Ez történt 2018-ban

DECEMBER 4. ÉS 18.

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM, ADVENTI FORGATAG


December 4-én felkerekedtünk, hogy elvonatozzunk Budapestre, mivel nagy meglepetés ért minket: a Cimbora Alapítványtól meghívást kaptunk a felújítás után, újra kinyitott Szépművészeti Múzeumba. Nagy élmény volt az épület csodás belső tereiben kiállításról kiállításra járni. De hogy ne legyen könnyű dolgunk, a kiállított tárgyakhoz feladatokat kaptunk, amit közösen oldottuk meg!

December 18-án elérkezett a már hagyományos karácsonyi fellépésünk a Városházánál. Újra felkérést kaptunk a szereplésre az „Adventi Forgatagba”. Összefogva a rácalmási cimborákkal, közösen adtuk elő zenés, táncos, mesés ajándékműsorunkat, ami nem csak a közönség, hanem a mi lelkünket is segítette az ünnep ráhangolódására.

 

NOVEMBER 24.

A CORVINA KÖNYVTÁR BUDAI MŰHELYE

Novemberben kirándulni voltunk a Budai Várban, az Országos Széchenyi Könyvtár CORVINA KÖNYVTÁR budai mühelye című kiállításán. Számos pompás Corvina és más díszkódex érkezett hazai gyűjteményekből, New Yorkból, Párizsból, a Vatikánból és a világ különböző pontjairól a könyvtárba. Amikor beléptünk gyönyörű látvány tárult elénk. A lépcsőn felfelé vörösszőnyeg vezetett. A gyerekeket is sok kézmüves foglalkozás várta (fakard készítés, memóriajáték, karkötő és nyaklánc füzés, könyvkötés). Kettő órától Matyás királyról szóló meséket hallgathattak az érdeklődők, a nagyobbakat pedig Szendrey Júlia kiállítás várta (Szendrey Júlia Pétőfi Sándor felesége volt). (A beszámolót Wágner Luca írta)

 

NOVEMBER 6.

MÁRTON-NAPI MULATSÁG


„Felidéztük a Márton-napi népszokásokat, majd időutazásunk elvitt minket abba az időbe, amikor még kukoricamorzsolás alatt meséltek egymásnak az emberek. Marcsi néni érdekességeket mesélt Mártonról, nagyon figyeltünk, mert utána egy Márton-napi kvíz várt ránk. Közben mindenki kapott egy kukoricát és egész jól sikerült lemorzsolni” – mesélte Luca.

„A legjobban a kukoricán járás tetszett! A lakoma sem maradt el: „mert, aki Márton-napkor libát nem eszik, egész évben éhezik” jó ízűen megettük a hagymakarikás libazsíros kenyeret!”

 

 

OKTÓBER 03.

KIÁLLÍTÁS A KMI-BEN

Marcsi néni elvitt minket a Kortárs Művészeti Intézmény legújabb kiállítására. A kiállítók és megvalósítók művészek is egyben: István Csákány és Robert Olawuyi voltak.

A kiállítás A PLACE LIKE TOMORROW nevet kapta. Témája arról szólt, hogyan látja a két művész majd a jövőt. Jó volt látni, hogy két különböző művész, hogyan tud megragadni egy közös témát, és abból kiállítást létrehozni. A művészeknek egyébként ez volt az első közös projektjük.

 A kiállítás három teremből ált, illetve a harmadik teremben egy fa szoba is helyet kapott. István Csákány szobrokat készített fa lécekből, sőt még bútorokat is, míg Olawuyi érdekes elgondolkodtató videókat. Az első teremben szobrok voltak, amik közül a legtöbb az ember fokozatos fejlődését mutatta be, és volt egy videó, amin két ember volt a bokrok takarásában. Ezután felmentünk egy csigalépcsőn. A második szobába érve egy videó várt miket, amin egy erdő terület volt, aminek az alja elfolyt. Olyan volt mint egy vízesés. Ezek után egy sötét folyosón vezetett tovább az utunk. Onnan tudtuk, hogy elérkezett a harmadik terem, hogy megláttunk egy rózsaszín fényt. A harmadik terem ugyanis rózsaszínű volt. Ahogyan pedig beléptünk, egy tükör fogadott minket illetve egy szobrocska. Aztán beléptünk egy faszobába, ahol még a konnektor és a könyvek is fából készültek. Ez után egy videó következett, amin egy madár neki ütközik az ablaknak. Végül pedig a fa szobába visszatérve megnézhettük az árnyjátékot.

A tárlatvezetőnk Deák Nóra volt, aki a vezetés mellett sokat beszélt nekünk a két művészről, és hogy ők miket láthattak bele a kiállításba, milyennek képzelik a jövőt.

Köszönjük ezt az elgondolkodtató kiállítást, ajánljuk a KMI további kiállításait is a figyelmükbe! (A beszámolót Mudra Gréta írta)

 

 

SZEPTEMBER 11.

TANÉVKEZDŐ FOGLALKOZÁS

Az új tanévben, a hosszú nyár után újabb cimborát avattunk! Volt, aki lemorzsolódott, mivel más elfoglaltsága miatt nem már tud részt venni a foglalkozásokon. Előkerült a kedvenc gombolyag fonalunk, kezdődhetett az „Ami szép volt a nyáron, azt most elmesélem” játékunk! A nyári élmények után előkerült a kívánság kalapunk is, amibe bedobáltuk a leírt vágyainkat és a terveinket. Ezenkívül sok megbeszélni valónk volt: kirándulások, írók meghívása, irodalmi vetélkedők, fellépések. Beszéltünk az Országos Könyvtári Napokról is, ahol Baksa László tart majd nekünk előadást az 1848-as forradalomról. Végül színes, vidám könyvjelzőket készítettünk, hogy az iskolában ne legyen belőle hiány. Ennyi tennivalóval hamar elröpült az idő! :)

 

 

MÁJUS 15. ÉS JÚNIUS 12.

 

MADARAK ÉS FÁK NAPJA, ÉVADZÁRÁS

Május 15-én megünnepeltük a Madarak és fák napját. Felhívtuk a védelemre a figyelmet, megöntöztük a könyvtár elé ültetett Cimbora fát. Játszottunk madaras játékot, töltöttünk ki fákról, madarakról szóló kvízt. Az eredményesen kitöltők cimbora tallért kaptak jutalmul. Végül kortárs költők fákról és madarakról szóló versei után kutattunk a könyvtárban, és felolvastuk egymásnak.

Június 12-én a hagyományos év végi „Cimbora vásár” vette kezdetét, ahol az összegyűjtött tallérok és dinárok levásárlására került sor. Hogy kik gyűjtöttek tallérokat és dinárokat? Akik év közben könyvajánlásokat, szép rajzokat készítettek, segítettek a hirdető tábla elkészítésében, szorgalmasan részt vettek a foglalkozásokon. Ők válogathattak a könyvek és az apró kincsek között.

A nyári olvasmányok ajánlása után a Cimbora klubban is elkezdődött a VAKÁCIÓ.

 

MÁJUS 5.

A CIMBORA IRODALMI VERSENY DÖNTŐJE

 

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy bejutott a Balatonalmádiban megrendezett cimbora irodalmi vetélkedő döntőjébe két dunaújvárosi cimbora (Szmodics Emese és Toponáry Sára) és két rácalmási cimbora is (Pletser Lotti és Ranga Petra). A színes, interaktív vetélkedőn csapatokba osztották az öt városból érkezett gyerekeket, így bizonyíthatták tudásukat, ügyességüket. A vetélkedő végén nem csak jutalmakkal, hanem új barátságokkal a tarsolyukban indulhattak haza...

 

 

ÁPRILIS 14.

A VÁRVA VÁRT SZÜLINAPI GÁLA!

Elérkezett a 15. születésnapja a Cimbora klubnak. Mindenki szép ruhába érkezett, és még a lelküket is felöltöztették a gyerekek! Tele lett a az MMK színházterme: a cimborás szülők, pedagógusok is eljöttek, hogy velünk együtt ünnepeljenek. A Cimbora Alapítvány is részt vállalt az örömünkben, kézműves foglalkozással, ügyességi játékokkal színesítette az ünnepséget.

A Ki Mit Tud? Gála előtt összefoglaltuk, hogy mi minden történt ezalatt a 15 év alatt: merre kirándultunk, milyen versenyeken vettünk részt, kik voltak a vendégeink, mely költőkkel és írókkal találkoztunk. Aztán a terveink is szóba kerültek.

Az „ünnepi beszéd” után fellépők sora következett! Végül minden szereplő érmet (arany, ezüst, bronz) és ajándékokat kapott, mert a cél nem a versengés, hanem a közös, tartalmas, jókedvű időtöltés volt. A lényeg, hogy mindenki azt mutassa meg a társainak, amiben a legjobban érzi magát.

A zsűri természetesen „öreg” cimborákból állt, akik szívesen jönnek vissza és büszkén vállalják el ezt a nemes feladatot (Németh Afrodité, Móró Ákos és Török Bálint).

Ezúton is nagyon köszönjük kedves támogatónknak, Jakó Tamásnak, hogy cukrászdájának legfinomabb 50 szeletes csokoládé tortáját hozta el erre az alkalomra! Ezenkívül köszönjük, hogy az MMK biztosította számunkra az alkalomhoz méltó helyszínt!

 

Aranyérmesek:

Hasanicz Dávid (mese), Veres Bernadett (vers), Szmodics Emese (vers), Toponári Sára (vers), Török Nóra (vers), Török Anna (vers), Vári Hédi (vers), Gerát Napsugár (tánc), Balogh Anna (tánc) Jázmin és Viktória (tánc), Soós Luca (ének)

Ezüstérmesek:

Marosi Dóra (furulya), Szabó Hanna (bűvész), Varga Bence és Koós Martin (paródia), Soma és Zalán (furulya), Kiss Gellért (zongora)

 

Az igazságos és jószívű zsűri bronzérmet nem osztott ki ez alkalommal! :)

 

 

ÁPRILIS 11. ÉS 12.

KÖLTÉSZET NAPJA ÉS ÖSVÉNYFESTÉS

11-én, József Attila születésnapján, természetesen a verseké volt a főszerep! Sok kortárs költő versével ismerkedhettek meg a cimborák játékos formában. Így ünnepeltünk a magyar költészet napján!

12-én került sor az ünnepi „ösvényfestésre”, a Cimbora klub 15. születésnapja alkalmából. Mint eddig minden alkalommal, most is Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművésszel közösen festettük fel a színes feliratot, amit most egy 15-ös számmal is kiegészítettünk! A foglalkozás második felében a születésnapi készülődés lázában égtünk. Megbeszéltük, ki miben lép fel, miben a legügyesebb, kik legyenek a vendégek, ki kapjon helyet a zsűriben.

 

MÁRCIUS 10. ÉS 21.

MÁTYÁS KIRÁLY ÉS BERG JUDIT

A "Mátyás király-emlékév” alkalmából március 10-én felidéztük Mátyás királyt, mint uralkodót, lovast, „törökverőt”, nagy humanistát, művelt, reneszánsz embert. Az interaktív foglalkozás után reneszánsz kori süvegeket készítettünkm, és egy kvíz is várt a gyerekekre.

Március 21-én Berg Judit írónő érkezett hozzánk, a téma az Alma című regénye volt. A találkozót a regényhez kapcsolódó, több fordulós vetélkedő előzte meg, és az első három díjazott az írónőtől vehette át a jól megérdemelt jutalmát.

 

 

A díjazottak:

1. Kovács Dániel (Dózsa György Általános Iskola 3.o.)

2. Pletser Lotti (Jankovich Miklós Általános Iskola, 6. o.)

3. Soós Luca (Vsavári Pál Általános Iskola 6. o.)

4. Ősz Beatrix (Dózsa György Általános Iskola 2.o.)

 

 

FEBRUÁR 13.

CIMBORAFARSANG

Délután 4 órától kezdetét vette a farsangi mulatság, hogy végleg elűzzük a telet. Először felelevenítettük a farsanghoz kapcsolódó népszokásokat, majd párosával kaptak a gyerekek egy- egy farsangi kvízt, aminek a helyes kitöltéséért jutalom tallér járt. A jelmezverseny első három helyezettje könyvjutalomban részesült, és persze a közös felvonulás után a táncmulatság és a eszem-iszom sem maradt el. Most már derűsen várjuk a tavaszt és a közelgő 15. születésnapunkat!

 

JANUÁR 16.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Az év első találkozóján felidéztük a karácsonyi élményeket, örömöket: fonalas játékunkkal, amit már nagyon vártak Beniék. A legtöbbet erről a témáról tudnak mesélni a gyerekek!

A magyar kultúra napja alkalmából az irodalmi játékoké volt a főszerep! Retjvényes feladatok, könyvrészletek befejezése, írók és művek párosítása és még sok izgalmas feladat várta a cimborákat!

Majd megbeszéltük a farsangi előkészületeket, ki minek szeretne beöltözni és milyen finomságokkal töltsük fel a farsangi lakomát. Berg Judit az Alma című könyvéhez beszéltük át az irodalmi feladatokat, egy – egy izgalmas részlet olvastunk fel a műből, majd egy kis sakk játszmára is sor került!