Vig Balázs: Három bajusz gazdát keres

"...hogy is van a mese ezzel a beszélő, éneklő, vándorló bajusszal..."

 

Jártatok már születésnapfalván? Itt minden lakó ugyanakkor ünnepli a születésnapját, a járdákon óvatosan kell haladni, mert mindenhol ajándékokba botolhatunk. A három bajusz is itt élt: Kedves bajusz, Kunkori koma és Harcsa szomszéd. Ha elalvás előtt erősen rágondolunk, akkor mi is eljuthatunk ide...

„Már a bajuszoknál is érvényes tanulság, hogy mindenütt jó, de legjobb otthon, ebben az esetben a saját gazdád orra alatt.”

„Egy vasárnapi ebéd után csokoládéfagyit kanalaztam, a kedvencemet, amikor Nagyapa megszólalt:
– Meséltem-e már a bajuszom történetét?
Megcsóváltam a fejem. Nem gondoltam volna, hogy bármi mesélnivaló lehet egy bajuszon....

– Nagyapa, nem azért nőtt bajuszod, mert egy reggel elfelejtettél megborotválkozni?
– Nagyon tévedsz – mondta. – A bajuszom nem csak úgy nőtt, hanem az utcán találtam évekkel ezelőtt. Felsegítettem a földről, megkérdeztem tőle, mi járatban van errefelé, és miután szépen sorjában mindent elmesélt, megkérdezte, nem lakhatna-e mostantól az orrom alatt.
– Hogyan, Nagyapa, hát a te bajuszod beszélni is tud? – kérdeztem csodálkozva, mert még egyetlen bajuszt sem hallottam megszólalni.
– Nemcsak beszélni, de még énekelni is – felelte Nagyapa –, és milyen szépen muzsikál! Jobb lesz ám, ha az elején kezdem, mert a végén egy szavamat sem fogod hinni!
Izegni-mozogni kezdtem, mert igazán fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy is van a mese ezzel a beszélő, éneklő, vándorló bajusszal, ami – talán jókedvében – Nagyapa homlokáig ágaskodott éppen."

(az ajánlást készítette: Törökné Antal Mária)