P. R. Morrison: Szélszelídítő

"A bátorságnak számos formája van."

 

Jártál már Skóciában? A 10 éves Archie ott él a tengerparton egy halászfalucskában. A kétszáz éves házuk neve Szeles Gerinc, ami nem véletlen, hiszen az év nagy részében kijut nekik a szélből rendesen. De most mintha még nyögne, sóhajtozna, sőt beszélne is a fiúhoz... ”Hamarossssssaaan......” Hogyan lehetséges ez?

Az anyukája a „széltől is óvná” őt, még görkorizni sem engedi a barátaival, pedig az lenne Archie legnagyobb vágya. Az apukáját gyáva embernek tartják, és valami átokról pusmognak a háta mögött. De mi lehet az igazság? Miért van mostanában annyi téves telefonhívás? Miért nem kaphatja meg soha a nagybátyja, Rufus ajándékait a születésnapján? Mi az a furcsa fehér felhő az égen, amiben zöld villámok cikáznak, és amiből fehér tollak lebegnek a földre? Miért pont Archie 10. születésnapján kerül elő Rufus bácsi éjnek idején?

Ezekre és még rengeteg más rejtélyre derül fény ebben az izgalmas, pörgős történetben. Jégsirályok, hófúvás és tornádó... Kell ennél több? Ha már eleged van a hőségből, hűtsd le magad ezzel a könyvvel!

 

A dombtetőre menet Archie észrevette, hogy a magasabb lejtőket nem lepi olyan vastag hóréteg mint az ő házuk környékét. Mennél magasabbra hágtak, annál jobban vékonyodott a hótakaró, a tetőn pedig már csak hófoltok fedték itt-ott a gyér, száraz füvet. Lihegtek a megerőltetéstől, arcukat kicsípte a hideg. Lenéztek a falura. Az öböl kék vize a kikötő falát nyaldosta, s a szélcsendben tisztán hallották, amint felberreg egy kis csónakmotor. Archie elnézte a békés képet, és megmutatta Rufusnak, hol lakik George, amikor azonban az ujja már Sidék házának irányába lendült, eszébe jutott valami.
– Miért annyival vastagabb a hó a mi házunk körül?
– Ha meg akarsz óvni valamit, mit csinálsz vele? – kérdezte Rufus. Archie a bűvészdobozába rejtett érmékre gondolt.
– Biztos helyre dugom?
Rufus bólintott. – Vagy bebugyolálod valami puha holmiba, nem? Archie megint a házukat borító vastag hórétegre nézett.
– Azt akarod mondani, hogy a hó védelmezi a házunkat?
– Téged védelmez – mondta Rufus.
– De mitől?
– A széltől. Archie most már valósággal összezavarodott.
– Nem értem. – Idegesen nézett körül. – Mit akar tőlem a szél? Rufus megnyugtatóan a vállára tette a kezét.
– Szeretnélek megkérni, Archie, hogy őrizz meg egy titkot. Mármint egyelőre. Mert amit most mondani fogok neked, annyira fontos, hogy ha illetéktelenek fülébe jut, akkor Huigor átka sohasem törhet meg…”

(az ajánlást készítette: Pokornyi Orsolya)