Adamik Zsolt: Ördögbőr grófja

„Ki a legrettenetesebb briganti széles ez óceánon? – ordította a kapitány a taton, és a matrózok így ricsajoztak vissza: - Ördögbőr grófja, ki más?!”

Adamik Zsolt kalózmeséit apa és kisfia beszélgetései vezetik be. Elalvás előtt elmaradhatatlanok ezek a történetek: az egyezkedés mindig azon folyik, hogy mi történjen a mesében, akkor is jár a mese, ha az apa sokat dolgozott és fáradt, és akkor is, ha a gyereknek nincs hozzá kedve, mert Bazsi már nem a barátja.

Így születtek meg estéről estére a mesés, humoros történetek a rettenetes hírű kalózokról. Az Ördögbőr grófja mellett megismerkedhettek a Kiskartács kapitánnyal és SivákMivák Károllyal, aki a Fekete Vész kapitánya, olvashattok Basabusa bácsiról, a majdnem helyettes kapitányról, a Kivikövi főmatrózról. Elutazhattok a különleges Sellősusogóra, Birsszirtre és a Mályvaszigetre is, úgy, hogy még kalóznak sem kell beállnotok.

Ha mégis kedvetek támadna, rajta, induljatok! Vár már a Ferihajó!

De vigyázzatok, akár Rikitakimumival is találkozhattok a fedélzetén!

Hogy ezt miért lenne jobb elkerülni? A könyvből minden kiderül. Jó olvasást!:)

November 19-én (csütörtökön) 16 órakor a Cimbora Klub vendége: ADAMIK ZSOLT!

Szeretettel várunk minden kicsit és nagyot!

Részlet az Az is valami című meséből:

„Nekivágott a Héttengernek Ördögbőr grófja, a hírhedett kalóz: fosztogatni akart, dúlni akart, meg a fogát vicsorgatni.

– Ki a legrettenetesebb briganti széles ez óceánon? – ordította a taton, és a matrózok így ricsajozták vissza:

– Ördögbőr grófja, ki más?!

Szelték a habokat, legyőzték a rettenetes Kabajbojszit, és a bárányfelhőket mozsárágyúzták, és fertelmes kalózdalokat énekeltek bele a világba.

Így értek el a Mályvaszigetig. És befutott a kikötőbe Ördögbőr grófja iszonytató kalózhajója hátán, és vicsorgott, és menekültek előle a népek.

– Jaj, jaj! – jajgattak az emberek a picinyke Mályvaszigeten, ami olyan kicsi volt, hogy egy napja volt összesen: a vasárnap. – Mi lesz most mivélünk, Ördögbőr grófja?

– Hehejj, hihijj – vicsorgott a gróf, s mögötte a legényei kardcsörtetve röhincséltek. – Hát kifosztalak titeket, aztán odadoblak egytől egyig a cápáknak!

– Jaj, jaj! – szeppentek meg a mályvaszigetiek, és a ruhájuk korcát gyűrögették. – És ha inkább mi is elmennénk veletek kalóznak?

– Ööö – válaszolta Ördögbőr grófja, és kettőt pislogott. – Ööö. Hát végül is, izé. Miért ne?

Úgyhogy nekivágott a Héttengernek Ördögbőr grófja, a rettegett parancsnok, akinek csak suttogni merték a nevét a Tengeróceánon: és szörnyűségesen dagadtak a vérszínű vitorlák, és kevélyen lobogott a halálfejes zászló, és amikor Ördögbőr grófja kiállt a hajó elejébe, és azt kérdezte:

– Hát ki a legrémisztőbb csirkefogó Északtól innen és Déltől túl?! – hát a rengeteg sok matrózkalóz mind-mind így kajabált vissza:

– Hát te vagy az, ki más?!”

(az ajánlást készítette: Törökné Antal Mária)

Kapcsolódó linkek: