Pompor Zoltán, dr.: Így mesélj, hogy olvasson - Gyakorlati tanácsok az olvasóvá neveléshez

Gondoltad volna, hogy már napi 15 perc mesélés is fejleszti a szövegértési készségeket? Vajon a digitális világ kínálta lehetőségek az olvasás rovására mennek? Nem tudod, hogy válaszd ki a megfelelő gyerekkönyvet? Milyen előnyei vannak a hangoskönyvnek? Hogyan és mit olvasnak a kamaszok? Valóban nem lehet őket olvasóvá nevelni?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az Így mesélj, hogy olvasson című könyv, mely az olvasóvá neveléshez biztosít hasznos fogódzót, gyakorlati segítséget. Nemcsak megoldást nyújt, a dolgok hátterébe is betekintést enged. Így jöhet szóba többek között az olvasás mindennapjainkra tett pozitív hatása, valamint az is, miért olyan fontos, hogy minél kisebb korban, már a gyermek születését megelőzően hozzákezdjünk az olvasás iránti kedv felkeltéséhez. Nem szabad megfeledkeznünk a mesélés és a népmesék fontosságáról, valamint a könyvtárba járás magával ragadó varázsáról sem.

A színes, illusztrációkkal tarkított, jól strukturált könyv tizenkét könnyen áttekinthető, de tartalmas fejezetet foglal magába, melyeket neves közéleti személyektől származó idézetek nyitnak.

 

„Egy jó könyvekkel telerakott családi könyvespolc felér egy pszichoterápiás rendelővel. A könyvekben mindig talál az ember pár jó szót szerelmi bánatra, halálra, csalódásra, az élet értelmére – vagy egyszerűen csak arra, ha el akar veszni a múló időben.”

/Dr. Gyurkó Szilvia – gyermekjogi szakértő/

„Mondani kell és hallgatni a mesét, – adni kell a bennünk lakó gyereknek egy esélyt, – kell a sok napi hülyeség ellen egy attak, – stresszoldó a középkorúaknak, – fiatalítószer a véneknek, – stand-up comedy a léleknek.”

/Varró Dániel – költő, műfordító/

„Lassan harminc éves leszek, de (…) valójában legalább már a háromszorosát megéltem az éveim számának, hiszen minden történet más és más, rengeteg ember bőrébe, érzéseibe és gondolataiba kellett belebújnom, hogy megértsem őket. Az olvasás épp ezért nyitottá és elfogadóvá tesz, megmutatja, milyen a világ a sajátomon kívül.”

/Ott Anna – irodalmi menedzser/

„Ha csak a megfilmesített változatokat nézik, pont azt veszítik el, ami a legfontosabb lenne, hogy szárnyalhasson a fantáziájuk...”

/Molnár Piroska – színésznő/

 

A fejezetek végén bőséges ajánló, szak- és szépirodalmi könyvek tárháza várja az olvasót, a kötet záróakkordját pedig egyesületek, irodalmi-kulturális, kritikai portálok és adatbázisok felsorolása adja. „… célunk az érdeklődés felkeltése, a pozitív szülői attitűdök kialakítása és információátadás – mert a tájékozottság vezethet el az igazán személyre szabott olvasás-pedagógiához.”                                                                                                                                                                 /BOOKR/

(az ajánlót Kurunczi-Csáfordi Annamária készítette)

Kapcsolódó linkek: