Kertész Edina: Dodó tizedes és a szoborrablók

„Henrik persze nem volt nagyravágyó. Tudta, hogy a sikerhez apró lépéseken keresztül vezet az út.”

 

Kalandosan indul és még izgalmasabban folytatódik a tízéves Dr. Apró Henrik, Orrpiszkáló vezér utca 30 szám alatti lakos élete. Henrik feltalálónak tartja magát, sok találmányon törte már a fejét, amit majd az utókor fog hasznosítani és hálával fogják emlegetni a nevét.... Előfordult, hogy éjszakába nyúltak kísérletezései, és általában az ablakpárkányon ülve elmélkedett. Ahogy aznap is, amikor arra lett figyelmes, hogy három Mikulás ugrott ki egy hófehér Citroenből, az egyik hátán pedig egy hatalmas zsák volt.

- Akkor tehát igaz? - fordult meg a fiú fejében. - Léteznek mikulások?! De nem szánon jönnek, és úgy osztják az ajándékokat?

Majd egyre több kérdés merült fel a kis tudós fejében. Ezzel egy időben nagy sürgés-forgás volt az Éhes Tizedes étteremben, ahol Dodó, a főszakács egykor rendőr, Tatu, a pincér pedig egykor riporter volt. Ide tért be ugyanis a két mikulásruhás, és nekik készítette el Dodó a legújabb finomságát, a Mézes mákvirágot Zsiványteával.

Ráadásul amíg Dorka epekedve várja a Mikulást, még egy értékes szobor is eltűnik a múzeumból... Vajon fény derül az igazságra? Nyomozzunk együtt Dodóval, Tatuval és Henrikkel!

 

Részlet a könyvből:

„Henrik otthonától három macskaugrásnyira állt az Éhes Tizedes nevű apró étterem. Ezen az estén zsúfolásig volt vendégekkel.

Bent a konyhában Dodó, hajdan rendőrtizedes, ma már étterem-tulajdonos és főszakács szusszant egyet, és letörölte izzadó homlokát. Jól esett volna leülni egy kicsit és kinyújtóztatni fáradt lábait. Ám nem volt idő megpihenni, a következő rendelés máris érkezett.

– Egy Rablók öröme és két Csokis bilincs lesz – kiáltotta be a konyhába az étterem egyetlen alkalmazottja, Gátrontó Ottó, becenevén Tatu. A különös becenév Ottó egy régebbi balfogásának őrizte az emlékét, amikor halálos rémületbe esett két nagy tatu láttán. Az akkori eset sajnos kettétörte riporteri karrierjét. Ottó ezért kapva kapott az alkalmon, amikor megnyílt az Éhes Tizedes, és elfogadta az ajánlatot, hogy pincérként dolgozzon.

– Két Flambírozott Biciklitolvaj és egy Kutyaütő-saláta rendel! – dugta be Ottó kócos szőke bozontját a konyha lengőajtaján, ahol a gömbölyded exrendőr tüsténkedett.

– Rendben! Vidd ki kérlek a négyeshez a Börtönpiskótát és a Martalócok kedvencét! – lihegte Dodó kimerülten, és megtörölgette a homlokát hófehér zsebkendőjével.”

(az ajánlást készítette: Törökné Antal Mária)