Horst, Jørn Lier: Sötét alak akció

„Időnként hallották az aszfaltúton haladó autók hangját, ám minél beljebb értek az erdőben, annál nagyobb lett a csend. És a sötétség. A fák között vékony, pókhálószerű ködfoszlányok úsztak. Hirtelen megreccsent egy ág. Nyolcas megtorpant és morogni kezdett.”

 

Ennek a sorozatnak a szerzője, Horst, Jørn Lier Norvégia egyik legjobb krimiírója, aki korábban nyomozó volt. Könyveiben megtörtént esetekről is ír. Lehet, hogy ez is ilyen?

 

Tiril, a leleményes és vagány kislány éppen hazafelé biciklizik Oliverrel a barátjával és kutyájukkal Nyolcassal. Hogy hamarabb hazaérjenek, levágják az útjukat a mezőn keresztül.

Aztán BUMMM! Oliver hatalmasat bukfencezik, Tiril pedig épphogy meg tud állni, így nem jut Oliver sorsára. Oliver egy hatalmas földkupacon esik át, ami előző nap még nem volt ott. Amikor a gyerekek körülnéznek számos mély gödröt és mellettük földkupacokat találnak. Vajon ki áshatta ezeket és miért?

Egyszer csak a mező szélén, a fák árnyékában egy sötét alakot pillantanak meg. A férfi mikor rájön, hogy a gyerekek észrevették, gyorsan eltűnik a fák között.

A két talpraesett és éles eszű gyerek már végére járt egy rejtélynek és úgy döntenek, hogy most is nyomozásba kezdenek:

1. Ki volt az a férfi a mező szélén?

2. Ki és miért ásta a gödröket a mezőn?

 

A könyvet Hans Jørgen Sandens vidám, színes rajzai illusztrálják.

 

„Tiril felpillantott az erdő szélére, ahol a Sötét Alak állt a múltkor.

- Odamenjünk megnézni? - kérdezte. Oliver megrázta a fejét.

- Van egy jobb tervem – felelte. - Ma éjjel visszajövünk. Akkor tetten érhetjük.

  Tiril az ajkába harapott. Nem sok kedve volt elindulni a sejtelmes erdőbe vezető ösvényen, de még kevésbé fűlt a foga ahhoz, hogy az éjszaka közepén visszajöjjön ide kideríteni, hogy ki szokott ásni. De nem tiltakozott. Feladatuk volt.”

 

(Az ajánlást Fábián Krisztina készítette.)