Interjú Kálnay Adél író, költővel

Marcsi néni a Tündérhajszál című könyv

olvasása után kereste meg az írónőt!

Olvasd el a könyvajánlóját! >>>

“Ha türelmetlen vagy, elrontod mindig az örömödet.
Ha valamit szeretnél, legyen öröm a várakozás is...
Semmi sem történik előbb, mint ahogy eljön az ideje.”


2010 2010 Marcsi néni: Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert régi  az ismeretségünk, és barátságunk is, így tudom, hogy sokat dolgoztál gyerekek között. Ez segített a Tündérhajszál, majd a kibővített változatának a megírásában?

Kálnay Adél: Igen, egész életem gyerekek között telt, otthon a saját négy gyermek, az iskolában pedig az éppen aktuális osztályom gyermekei között. Teljesen kézenfekvő volt, hogy meséljek nekik.

 

 

2010 2010 Marcsi néni: Iskolán kívül is szívesen foglalkoztál a gyerekekkel: 10 éven keresztül segítettél működtetni, majd később a védnöke lettél a Cimbora klubnak. Mit nyújtott számodra ez a kis közösség, amely már 17 éve működik?

Kálnay Adél: Nagyon szerettem résztvenni közös kalandunkban, amibe bátran belevágtunk. Izgalmas volt szinte menet közben felépíteni egy rendszert, amiben mindnyájan jól éreztük magunkat a tehetséges gyerekekkel együtt. Rengeteg élményben volt részünk!

 

 

Marcsi néni: A Tollpihe író klubot is több éven keresztül vezetted, milyen feltöltődést kaptál azoktól a gyerekektől, akik ott probálgatták szárnyaikat?

Kálnay Adél: Ebbe a programba is szinte váratlanul csöppentem bele, menetközben dolgoztam ki a tematikát. Nagyon sok különleges és tehetséges kisgyerekkel találkoztam. Voltak, akik évekig visszajártak, aztán később találkoztam velük a diáknapokon szinte profi előadó vagy alkotó fiatalemberként.

 

Marcsi néni: Mikor született meg az első ifjúsági regényed?

Kálnay Adél: 1990-ben, Zsuzsi volt a címe. (2008-ban Igazi ajándék címen is megjelent - a szerk.)

 

      „Az igazi ajándék főszereplője egy Zsuzsi nevű játék baba. Az ő története azonban összefonódik két hatéves kislány, Kata és Juli különös sorsával is. Zsuzsi baba változatos kalandjai akkor kezdődnek, amikor Kata anyukája végre kimenekíti őt a játékbolt unalmából, hogy karácsonyi ajándékként örvendeztesse meg vele a kislányát. Zsuzsi és gazdája felhőtlen napjainak egy váratlan fordulat vet véget: a babáját Kata egy veszekedés után a játszótéri padon felejti. Zsuzsi az árva gyerekek otthonába kerül, hogy ott aztán Juli egyetlen vigasza és társa legyen. Ám ezzel koránt sincs vége a meglepetéseknek, egy vidám balatoni nyaralás alkalmával Kata és Juli igaz barátnők lesznek. De kinél marad végül Zsuzsi? Mindezt megtudhatja az olvasó Kálnay Adél olykor örömteli, máskor szívbe markoló elbeszéléséből." (Forrás: Navigátor - kortárs gyermekirodalmi lexikon (2011) >>>)     

 

Marcsi néni: A versek is a gyermekeid. A próza vagy a vers áll hozzád közelebb?

Kálnay Adél: Verset ritkábban írok, de végül is mindig az áll közelebb, amit éppen csinálok.

 

Marcsi néni: Írsz felnőtteknek is, kiknek könnyebb írni?

Kálnay Adél: Ha jön a történet, akkor könnyű mindkét közönségnek.

 


 

Marcsi néni: Ki a kedvenc íród? Szabadidődben milyen könyveket szeretsz olvasni?

Kálnay Adél: Hű, ez nagyon nehéz kérdés, ha gyermekkönyv írókra gondolunk, akkor magyarok közül Lázár Ervin, Csukás István, Szabó Magda ifjúsági könyvei…a világirodalomból Michael Ende a kedvencem.

 


 

Varró Dániel Varró Dániel

Berg Judit Berg Judit

 

Marcsi néni: Kortárs írók közül kiknek az írásai állnak közel hozzád?

Kálnay Adél: Varró Dániel és Berg Judit.

 

 

 

Marcsi néni: A Litera-irodalmi portálon megjelent a Tündérhajszál című kötetetből egy történeted, a Mi lesz a könnyeinkkel? című. Nekem is ez a legkedvesebb történetem. Milyen érzés volt a megjelenése?

Kálnay Adél: Jó érzés volt, hogy sok író között engem is felkértek, hogy küldjek rövid történeteket a Mese járvány idején programjukba.

 

Hírünk, nevünk messze száll:
Kálnay Adél >>> Hírünk, nevünk messze száll:
Kálnay Adél >>>
Marcsi néni:
Melyik a legkedvesebb írásod?

Kálnay Adél: Mindegyik, nem tudok választani.

 

Marcsi néni: Mik a terveid, vannak újabb írásötletek a tarsolyodban?

Kálnay Adél: Igen vannak, mesék is, novellák is, illetve egy regénynek a terve. Sok az elkezdett írás, csak folytatni kell. Remélem, jövőre megjelenhet egy gyerekeknek szóló verses mesekönyvem is.

 

Marcsi néni: És végül mit üzensz a gyerekenek?

Kálnay Adél: Olvassanak sokat, mert számtalan világot megismernek általa, gazdagodhat a lelkük. Ja és járjanak a Cimbora klubba! Azt hogy igény van rá, mi sem bizonyítja jobban, hogy 17 éve sikeresen működik.

 

Cimbora-toborzó Cimbora-toborzó Cimbora-eskü Cimbora-eskü

A Cimbora klub képei >>>

 

Köszönjük a beszélgetést!

 

Kapcsolódó linkek: