Kemény Kristóf: Puskás Öcsi: a külvárosi vagány hihetetlen kalandjai

„Öcsi éjjel azt álmodta, hogy újra gólt lő az erzsébetieknek. De most valahogy boldogabb volt. Mert Feri bácsi is ott állt a pálya szélén.”

 

Öcsi imád focizni. Ha tehetné, egész nap a rongylabdát rúgná a grundon. Csakhogy a házukhoz közeli pályán általában a nagyfiúk játszanak, ezért őt és legjobb barátját, a szomszédban lakó Cucut szinte sosem veszik be a csapatba. Ám a nagyobbaknak rá kell jönniük, hogy a fiatalok is tudnak focizni...

Barátkozzatok össze a külváros legvagányabb kissrácával, éljétek át Öcsivel a kalandos gyerekkorát, vegyetek részt a csínytevéseiben, rúgjátok vele a labdát! Ő alig várja, hogy egy csapatban legyetek!

Puskás Ferenc gyermekkorát ismerhetjük meg a könyv lapjairól. A könyvben említett kishúg, a mai napig Budapesten él, abban a házban amit Puskás Ferenc vett a családjának, az 1950-es évek elején.

A könyvben említett Cucu, a későbbi Aranycsapat tagja.

 

„... Én imádtam a futballt! Imádtam a családomat, és mindig a futballpályán jártam, engem több más nem érdekelt. Az én kabalám mindig a labda volt. Akkor éreztem magam biztosnak, amikor a labda nálam volt, vagy ha a labdába belerúghattam...” (wikipedia.hu)

(az ajánlást készítette: Farkas Petra)