Dóka Péter: A kék hajú lány

„A kórház falai között elkezdődik Olivér igazi élete: barátai lesznek.”

 

Milyen a kórházi világ? Mennyire viselkednek másképp azok a gyerekek, akik gyógyulni vágynak? Más, mint a mindennapi élet, nem kell alkalmazkodni az osztálytársakhoz, a tanárokhoz. Itt őszinték lehetnek egymáshoz.

Mira mindig vámpírokat rajzol, fekete a körme, és kerekes székben ül. Ő a kék hajú lány, aki várja a csodát. Mert csodára néha szükség van. Főleg egy kórházban. De nem a csoda érkezik, hanem a tizenhárom éves Olivér. A fiúnak nincsenek barátai, a plüsspatkányával alszik, és szeret felmászni a magasba. Kórházba is azért került, mert leesett egy fáról. A gyerekosztály a rejtélyes és furcsa álmok helye, Olivér itt barátokra talál, és sokkal jobban érzi magát, mint odahaza. Mindenkin megpróbál segíteni, aki beteg vagy boldogtalan. De leginkább egy valakit szeretne megmenteni: a félelmei elől álomvilágba menekülő kék hajú lányt.

 

„A gyerekosztály nem olyan barátságtalan hely, mint Olivér gondolta. Minden piros és sárga meg kék, színes függönyök lógnak az ablakok előtt, a falakat rajzok borítják. Csak az a furcsa, hogy a rajzokon minden alaknak hófehér angyalszárnya van. Még a bögre kakaónak is.”

(az ajánlást készítette: Törökné Antal Mária)