Kálnay Adél: Tündérhajszál - foglalkozz velem!

“Ha türelmetlen vagy, elrontod mindig az örömödet. Ha valamit szeretnél, legyen öröm a várakozás is…..Semmi sem történik előbb, mint ahogy eljön az ideje.”

 

A kötet a 2007-ben megjelent Tündérhajszál című kötet bővített, foglalkoztatókönyvvé átdolgozott kiadása. A ​könyv a világra rácsodálkozó hétéves Fanniról szól, de igazából bármelyik felcseperedő kisgyerek lehetne a főhőse.

Ötvenkét történet kapott helyet benne: minden hétre egy mese. Kálnay Adél mint pedagógus és anyuka, nagyon jól ért a gyerekek nyelvén, hűen ábrázolja a kíváncsiságukat, azt, hogyan csodálkoznak rá a körülöttük levő világra, és milyen bátran merik használni a képzeletüket.

A mese során sok helyre elrepülhetünk képzeletben: lehet az a hely az otthon, az iskola, a nyári vagy téli vakáció, lehetünk városban vagy falun, hegyvidéken vagy tóparton.

A gyerekek ebben a korban számtalan kérdést tesznek fel szüleiknek, a felnőtteknek, amire ők sokszor fáradtan, már-már kelletlenül válaszolnak. Ebben a könyvben minden kérdésre választ kapunk, afféle beszélgetős könyv is egyben. Megszívlelendő bölcsességet kapunk minden egyes történetből. Nagy segítséget nyújt a szülőknek és a pedagógusoknak, a gyerekenek meg külön élmény, hogy a történetek visszaidézhetőek a fejezetek végén lévő kérdésekkel, és még a kreativitásuk is fejlődik azzal, hogy rajzolhatnak a történetekhez.

 

Részlet a könyvből:

“– Ó, a könnyek nagyon fontosak. Kis tavacskákban gyűjtünk minden cseppet és gyógyszert csinálunk belőle. Van mindenféle könnyünk, mert sokféle okból sírnak az emberek. A bánat, a fájdalom, a düh, a félelelem, az öröm könnyei mind külön tóban vannak.

- Nahát- hülledezett Fanni- és kiket gyógyíttok meg velük?

- Nagyon sok embernek van szüksége rájuk. Olyanoknak, akik nem tudnak érezni, örülni, vagy éppen szomorkodni, azoknak csöpögtetünk belőlük. Mert az érzés nagyon fontos.”

(az ajánlót Törökné Antal Mária készítette)

 

FELADATLAP >>>

 

FELADATLAP >>>

 

FELADATLAP >>>

 

FELADATLAP >>>

 

FELADATLAP >>>