Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett

Kuncogós mesék estére! Kóstolj bele te is ebbe a színes-szagos kalandba!”

 

A barátság, a hűség, a ragaszkodás, a szép meglátása mind elmondható a könyv főszereplőjéről, Patás Mátyásról, a lóról, aki gazdájával, Józsi apóval élt békességben, boldogan egy tanyán. A jó világ, az idő múlásával már nem volt annyira jó, a gazdagság sem maradt már meg. Valamit tenni kellett! Aztán egy váratlan fordulat következtében a két jó barátot az élet messzire sodorta egymástól... Hogy milyen kalandokon keresztül találta meg Matyi jóságos gazdáját, Józsi apót? Éld át vele te is ezt az izgalmas, varázslatos utat, miközben ezt a színes könyvet olvasod!

 

Részlet a könyvből:

Az öregember évek óta egyedül művelte birtokát: apró veteményesében paradicsomok piroslottak, húsos tökvirágok aranylottak, és fénylő szőlőfürtök mosolyogtak bele vidáman a téli napsütésbe. Egyetlen társa, öreg barátja volt már csak: a Matyi nevű lova. Becsületes nevén Patás Mátyás. Deres színű, szikár jószág volt, aki hűségesen szerette gazdáját.

(…) De boldog is volt ez a világ! (…) Matyi felidézte magában régmúlt csikóéveinek trükkjeit, és arra jutott, hogy a szabadulás egyetlen módja, ha a mellső lábaira nehezedik, miközben minden erejét összeszedve kirúgja az utánfutó ajtaját a hátsókkal. Így is tett: izgatott nyerítés, majd hatalmas dobbantás hallatszott, és a leszakadt ajtó olyan ívben repült be az útszéli bokrok közé, hogy az még egy fácánnak is dicsőségére vált volna.”

(az ajánlást készítette: Törökné Antal Mária)

Kapcsolódó linkek: