Jo Nesbo Doktor Proktor pukipora: Idővihar a kádban

„Amikor a barátok megígérik egymásnak, hogy mindig össze fognak tartani, akkor az egy meg egy meg egy több mint három.”

 

A skandináv krimi író 12 éves kislányán tesztelte vicces gyermekregényét, akinek nagyon tetszettek a szórakozott professzor és barátai. Az öt részből álló sorozat második kötetét emelem most ki, ami - csakúgy, mint a többi - fordulatokban és humorban gazdag olvasmány.
 

A szórakozott feltalálónak legjobb barátai és bizalmasai a 10 éves Bulle és Lise. Amikor a professzor komoly veszélybe kerül, akkor is hozzájuk fordul segítségért. Bulle, amilyen apró termetű fiúcska, annál eszesebb, ráadásul csodálatosan trombitál, ha játszani kezd a hangszerén, akkor lágy és meleg tónusú dallam száll fel, hogy kisurranjon az ablakon. Bulle egyetlen barátja Lise, a copfos, félős kislány, akivel ketten kerekednek fel, hogy megmentsék a bajba jutott feltalálót, amikor egy rejtélyes képeslap érkezik a gyerekeknek címezve. Itt veszi kezdetét a veszedelmes kalandok sora.
 

Segítségükre lesz még egy-két érdekes találmány is: a pukipor, az időszappan, az időutazó-kád... De hogy sikerül-e megtalálni a szórakozott professzort, azt a könyv végén tudhatjátok csak meg!

 

„Lise barátja felé fordult, aki hófehér fogakkal mosolygott vissza rá. Meglepően fehérekkel. Ha jobban belegondolt, fehérebbek voltak, mint bármikor máskor, ami csak annyit jelenthetett, hogy Bulle feltehetőleg időtlen idők óta most mosott fogat először.

- Bulle - mondta Lise a pajtását méregetve. - Mi történt a fogaddal? Bulle? Válaszolj már!

Bulle válasz helyett egyre csak teli szájjal vigyorgott, a mosolya azonban olyan merev volt, mintha az alsó fogsorát szorosan a felsőhöz ragasztották volna....

És valóban: Bulle fogkréme érintetlen volt, a ragasztó kupakja viszont le volt tekerve. Felkapta a ragasztót, és hangosan felolvasta a tubuson lévő feliratot:

- Doktor Proktor villámgyors szuperragasztója! Alaposan mellényúltál, Bulle!”

(az ajánlást készítette: Törökné Antal Mária)