyíthatta ügyességét, bátorságát és tudását, hogy kiérdemelje a lovagi / udvarhölgyi címet! A sötét pincében bátorságpróba, a Gyerekkönyvtárban illemmel kapcsolatos szituációs gyakorlatok, a Cimbora-ösvényen ügyességi feladatok várták a gyerekeket! Miután mindenki sikeresen vette az akadályokat, és meglelte az elrejtett kincseszsákot, indulhatott a Nagy Csata, a számháború! Sajnos végül a szúnyogok győzedelmeskedtek, és visszaűztek bennünket a könyvtárba, de senki nem búslakodott, vidáman tértünk haza.

 

Június 19. - SZERDA

Kirándulás a Dinnyési Várparkba és a székesfehérvári Koronás Parkba

Reggel a gyülekező után már indultunk is Dinnyésre, hogy megcsodáljuk a Várparkot, ahol a nagy Magyarország területét mintázó parkban sok-sok kevésbé ismert vár kicsinyített mása található. Lovagi foglalkozással vártak minket: a piros, a fehér és a zöld csapat, na meg a királyaik versengtek egymással. Volt sorverseny, rejtvényfejtés, keresgélés és harc a sárkánnyal...szerencsére végül mindenki győzedelmesen került ki a vetélkedésből, és egy felszabadult „csatával” zárult a móka.

Miután kipihentük az izgalmakat egy kis lovaskocsikázással, teleraktuk a bendőnket, és indultunk is Székesfehérvárra, ahol a Koronás Parkban töltöttük a délutánt. A csodás játszóteret csak rövid ideig élvezhettük, mivel itt is programmal vártak minket. A csapatjátékok, kötélhúzás és célba lövés után a csepergő eső ellenére sem hagytuk ki a fagyizást, majd jókedvűen buszoztunk haza.

 

Június 20. - CSÜTÖRTÖK

Tabló- és középkori önarcképkészítés

A játékos napkezdés után kitaláltuk, hogyan vonuljunk be a gálán teljes pompában, majd elkészítettük a táborunk tablóját. Természetesen az Olvasó 5percek sem maradhattak el, és még arra is volt időnk, hogy egy kicsit játszunk a szabadban. Ebéd után Mayer Andrea képzőművész érkezett hozzánk, és Giuseppe Arcimboldo műveivel ismertetett össze minket. A vetítés után mi is megpróbálhattuk gyümölcsökből és zöldségekből elkészíteni saját önarcképünket. :)

 

Június 21. - PÉNTEK

Gála a Ramazuri Bábszínház közreműködésével

Az utolsó napon eljött hozzánk forgatni a D+ tv, a gyerekek pedig örömmel adtak interjút. Játszottunk, készítettünk még néhány kiegészítőt a jelmezekhez, gyakoroltunk a gálára és Marcsi néni még mesét is mondott! Majd ebéd után megérkezett hozzánk a Ramazuri Bábszínház két színésze, és berendezkedtek a gálához. Miután minden szülő megjött, és a gyerekek is felöltötték a jelmezüket, nem volt más hátra, kezdődhetett is az előadás! Mindenki megérdemelten lett lovag és udvarhölgy, sőt még oklevél is járt mindenkinek! Végezetül jókat nevethettünk a Mátyás király meséi által ihletett interaktív előadáson... De még mielőtt haza mentek volna, még egy utolsó meglepetés várt a kis lovagokra és udvarhölgyekre: egy szelet tortával búcsúztattuk a táboros hetet!

 

TOVÁBBI KÉPEK ITT >>>>