Kertész Erzsi: Dalia és Dália

“Fanfárok diadalmas hangjának kíséretében, a boldogságtól piruló orcával Dália kecsesen lépkedett fel az emelvényre, ahol szíve választottja, a szőke herceg várt rá.”

 

Egy kedves, humoros lovagmesét olvashatunk, ha felcsapjuk Kertész Erzsi könyvét, amelyben Dalia és Dália szerelme bontakozik ki előttünk. Felnőtt fejjel is élvezetes olvasmány, végig izgulunk, hogy sikerül-e megtalálnia Dáliának a lovagját és ezzel együtt a szerelmet.  

Ez a modern lovagmese minden korosztályhoz szólhat, hiszen már a kislányok is izgulnak, hogy vajon ki lesz majd a párjuk, megtalálják-e az igazit? A fiúkban pedig megfogalmazódhat, hogyan is viselkedik egy lovag, régen milyen udvariassági formuláknak kellett megfelelni.

Ki ne szeretne találkozni álmai szőke hercegével/hercegnőjével? Humorban bővelkedő, tanulságos történet ez, melyhez Keszeg Ágnes illusztrációi nagyon találóan illeszkednek. Élmény lapozni és nézegetni a báli ruhakölteményeket, ráadásul a rajzok mindig kicsit továbbmesélik a történetet, jó jellemrajzot adnak a szereplőkről.

 

A humorban bővelkedő és egyben tanulságos olvasmányt kisebbeknek és nagyoknak is szeretettel ajánlom.

 

Részlet a könyvből:

“Indulás előtt Dália még gyorsan fellapozta a Várúrnőmimikai gyakorlatok-at, és áttekintette a kifejező pillantásokról szóló fejezetet. Ezenkívül memorizált néhány létfontosságú társalgási fordulatot is, úgy mint:

“Ah, hiszen Ön udvarol nekem!”, vagy például “Oh, kérem, Ön hízeleg!” meg azt is, hogy

“Eh, hagyjon már békén, legyen szíves!”

Persze ez utóbbit nem Tivadarnak szánja, csak ki tudja, hátha más lovagok is lesznek ott, akikkel az etikett előírásainak megfelelően kell majd csevegnie.”

(az ajánlót Törökné Antal Mária készítette)