DiCamillo, Kate: Flóra és Odüsszeusz: a kislány és a mókus kalandjai

„Mikor változott minden ilyen csodaszéppé? – kérdezte magától a mókus. És ha végig ilyen volt, miért nem vettem eddig észre?"

 

Ti szeretnétek egy háziállatot? (Akinek már van, az ne válaszoljon!) És mit szeretnétek? Cicát, kutyát, hörcsögöt, LOVAT?

… És mókust?

Flóra Bella épp a szobájában ül és képregényt olvas (ez a kedvenc elfoglaltsága), amikor hatalmas zajra lesz figyelmes. A zaj a szomszéd kertje felől jön. Flóra kinéz az ablakon, aztán nem hisz a szemének! A szomszéd néni ugyanis a füvet porszívózza (ki hallott már ilyet?) egy hatalmas, szuper szívóerejű porszívóval! De nem önszántából! A porszívó túl nagy, túl erős és átvette az irányítást: magával ragadta szegény Tickham asszonyt!

A kertbe beszalad egy mókus és a szuper szívóerejű porszívó Tickham asszonnyal a végén, pont a mókus felé tart!!! Flóra hiába próbálja a nénit figyelmeztetni, hiába kiabál és dörömböl az ablakon, ekkora zajban nem hallják! És megtörténik a baj: a mókust beszippantja a porszívó! Flóra siet a segítségére és hála a kislánynak a mókus újból a régi lesz. Vagy mégsem?

Így kezdődik a 10 éves Flóra és a mókus története, ami viccesen, fantasztikusan és izgalmasan (néhol kicsit rémisztően) folytatódik!

 „Mikor változott minden ilyen csodaszéppé? – kérdezte magától a mókus. És ha végig ilyen volt, miért nem vettem eddig észre?

- Figyelj ide! – kérte a kislány. – Flórának hívnak. A te neved Odüsszeusz.

Oké – gondolta a mókus.  A kislány rátette a kezét. Felvette. Ringatta a bal karjában. A mókus csak boldogságot érzett. Miért rettegett mindig annyira az emberektől? El sem tudta képzelni.”

(az ajánlást készítette: Fábián Krisztina)