Maksai Kinga: Névtelen Világ - Erik és a legfelső utáni emelet

"Láthatatlannak érezte magát. És úgy tűnt, más is így látja. Rája pontosan azt vágta a fejéhez, amit amúgy is tudott. Hogy nem számít. Hiszen az osztálylevelezésből is kihagyták! Fel se tűnne nekik, ha nem menne iskolába. És a szülei se vennék észre, ha nem menne haza. Senki sem tud róla semmit."

 

Erik a Kertentúli Általános Iskola 6.b osztályába jár. Alacsony termetű, csendes fiú. És nagyon magányos. Testvére már egyetemista, ritkán jár haza és nem is jönnek ki jól egymással. Szülei nagyon sokat dolgoznak. Édesanyja könyvelő, édesapja ügyvéd. Szinte sosincsenek otthon, legalább is Erik nem találkozik velük. Reggel már elmennek mire Erik felébred, este meg már alszik, mire hazaérnek. Otthoni magányában a tanulás mellett, szuperhős figurák kitalálásával és elkészítésével foglalja le magát, és a számítógépén játszik, a Névtelen Világ elnevezésű játékkal.

Az iskolában összesen két fiú van, aki foglalkozik Erikkel. Az egyik, a 6.a osztályos Noel, aki a misztikus dolgokért rajong. Noel elmeséli, hogy legutoljára mit olvasott a kedvenc folyóiratában és Erik meghallgatja.

A másik az osztálytársa, Rája (rendes nevén István), aki állandóan piszkálja Eriket. Beszólogat neki vagy papírgalacsinnal dobálja és a haragját is rajta tölti ki.

A legdurvább incidens után Erik eltűnik. Nem megy iskolába és sem a szülei, sem a rendőrök nem találják!

Rája durva viselkedésének tanúja Noel és Erik három másik osztálytársa is, a vagány Liza, a filmmániás Balázs és az új kislány, Dorka.

A gyerekek egyre jobban aggódnak. Vajon mi lehet Erikkel? Él még? Rája tüntette el? Elkeseredésében világgá ment? Vagy valaki más rabolta el? És ha igen, miért?

Miután a felnőttek nem jutnak semmire, kezükbe veszik az irányítást és saját szakállukra kezdenek nyomozni.

 

„Eriknek összeszorult a gyomra. Basszus! Hogy lehetett ennyire hülye! Hogy jöhetett ide, egy számára teljesen ismeretlen tudóshoz egy nem létező szinten lévő laborba? És mi lesz most? Körbenézett, és látta, hogy a többiek is rettenetesen megijedtek. Hogy fognak kijutni innen?"

(az ajánlót Fábián Krisztina írta)

Kapcsolódó linkek: