Ez történt 2017-ben

Cimbora zsibongás a MÜPÁ-ban (december 16.)

Adventi foglalkozás és forgatag (december 5. és 7.)

Barátom: Picasso (november 14.)

Vendégünk volt Lackfi János (november 9.)

Budapestre kirándultunk (október 28.)

"Végletes jelenlét" (október 10.)

Tanévnyitó foglalkozás (szeptember 19.)

Tanévzáró foglalkozás (június 6.)

Ösvényfestés (május 25.)

Kirándulás Budapestre (április 30.)

Az országos kortárs irodalmi verseny döntője (április 29.)

Cimbora születésnap (április 22.)

A magyar költészet napja (április 11.)

Találkozás a drámával (március 9.)

Cimborafarsang (február 14.)

Találkozás a prózával (január 26.)

Irodalmi és zenei csemege a PIM-ben (január 21.)

Mese és illusztráció (január 17.)

 

CIMBORA ZSIBONGÁS  A MÜPÁ-BAN

A Cimbora Alapítvány karácsonyi ajándéka volt ez a rendezvény, ahol játszóház, kézműves foglalkozások és a Cimbora Együttes interaktív verskoncertje várt ránk! Ezenkívül találkoztunk Vig Balázs meseíróval is, akivel Születésnapfalván kalandozhattunk!

Rácalmás és Dunaújváros Cimbora klubja közösen indult Budapestre, ahol birtokba vettük a Művészetek Palotáját, bejártuk a tereket, hol játszóház, hol zenei csemege vagy éppen Vig Balázs interaktív foglalkozása nyújtotta számunkra az élményt.

Sajnos hamar eltelt az idő, de hazafele sétáltunk egyet a Nemzeti Színház csodaszép környékén. A gyerekek a buszon csak meséltek és meséltek a megélt élményekről. Jók ezek a közös kirándulások!

KÉPEK>>>

 

ADVENTI FOGLALKOZÁS ÉS FORGATAG

Adventi felkészülés jegyében zajlott a decemberi foglalkozásunk: a várostól immár 8-ik alkalommal kaptunk felkérést szereplésre az „Adventi Forgatagban”. A gyerekek verssel, énekkel, jelenettel, tánccal és zenével is készültek.

Már 5 éve közösen lépnek fel a dunaújvárosi és rácalmási cimborák a városi adventen. Fellépés előtt gyülekeztünk a könyvtárban, majd egy izgalmas főpróbát követően elindultunk a város főterére. Minden csupa karácsonyi díszben tündökölt, mire odaértünk, már tetőfokára hágott az izgalom, de a színpadra lépés után a cimborák nagyon ügyesen, átszellemülten szerepeltek. Minden fellépő dicséretet érdemel! :)

 

BARÁTOM: PICASSO

Barátom Picasso címmel Dunaújvárosban folytatódott az Egész évben Cimbora program művészeti sorozata az NKA támogatásával. Harmati Zsófi festőművész ezúttal a spanyol művész képeit igyekezett közelebb hozni a gyerekekhez. A művek a gyerekeket is megihlették, kollázsokat készítettek Picasso kubista stílusában.

A sok kis „Picasso” különleges alkotásokkal búcsúzott el tőlünk. Köszönjük ezt a különleges foglalkozást!

KÉPEK>>>

 

VENDÉGÜNK VOLT LACKFI JÁNOS

Az „Egész évben Cimbora” programsorozat Békéscsaba után Dunaújvárosban folytatódott. Az író-olvasó találkozón Lackfi János József Attila-díjas költő volt a vendégünk. A program „moderátora” ez alkalommal Soós Luca cimbora volt, aki már 6 éve tagja a csapatnak. Bár a műsorvezetésbe az író is „besegített” kicsit, hiszen nagyon sok mondanivalója volt, egyik gondolata jött a másik után, sziporkázása fergeteges perceket szerzett a jelenlévőknek.

Lackfi János már második alkalommal találkozott a dunaújvárosi cimborákkal, hiszen 2005-ben járt először nálunk. Persze nem ugyanazokkal, mert újabb gyerekek nőttek fel azóta. A Dózsa György Általános Iskola 4/c. Osztálya saját autogramlapocskát készített a költő képmásával, majd meglepetésként közösen elszavalták a Parabola című versét is. A nagyon vidám hangulatú programon az író briliánsan adta elő verseit, a jól ismerteknél a közönség is csatlakozott. Mesélt arról, miért kezdett írni, hogyan csempészte be a gyerekeit vagy a nagypapáját a műveibe, de arról is, hogy nem nagyon létezik olyan, hogy „ihlet”, és hogy az írás is egy mesterség, aminek meg kell tanulni minden csínját-bínját. Majd a gyerekekkel közösen fejtegette az általa előadott verseket, így téve interaktívvá ezt a fantasztikus 70 percet. Sok kacagás, kérdés-felelet után voltak olyan gyerekek is, akik a felnőtt könyvtári találkozóra is itt maradtak. Végül sokan vásároltak könyvet a költőtől a kicsiktől kezdve a nagyokig. Köszönjük az élményt!

 

BUDAPESTRE KIRÁNDULTUNK

Újra felkerekedtünk a cimborákkal, hogy régen titkolt vágyunkat megvalósítsuk. Hosszas szervezés után (ki szeretne jönni, milyen buszt rendeljünk, hány órakor fogadjanak minket) végül elérkezett a várva várt nap. Már fél 9-kor elindultunk Dunaújvárosból és nem sokára csatlakoztak hozzánk a Rácalmásról induló cimborák is.

Először a Csokoládé Múzeumba látogattunk el, hogy részt vegyünk egy igazi csokoládétúrán, majd a finom édességekkel feltöltekezve egy kiadós szellemi táplálékkal, az Operaház meglátogatásával tettük fel a koronát erre a szép őszi napra.

Az Árpádföldön található Csokoládé Múzeum várakozáson felüli volt, csak azt sajnáltuk, hogy nem csokoládéból épült, pedig sokan örömmel törtek volna egy darabot a kerítéséből. De így sem ért senkit csalódás.... A kakaófát ábrázoló kapu kitárult, és ahogy beléptünk az épületbe, máris éreztük a csokoládé fenséges illatát. A csokoládé szökőkútból mindjárt meg is kóstoltuk az Istenek eledelét, elénk tárultak a százéves csokoládékészítő és boltos eszközök, és régi nagy csokoládé gyárosok remekre sikerült csomagolásait tekinthettük meg. Nem maradt el a saját csokoládénk elkészítése sem, majd egy csésze forró csokoládéval a kezünkben ültünk be a filmmúzeumba, hogy visszatekintsünk a csokoládé több évszázados történetére. A vetítés alatt csokoládékóstolók sora következett: marcipános, étcsokoládés, mogyorós, tejcsokis, akár Gombóc Artúrt is idézhetnénk. Befejezésképpen a múzeum mintaboltjában kedvünkre (és a lehetőségeink szerint) vásárolhattunk a legfinomabb csokoládékból. ”Mintha a mennyországba kerültünk volna!” - áradoztak a gyerekek. Végül elmondhatjuk, hogy a szökőkútból folydogáló csokoládéba marcipángolyót mártani, krémes forró csokoládét ízlelgetni, és közben antik dobozokat csodálni, szívet melengető, édes érzés volt.

A látogatás után máris buszra szálltunk, és indultunk a következő helyszínre.

Az Operaházban már vártak ránk. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke, amely Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült. A gazdagon díszített belső terek kialakításában neves magyar művészek alkotásait is láthattuk: Than Mórét, Lotz Károlyét és Székely Bertalanét. A Magyar Királyi Operaház ünnepélyes megnyitására I. Ferenc József magyar király jelenlétében került sor. Régi szokásokat is megtudhattunk az Operaház munkatársától, például azt, hogy ha Ferenc József nem tudott elmenni az előadásra, akkor Erzsébet királyné nem ülhetett egyedül a királyi páholyba, egy másik, földszinti páholyban foglalhatott helyet. Jelenleg az Operaházban részleges felújítás zajlik, így szabadon sétálhattunk a nézőtéren, mert az összes széket felszedték. Nem csak az épület külseje, hanem a belső rész is szemet gyönyörködtető látvány volt, ámulatba ejtettek minket az 24 karátos arannyal bevont oszlopok, a bordó bársony páholyok, a festmények és az egyedülállóan szép csillárok. Megtudtuk, hogy a felújítás után a bordó kárpitot zölddel fogják felváltani, hiszen az is jól illik majd az arany oszlopokhoz. Igazi lelki feltöltődésben volt részünk, mert a búcsúzáskor egy mini koncertnek lehettünk nézői, hallgatói, csodálói.

