Tamsin Cooke: Macska tolvaj - Nappal iskolás lány, éjszaka falmászó betörő

Elernyesztettem az öklömet, hogy bepötyögjem a riasztó újbóli élesítéséhez a kódot, amikor egyszer csak elfogott a rettegés. Rémülten az ujjaimra bámultam. A körmeim átszakították a kesztyűmet. Hosszúra nőttek, hegyesek és karomszerűek voltak. Aztán a szemem előtt zsugorodni kezdtek, mígnem újra eltűntek a kesztyűben. Mi a...?”

 

Scarlet McCall átlagos teljesítményt nyújt az iskolában, se nem gyengét, se nem kimagaslót. A haja seszínű, nem sminkeli magát és átlagos, egyszerű ruhákat hord. Barátai nincsenek, mert nem enged közel magához senkit. Nem véletlenül...

Scarlet McCall nem akarja felhívni magára senki figyelmét, mert az élete egyáltalán nem átlagos! Míg a többi 13 éves lányt a sminkelés, a fiúk és a zene érdekli, addig őt a kulcs nélküli autólopás, riasztók kiiktatása és a kasszafúrás. Édesapjával éjszakánként épületekbe törnek be, hogy elrabolt kincseket szerezzenek vissza és juttassanak el jogos tulajdonosaikhoz.

Az első önálló feladata megtalálni egy ősi azték karkötőt. Scarlet sikerrel jár, csakhogy nem tud ellenállni a gyönyörű ékszernek és felhúzza a karjára...

 

Jeges fuvallat szánkázott végig a hátamon. Egy élénk tekintetű vadmacska poroszkált a tükör felé. Egy jaguár. Pislogtam egyet; a jaguár is pislogott. Ahogy megálltam közvetlenül a tükör előtt, az agyam egyszerre elködösült és kitisztult. Elfordítottam a fejem. A tükörkép is elfordította az övét.

Felkavarodott a gyomrom. Hirtelen úgy éreztem, mintha a végtagjaim megolvadnának, és az izmaim folyékonnyá válnának. A bundám a szemem láttára húzódott vissza a testembe. A bőröm úgy bugyborékolt, mint a fazékban főzött zabkása. Ha nem babonázott volna meg annyira a látvány, biztosan elhányom magam. Automatikusan a két hátsó lábamra támaszkodtam. A mancsomon visszahúzódtak a karmok. Seszínű hajam sarjadt, és a ruhám is újra megjelent; először csak halványan, de a színei kisvártatva felerősödtek, élénkebbé váltak. Barna szemem elszürkült. Az agyaraim összementek. A vállamon hátizsák jelent meg. Az arcomon éktelenkedő sebhelytől eltekintve a bőröm kisimult, újra egy átlagos lány lettem.

Ó, Istenem!”

(az ajánlást készítette: Fábián Krisztina)