Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

"... arra a feladatra vállalkoztunk, hogy a magyar gyerekekkel megismertessük azokat a hősnőket, akikre határainkon belül és kívül büszkék lehetünk, vagy akik méltatlanul elfeledve szomorkodnak a könyvtárak és az internet eldugott zugaiban."

 

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.

A szerzők Szent István édesanyjától Sarolttól Wynne- Hughes Veronikáig, a hajóstoppos világutazóig mutatják be híres magyar nők életét. Olyan emberekről is olvashatunk, mint Orczy Emma bárónő, Mészáros Márta filmrendező, valamint Schwimmer Rózsa, aki a világ első női nagykövete volt.

 

A szerzők a következőképpen nyilatkoztak a könyvről:

„Az 50 elszánt magyar nő kötetben arra a feladatra vállalkoztunk, hogy a magyar gyerekekkel megismertessük azokat a hősnőket, akikre határainkon belül és kívül büszkék lehetünk, vagy akik méltatlanul elfeledve szomorkodnak a könyvtárak és az internet eldugott zugaiban. Fontosnak tartottuk megörökíteni azoknak a nőknek a pályáját is, akik a könyv írásának pillanatában formálják a nőkről alkotott szemléletet.”

 

A könyvben található különlegesen illusztrációkat Rátkai Kornél készítette.

 

Polgár Judit, sakkvilágbajnokról:

„Polgár Judit éveken keresztül kutatta, hol találhatna fogást Kaszparovon. Több összecsapás után 2002-ben, Moszkvában feladásra kényszerítette a többszörös világbajnokot, aki miután kezet fogott ellenfelével, szó nélkül otthagyta az asztalt.”

 

Kovács Margit, szobrászról:

„Egy tanára egyszer azt mondta, Margitnak, hogy a jó művész semmi másra gondol csak az alkotásra. Ő pedig megfogadta a tanácsot. Úgy élt, mint egy apáca, napjait a munka töltötte ki. Élete végéig az özvegy édesanyjával élt együtt, akit viccesen csak a „kisinasnak” nevezett. Az anyukája ugyanis nemcsak pályája első lépésinél segítette, de egész életében mellette maradt és azért dolgozott, hogy a lánya élete könnyebb legyen. Nem meglepő hát, hogy Kovács Margit rengetegszer formázott édesanyákat, számára ez a kapcsolat volt a legfontosabb.”

(az ajánlást készítette: Farkas Petra)