Hazafelé egymás szavába vágva beszélgettek a gyerekek a nap élményeiről. Megint gyarapodott a vidáman eltöltött órák száma, még jobban erősödött a cimborák közötti barátság, hiszen a dunaújvárosiak és a rácalmásiak már nem először vettek részt ilyen élménydús kiránduláson.

 

"VÉGLETES JELENLÉT"

A foglalkozás első felében kortárs írók és műveik szolgálták az irodalmi játékot, ismerkedtünk a művekkel, írókkal. A második felében közösen elmentünk egy különleges kiállítás megnyitójára, ami nagy élmény volt, azért is, mivel a saját munkánkat is láthattuk! A Kortárs Művészeti Intézetben Brückner János Végletes jelenlét című kiállításában a cimborák is érdekeltek voltak. Felkérés érkezett hozzánk, hogy küldjük el a jelképünket, amelyről a művész feldolgozás után A 3-as íveket küldött, az alapján kellett vonalazgatnunk, és megszületett a nagy mű.

KÉPEK>>>

 

TANÉVNYITÓ FOGLALKOZÁS

Az új tanévben, a hosszú nyár után újabb cimborát avattunk! Volt, aki lemorzsolódott, mivel más elfoglaltsága miatt nem már tud részt venni a foglalkozásokon. Előkerült a kedvenc gombolyag fonalunk, kezdődhetett az „Ami szép volt a nyáron, azt most elmesélem” játékunk! A nyári élmények után előkerült a kívánság kalapunk is, amibe bedobáltuk a leírt vágyainkat és a terveinket. Ezenkívül sok megbeszélni valónk volt: kirándulások, írók meghívása, irodalmi vetélkedők, fellépések. A Cimbora Alapítványtól sok támogatást kapunk: egy évben több meglepetés programmal is kedveskednek nekünk. Ennyi tennivalóval hamar elröpült az idő! :)

 

TANÉVZÁRÓ FOGLALKOZÁS

Elérkezett az eredményes munka után járó tallérok, dinárok beváltásának ideje. Aki szorgalmasan írt beszámolókat, könyvajánlásokat, segített a híradó kitöltésében, aktív volt a foglakozásokon, az megérdemelten gyűjthette a cimbora tallérokat és a cimbora dinárokat. A „cimbora vásáron” mindenki a kedvére vásárolhatott a könyvekből és apró ajándékokból. A vásár izgalmait azzal fokoztuk, hogy még a beváltás előtt összegeztük az évet: merre jártunk, kik voltak a vendégeink, mi minden történt. A közeli jövő programjait is megbeszéltük, hova fogunk menni kirándulni, melyik kortárs író lesz a vendégünk.

Végül előkerültek a kedvenc játékok is, ami jó levezetője volt a vakáció előtti foglalkozásnak. Egymásnak szép nyarat kívánva, ajándékokkal a kezükben köszöntek el egymástól a cimborák.

 

ÖSVÉNYFESTÉS

A Cimbora klub születésnapját „ösvényfestés” kíséri. Ezzel a szép hagyománnyal még teljesebbé tesszük ezt a szép ünnepet. Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész sosem hagyja ki ezt a kedves eseményt, az ő vezényletével minden évben megújul a felirat. Közben a színekről is sok érdekességet mesél a gyerekeknek, a cimborák meg „színes” versekkel készülnek ebből az alkalomból.

A találkozó másik felében nyári olvasmányok ajánlása következett: az „OlvasóPróba” könyveiből egy-egy részlet közös felolvasásával tettük vonzóbbá a történeteket.

KÉPEK>>>

 

 

KIRÁNDULÁS BUDAPESTRE

A Cimbora Alapítványtól meghívást kaptunk a Festetics Palotába Érdi Tamás zongora koncertjére. Ez máris kínálta annak a lehetőségét, hogy elmenjünk egy másik csodás helyszínre, a Csodák Palotájába. Hosszas szervezés után (ki szeretne jönni, milyen buszt rendeljünk, hány órakor fogadjanak minket a Csodák Palotájában) végül elérkezett a várva várt nap. Már 10 órakor elindultunk Dunaújvárosból és nem sokára csatlakoztak hozzánk a Rácalmásról induló cimborák is.

 

Először a Festetics Palotát csodálhattuk meg. A Nemzeti Múzeum mögött húzódó épület a család városi palotája volt. Már a 18. századtól fontos szerepet betöltő épületet Ybl Miklós tervezte. A palota már kívülről is szemet gyönyörködtető látványt nyújtott, de amikor megérkeztünk a koncert helyszínére, a Tükörterembe, a muzsikával együtt teljessé vált az élmény! Érdi Tamás tolmácsolásában három zeneszerző életéből kaphattunk ízelítőt (Beethoven, Mozart, Schubert), érdekességeket tudhattunk meg gyerekkorukról, és élvezettel hallgathattuk szebbnél szebb műveiket a cimborákkal. A koncert hangszerbemutatóval zárult.

 

Az előadás után máris buszra szálltunk, és indultunk a következő helyszínre. A Csodák Palotája várt ránk minden technikai újdonságával, és „varázslatával”. Ebben a „tudományos játszóteremben" a kíváncsi gyerekek és felnőttek szabadon kísérletezhettek, kedvükre ismerkedhettek a tudomány izgalmas világával.

 

A táskákat és a kabátokat egy rácsos, mozgatható szekrénybe zárták, és rövid nézelődés után egy érdekfeszítő fizikai előadás résztvevői lehettünk. A közel egy órás bemutató alatt egyik ámulatból a másikba estünk. A „Hideg percek tudományos show” alatt a fagy birodalmába kalauzoltak el minket (hidrogén lefagyasztása, felmelegítése, a jég felolvadása pillanatok alatt). Megtudhattuk azt is, hogy milyen extrém hőmérsékletek uralkodnak a világunkban, és ezeket hogyan lehet megszelídíteni. A leglátványosabb az volt, amikor egy igazi robbanás zajlott le a szemünk előtt. A gyerekek nagyon élvezték, hogy a kísérletekben asszisztálhattak is.

 

A bemutató után mindenki saját kedvére és saját tempójában próbálhatta ki a hatalmas térben kiállított játékokat, mert itt sem a sorrend, sem az időtartam nem számított. Gergő volt a legügyesebb a tudáspróbák során, Luca meg fakírként feküdt egy szöges ágyon. Megtapasztalhattuk, hogy bizony a Csodák Palotájában nem mindig hihetünk a szemüknek. A fizikai trükkök és illúziók világában elsősorban vizuális meglepetésekkel kápráztatták el a kicsiket és nagyokat. Hogy még teljesebb legyen ez a nap, a záró előadást is megnéztük, nem akartuk kihagyni. Hazafelé egymás szavába vágva beszélgettek a gyerekek a nap élményeiről. Megint gyarapodott a vidáman eltöltött órák száma, új barátságok szövődtek, hiszen a dunaújvárosi és a rácalmási cimborák együtt vettek részt ezen a fergeteges, élménydús kiránduláson.

(a beszámolót Marcsi néni írta)

KÉPEK>>>

 

AZ ORSZÁGOS KORTÁRS IRODALMI VERSENY DÖNTŐJE

2016 őszén újra indult az országos Cimbora irodalmi verseny! Természetesen mi is beneveztünk!:)

A vetélkedő négy fordulóból állt, és aki sikeresen megoldotta a 3 írásbeli feladatot bejutott a 4. fordulóba, a szóbeli döntőbe, ami most Dunaújváros után, Érden került megrendezésre.

Terítéken a kortárs könyvek (Vig Balázs: Három bajusz gazdát keres, Békés Pál: A kétbalkezes varázsló) voltak. A négy forduló, izgalmas feladatokkal, fergeteges hangulatú döntővel zárult . A zsűrinek örökös tagja pedig Vig Balázs volt, a gyerekek nagy örömére. A legjobb feladatokat elvégző cimborák közül 30-an kerülhettek be a döntőbe, így négy dunaújvárosi és egy rácalmási cimbora is helyet kapott.

Már 10 órakor, teli izgalommal indultunk Érdre, az újabb megmérettetésre. Büszkék lehetünk döntőseinkre, szép eredményt értek el, és sok-sok könyves ajándékkal térhettek haza. A dunaújvárosi cimbora klubból Botka Attila, Botka Csenge, Toponáry Sára, Szmodics Emese és a rácalmásiból pedig Pletser Lotti lehettek részesei a szóbeli döntőnek. Gratulálunk!

(a beszámolót Marcsi néni írta)

KÉPEK>>>

 

CIMBORA SZÜLETÉSNAP

Elérkezett a várva várt 14. születésnapi gála! Nem csak szép ruhát vettek fel a gyerekek, hanem a lelküket is felöltöztetve érkeztek meg a Gyermekkönyvtárba. Jakó Tamás az elmaradhatatlan szülinapi csokitortával lepett meg minket, míg Tesinszkiné Lahoczky Rita foltvarrással kedveskedett a cimboráknak, ebben az évben Dóka Péter A kék hajú lány című művéből került egy jelenet a képre. A Cimbora fa már 13 éve növekszik a könyvtár előtti parkban, az örökzöld cserje is egyre nagyobb lesz, ami körül öleli a fát. A fellépő cimborákon kívül sok segítséget nyújtó szülő és pedagógus eljött a gálára.

Szerencsére nagy számmal akadt jelentkező a műsorba: színes, változatos számokkal léptek fel a gyerekek. A zsűri „öreg cimborákból” állt (Mezei Olívia, Pötör Deli és egy kedves támogató pedagógus, Éliás Ica néni), és nagyon tetszett nekik a kis cimborák verselése, tánca, zenélése, mesemondása, éneklése, bűvészmutatványa. A könyvtár támogatásának köszönhetően az aranyérmesek könyvet is kaptak ajándékba. A Cimbora Alapítvány jóvoltából pedig mindenki kapott egy-egy apróságot.

Következzenek szereplők eredményei:

Arany érmesek:

Juhász Szebasztián

Török Anna

Toponáry Sára

Kiss Gellért

Ezüst érmesek:

Gebei Gellért

Pahanov Panna

Csibry Réka

Toponáry Sára

Szmodics Emese

Török Nóra

Pötör Levente

Bronz érmesek:

Forgács Emma

Mácsfalvi Réka

Soós Luca

Nagy Johanna

Sánta Réka

Rácz Lia

Juhász Alexa

Juhász Nikolett

GRATULÁLUNK!

 

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA

Az Arany–év alkalmából rendhagyó foglakozás vette kezdetét a cimboráknál, munkatársammal, Pokornyi Orsival közösen terveztük és valósítottuk meg a vers ünnepét, tisztelegve Arany János előtt. Az interaktív, mozgalmas két órában a gyerekek részesei lehettek Arany János és Petőfi Sándor barátságának (levelezéseikből, verseikből tallóztunk), megszemélyesítettük a költőket, és így mutattuk be a két óriás egymás iránt érzett barátságát. Sikerült kis közönségünket elröpíteni a 19. századba, íráselemzéseket, térképolvasást is végezhettek, majd meginvitáltuk a költőket a 21. századba: vajon hogyan leveleznének a számítógépen? Az ünnepség végén egy vidám verset jelenítettünk meg közösen, énekeltük és eljátszottuk ezúttal Weöres Sándor versét. A kortárs költőket sem felejtettük el, könyveikből kiállítást rendeztünk.

Természetesen a rendezvényre most nem csak cimborákat vártunk, így többen kalandozhattak velünk a költők világában.

