Farkasházi Réka: Életmesék: családi album

“Kata nem csak a világot látta szépnek, a legtöbb emberben fel tudott fedezni valami szeretnivalót. (…) Zsuzsi kicsit pufi volt, de ő szépnek látta a szeplős, kerek arcát. Flóra meg kifejezetten vézna, minden ruha lógott rajta, de Kata őt is szépnek látta: egy törékeny, nyakigláb babának.”

 

Tizenkét történet, mindegyik más-más élethelyzetet dolgoz fel: a hétköznapi élet apróságait, olyan érzéseket, amelyekkel mindannyian találkozhatunk: a megértés, a szeretet, a kamaszok lelki válsága, a kirekesztés és az elfogadás, az öröm és a bánat.  Mindennap történik valami, amit fel kell dolgoznunk, mert ha ez nem sikerül, akkor lezáratlan marad, valami csorbulni fog bennünk. Ezek a mesék nagyon üdén és természetes módon segítik a gyerekeket abban, hogy fel tudják dolgozni a nap mint nap felgyülemlett feszültséget. A történetek rávilágítanak arra, hogy attól, hogy valaki másképpen éli az életét, még ugyanolyan jó ember lehet, egymás elfogadása, és az erre való nevelés a szép élet záloga.

Az utolsó fejezetben bátorítást és egyben lehetőséget is kapnak a szülők a mese továbbírására, arra, hogy saját szeretetükkel oldják fel a gyermekükben felhalmozódott feszültséget, kételyeket. A könyv illusztrátora Szimonidesz Hajnalka csodálatos rajzai szépen illeszkednek a mesékhez. A könyv meséi egy új lemezhez, a Családi album dalaihoz készültek, melyet a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar előadásában hallgathatunk meg.

A mesekönyv gyerekeknek és felnőtteknek is nagyon kedves olvasmány!

 

Részlet a könyvből:

“Rebeka nézte, ahogy barátnője kisomfordál a teremből, és amint becsukódott az ajtó Kata mögött, felpattant a székéről. A sok-sok igazságtalanság szinte szétfeszítette a mellkasát:
- Dóra néni! Nem Kata hápogott! Hanem Jázmin! Kata sohasem hápogna, neki a kóruséneklés varázslat, mindig ezt mondja! Hogyhogy nem tudja ezt, Dóra néni? Mindenki csak nevet Katán, kisrécének csúfolják és hápognak a háta mögött, csak mert sokan vannak testvérek. Csúfolják, mert azt hiszik, hogy szegény. Pedig ő a leggazdagabb! Nektek fogalmatok sincs arról, mi az igazi gazdagság! Kata nemcsak használt ruhákat örököl a családtagjaitól, hanem sok minden mást is. A legnagyobb nővére eszességét, az ikrek szorgalmát, a legidősebb bátyja kitartását, a legkisebb bátorságát. Apukája humorát és anyukája szépségét. Kata nem csak kívül szép, hanem belül is. Ő sosem tudna bántani benneteket úgy, ahogy ti bántjátok őt mindig. Dóra néni! Ha Kata nem mehet a koncertre, akkor én sem szeretnék menni. Kata nélkül ez a kórus csupa hamisság!”

(az ajánlót Törökné Antal Mária készítette)