James Barrie: Pán Péter

"- Ó, igen hallottam, hogy az emberek között nagyon fontos a név, sokszor fontosabb annál, mint aki viseli - felelte a fiú. - Nos az én nevem Pán Péter. Hát a tiéd?"

 

Maga a történet Londonban játszódik, főként a Kensington Parkban. Pán Péter csodálatos kalandokra viszi el a Darling család három gyermekét. Kalózokkal, tündérekkel és sok más csodával találkoznak főhőseink Sohaországban...

James Barrie már elismert író volt, amikor elkezdte írni a Pán Pétert, sajnos egy szomorú esemény kapcsán: Barrie bátyja a 14. születésnapja előtt egy nappal, korcsolyázás közben meghalt. Így az elvesztett gyermek az édesanyjuk emlékeiben örökké gyerek maradt. Édesanyjukat annyira megrázta kedvenc gyermeke elvesztése, hogy a többi gyermekéről szinte teljesen megfeledkezett.

A műben Pán Péter sem nő fel soha. A kora meghatározhatatlan. Mindegyik feldolgozás más korúnak képzeli el.

Az 1900-as évek elején az író megismerkedett a Llewelyn Davies családdal. Az öt gyermek közül a legkisebbről, Nicholasról formázta meg a főhős alakját. Amikor a gyermekek nagyon fiatalon árvák lettek, az író lett a gyámjuk.

A történet sokakat megihletett. Többen átdolgozták, a Disney stúdió pedig kétszer is megfilmesítette. A történetet és a főhőst annyira szeretik az angolok, hogy Pán Péter a Kensington Parkban külön szobrot kapott.

 

„Mert a gyerekek valahogy nehezen törődnek bele, hogy vége a napnak, a kalandok és a játékok idejének. Érdekes dolog ez. Reggel még senki sem becsüli jobban a puha ágy és a meleg takarók gyönyörűségét, mint épp a gyerekek.”


(az ajánlást készítette: Farkas Petra)