 

 

TALÁLKOZÁS A DRÁMÁVAL

A programsorozat utolsó foglakozásán a drámáé volt a főszerep. Nagy izgalommal várták a résztvevők Erdős Virág költőt és a színész párost, Polgár Lillát, Gasparik Gábort. A meghívott vendégek Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska című mesejátékát boncolgatták interaktívan a gyerekekkel. A költőnőtől sok érdekes dolgot megtudhattak a gyerekek arról, hogy hogyan keletkezett a mű, miért pont ez a címe, majd a dráma lényegét is felvázolta a cimboráknak. Játékos kérdések, talányok záporoztak a gyerekekre. Végül a szeminárium csúcspontja a csapatjáték volt, amiből a költőnő is kivette a részét, majd a találkozó közös rajzzal és drámajátékkal zárult. Megelevenedtek a szereplők, Pimpáré, Vakvarjúcska, az egész udvar és a palota. Jót játszottunk, szórakozva tanultunk!

(a beszámolót Marcsi néni írta)

KÉPEK>>>

 

 

CIMBORAFARSANG

Volt ezen a találkozón jelmezverseny, játék, eszem-iszom, dínom-dánom! Igazi spanyol táncos, szórakozott professzor, pom-pom lányok, hercegnők, ördögök és „mindenféle népség” ropták a táncot. A jelmezversenyt a spanyol táncos nyerte meg. Szmodics Emese harmonikázott és Toponary Sára gitáron játszott, így szórakoztatva a "bálozókat". Később játékos feladatokkal fokoztuk a bál hangulatát, majd csapatversenyben adtak számot a cimborák arról, mit tudnak a farsangi népszokásokról. Természetesen mindenki megkapta a jól megérdemelt jutalmát! A találkozó végén elfogyasztottuk az elmaradhatatlan farsangi lakomát is!

A találkozó során megismerkedtünk Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska című verses meséjével is, így előkészítve a március 9-i cimbora irodalmi szemináriumi foglalkozást.

KÉPEK>>>

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

TALÁLKOZÁS A PRÓZÁVAL

Ezen a szemináriumi foglakozáson újabb műfaj került a középpontba, a próza, azon belül is a mese. A meseírás fortélyait ismerhették meg az összegyűlt cimborák Kálnay Adél írónőtől, aki nem először volt már a cimborák körében, hiszen Dunaújvárosban él és alkot. Az írónő az Embermesék, tündérmesék című kötetéből olvasott fel, majd a gyerekek megtudhatták, hogyan születtek a történetek, beszélgettek arról, milyen hangulatot árasztanak, hogyan lehetett volna befejezni a mesét, amire több megoldás is felmerült. A közös átbeszélés nagyon gyümölcsöző volt, mindenkinek volt egy két jó ötlete. A következő feladat egy-egy illusztráció készítése volt. Segítségül híres képzőművészek rajzait vetítette le Várnai Gyula, dunaújvárosi Munkácsy-díjas képzőművész, majd útmutatása nyomán az illusztrációk készítésének titkai is feltárultak a gyerekek előtt. Végül szép és ötletes rajzok születtek. A rajzkiállítást a harmadik találkozóig tekinthették meg az érdeklődök.

(a beszámolót Marcsi néni írta)

KÉPEK >>>

Cimborák a D+ TV híradójában>>>

 

IRODALMI ÉS ZENEI CSEMEGE A PIM-BEN

Január 21-én (szombaton) a szervezők változatos, a kultúra több ágát felölelő programot kínáltak a gyerekeknek. A kis cimborák birtokba vehették az impozáns dísztermet a csodálni való kiállítótereket, attól függően, hogy hol várta őket valamilyen előadás vagy drámapedagógiai foglakozás. A Cimbora Alapítvány és a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete a Petőfi Irodalmi Múzeumba hívta a balatonalmádi, dunaújvárosi, érdi, rácalmási és székesfehérvári cimborákat az új évet köszöntő találkozóra a Magyar Kultúra Napja programsorozat keretében. A meghirdetett program a következő volt: 11:30-tól Vig Balázs izgalmas mesefoglalkozása, 13.30-tól a Cimbora Zenekar és Huzella Péter zenei előadása, majd 14:30-tól egy múzeumpedagógiai foglalkozás, végül zárásként 16 órától Érdi Tamás zongoraművész koncertje.

A cimbora kirándulást nagy lendülettel kezdtük el szervezni, hiszen élnünk kellett ezzel a ragyogó lehetőséggel. Már délelőtt fél 10-től gyülekeztünk a könyvtár parkolójában, hogy le ne maradjunk erről a színes programról. Nem sokára 10 órakor, az indulás után Rácalmáson csatlakoztak hozzánk az ottani cimborák. A busz vidám gyerek zsivajtól volt hangos, mindenki izgalommal telve várta, hogy megérkezzünk. Egy kicsit csúszásban voltunk (a budapesti forgalom kiszámíthatatlan), már a kapuban vártak ránk, hogy kezdődhessen a nap első programja. Vig Balázs író, a Három bajusz gazdát keres című meseregényét mutatta be, vidám, interaktív foglakozást tartott a népes gyerekseregnek, magával ragadta nemcsak a kicsiket, hanem a a jelenlévő felnőtteket is. Az író nem volt ismeretlen a cimborák számára, hiszen a Cimbora Irodalmi verseny döntőjében is Ő volt a zsűri elnöke és író-olvasó találkozót is tartott már a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtárában, akkor is vidám perceket szerzett a gyerekeknek. A foglalkozás után a rendezők finom ebéddel is kedveskedtek a gyerekeknek. A második fogás palacsinta volt. Ezt követően siettünk vissza a díszterembe, mert újabb program várt ránk.

A Cimbora Együttes és Korhecz Imola verses-zenés műsorral érkezett, bevonva a hallgatóságot egy kis játékos zenélésbe is. Majd ezt követően Huzella Pétert hallgathattuk meg, aki szinte egyszemélyes zenekart hozott létre előadásával, csodálatba ejtve közönségét.

A Cimbora Klubok tagjai múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehettek, külön alsós és felsős korosztályra bontva. A nagyobbak feladatlapot kapva számoltak be a kiállított tárgyakról, míg a kicsik egy dramatizált mesefoglalkozáson választottak maguknak meseországot például volt itt Brokkoliország, Pizza és Palacsintaország is. A foglakozás találóan az Ételek az irodalomban címet kapta. Nagyon érdekes volt számunkra az a lábas, amelyből idézeteket tudtunk „főzni”, néhány kavarás után összeálltak a szanaszét betűk egy--egy író vagy költő lejegyzett, híres gondolatává.

A meglepetések sorának még nem szakadt vége, mert Érdi Tamás nem akármilyen koncertet adott. Egy kis időutazásra kalauzolt el minket. Mozart, Beethoven és Schubert zeneszerzők életébe kóstolhattunk bele, gyerekkorukról mesélt nekünk a művész, majd a zenéjük által is közelebb hozta hozzánk a híres zeneszerzőket. A muzsika lenyűgözte a fáradhatatlan kis cimborákat. Az előadás után Érdi Tamást a gyerekek gyűrűje ölelte át, megrohamoztak kérdéseikkel. A zongoraművészt és édesanyját, Érdi Szabó Mártát teljesen meghatotta a gyerekek érdeklődése.

Nagyon jól sikerült ez a nap, ilyenkor lehet érezni, hogy jó cimborának lenni és jó a cimborákkal foglalkozni!

(a beszámolót Marcsi néni írta)

KÉPEK >>>

 

MESE ÉS ILLUSZTRÁCIÓ

Az év első cimbora találkozóján ismét előkerült a nagy gombolyag fonalunk, hogy kézről kézre járva elmeséljük azt, ami az ünnepek alatt a legemlékezetesebb volt... Ahogy eljutott egyik cimborától a másikig a mesefonal, egyre jobban erősödött a figyelem, mindenki kíváncsi volt arra, kinek mi volt a legjobb és a legszebb pillanat.

A foglalkozás további részében ráhangolódtunk a történetekre és a rajzokra, előkészítve a cimbora szeminárium második találkozóját, ahol a meseírásé és az illusztrálásé lesz a főszerep. Csapatokban, megadott szavakkal indult meg egy-egy mese szövése, amihez később rajzot is készítettek a kis cimborák.

(a beszámolót Marcsi néni írta)