Eric Elfman–Neal Shusterman: Tesla padlása (Akcelerátus-trilógia 1.)

„– Biztos, hogy jó ötlet ez? – kérdezte Caitlin lefelé csörtetve a létrán. – Olyan dolgokkal kísérletezni, amiket nem értünk teljesen?
– Ha teljes mértékben értenénk őket, akkor mi értelme lenne kísérletezni velük? – kérdezett vissza Nick.”

 

Nick - apjával és az öccsével - új életet akar kezdeni egy új városban, miután édesanyja meghalt a házukban történt tűzvészben. Új otthonuk egy viktoriánus kori, lerobbant épület, melyben néhány éve még a fura Greta nagynéni lakott az ugyancsak fura dolgaival. Nick elhatározza, hogy a padláson rendezi be főhadiszállását, ám ehhez először minden kacatot el kell tüntetnie onnan. Ekkor támad az a ragyogó ötlete, hogy garázsvásárt rendez...és ezzel olyan hihetetlen folyamatok sorát indítja el, amelyekre álmában sem gondolt volna. Ugyanis ezek az ócskaságok Nikola Tesla álcázott, nagy hatalommal bíró találmányai. Természetesen mire erre fény derül, addigra minden tárgy új gazdára lel... Vajon mik voltak azok és hogyan lehet visszaszerezni őket? És miért tartotta Tesla ezeket a tárgyait Greta néni padlásán? És kik lehetnek azok a vaníliaöltönyösök? Szerencsére Nicknek nem kell egyedül a tárgyak és titkaik nyomába erednie, sikerül barátokra, bajtársakra lelnie ebben a veszélyes helyzetben. És ha mindez nem lenne elég izgalmas, még egy űrbéli, 60 kilométer átmérőjű szikladarab is fontos szerepet kap a történetben....

 

- Te egy kicsit sem vagy kíváncsi? Nem akarod tudni, mit keresett ez a sok holmi a padlásomon? - Nick elvette az Igazmondót Mitchtől, és megfordította. Az alján ennek is ott virított a cirkalmas felirat: N. T. tulajdona. - Egyébként is, kicsoda az az N. T.?

Hirtelen Petula bukkant fel, mintegy varázsütésre.

- Nikola Tesla, te ostoba. Nem zavar, ha ideülök? Ha igen, az a te bajod.

Odébb tolta Mitchet, hogy pont Nickkel szembe tudjon ülni, és egy tál sült krumplit rakott az asztal közepére, hogy lekenyerezze őket.

- Tessék, vegyetek a sült krumpliból.

- Nikola kicsoda? - kérdezte Nick.

- Ja, az a feltaláló fickó – mondta Mitch. - Róla nevezték el az alternatív sulit.

- Feltaláló fickó?! - Petula elképedve meredt Mitchre. - Feltaláló fickó? Minden idők egyik legnagyobb tudósáról beszélünk. És egykor itt is volt laboratóriuma.

Nick megvonta a vállát.

- Sosem hallottam róla.

- Most viccelsz? Ő találta fel a fénycsövet, az egyenáramot, a vezeték nélküli energiaátvitelt és a rádiót!

- Hohó! - szólalt meg Nick. - Tévedsz. A rádiót Marconi találta fel.

Petula megrázta a fejét.

- Nem. Marconi lemásolta Tesla szabadalmát. Tesla beperelte, és nyert is, de addigra késő volt. Marconi Nobel-díjat kapott, Tesla meg egy nagy semmit.”

(az ajánlást készítette: Pokornyi Orsolya)

Kapcsolódó linkek: