Ez történt 2019-ben

DECEMBER 3. ÉS DECEMBER 5.

CIMBORA KARÁCSONY

A találkozó elején, a karácsony közeledtének örömére szép hagyományokat idéztünk fel játékos kvíz keretén belül: honnan ered a karácsonyfa, az adventi koszorú jelentése, az ajándékozás története, a színek jelentése, mikor van Szenteste. Kitekintettünk a nagyvilágba nyugatra, keletre is, hogy vajon miként ünneplik a karácsonyt más országokban. Majd gyönyörű hópelyheket alkottunk.

A találkozó második felében főpróba vette kezdetét, hiszen immár hetedik alkalommal kértek fel minket a városi Karácsonyi Forgatag műsorának színesítésére. Választottunk angyalkákat és verselő, táncoló, éneklő, zenélő gyerekek adták a műsort.

 

Az 5-ei fellépésre fagyos hidegben került sor. A Kortárs Művészeti Intézetben próbáltunk egy utolsót, egészen addig, amíg sorra nem kerültünk. A közönség sorait főleg a szülők alkották, de ők igen nagy számban voltak jelen. Dicséret illeti a gyerekeket, hogy ebben a nagy hidegben is vállalták a szereplést, természetesen a jutalmuk sem maradt el, cimbora dinár és csokoládé formájában.

Szép zárása volt a 2019-es évnek, meghitten vártuk a karácsony eljövetelét!

 

NOVEMBER 5.

MÁRTON NAPJA

A hagyományok felelevenítése, Márton-napi mese és játékos kvíz zajlott a találkozó első felében. A jó megfejtésekért nem maradhatott el a cimbora tallér sem! A foglalkozás folytatásában kreatív kézműveskedés, ludak készítése zajlott: van aki hajtogatta, van aki magokból rakta ki a megrajzolt ludakat.

Végül Mészöly Ágnes kortárs írónő műveiből olvastunk, majd oldottunk meg feladatokat. Ez alkalommal kis cimborákat is avattunk, elmondták az eskü szövegét és felkerült a nevük a Cimborafára.

 

OKTÓBER 26.

KIRÁNDULÁS BUDAPESTRE

Nagy örömünkre meghívást kaptunk a Cimbora Zenekartól Budapestre, a Pince Színházba. Külön élményt nyújtott a gyerekeknek, hogy a kis piros vonattal utazhattak, és persze a mozgólépcsőzés meg a metrózás sem maradhatott ki a programból. A Pince Színház izgalmasan hangzott, aztán kiderült, hogy ugyanolyan, mint egy rendes színház, csak egy szinttel lejjebb, ahová egy csigalépcsőn keresztül jutottunk le. Megzenésített gyermekversek és egy igazán interaktív elődadás várt ránk.

A következő állomás a Petőfi Irodalmi Múzeum volt, ahol nagyon tetszett, hogy a nagy költő életéből olyan érdekességeket is megtudhattunk, amik nincsenek benne a tankönyvekben.

Végül a Nemzeti Múzeum kertjében átadott Pál utcai fiúk játszóterének birtokba vétele következett, a kavalkádos játékot alig tudták abbahagyni a kis cimborák.

Meglepetésünkre a felújítás miatt bezárt Népművészeti Múzeum is kivonult a térre különböző népi mesterségeket bemutató használati tárgyakkal, amiket ki is próbálhattunk. Megcsodálhattuk a kézi malmot, a vajköpülőt és még kézműveskedhettünk is.

Élményekben nem volt hiány, de várt még ránk a kis piros vonat! Mindenki sok-sok élménnyel lett gazdagabb ezen a kiránduláson, tartalmasan töltöttük el a napot.

 

OKTÓBER 12.

KIRÁNDULÁS A BIKALI ÉLMÉNYBIRTOKRA

Már év elején tervezgettük, hogy újra közösen kirándulunk a rácalmási cimborákkal, végül Bikalra esett a választásunk.

A bikali Élménybirtokon, sok meglepetés várt ránk. Belecsöppentünk a középkor világába: igazi kézműves mesterek segítségével végezhettünk fémdomborítást, kosárfonást és tűzzománc képeket is készíthettünk.

Majd maga György lovag egy interaktív történelem óra keretén belül beszélt nekünk a lovagok mindennapi életéről, szokásaikról, harcaikról. Bemutatta a díszöltözékeiket is, és azt is, hogy miket öltöttek magukra a lovagi tornán.

Ezután egy igazi lovagi torna vette kezdetét, négy pompás lovas érkezett a porondra, akik a közönség soraiból választották ki azt a hölgyet, akiért a harcot folytatták. Büszkeségünkre egy dunaújvárosi kislányra esett az egyik lovag választása örömünkre a csatát is sikeresen megnyerte a többi lovaggal szemben.

Külön élmény volt, hogy az ebédünket egy középkori lovagteremben fogyaszthattuk el. A nap folyamán még lovaskocsikázásra és íjászat kipróbálására is volt lehetőségünk. Mindenki szívesen vette kezébe az íjat, hogy próbára tegye magát, majd ellátogattunk a Boszorkányházába, a Kalácsházikóba és a Csupros boltba is. A nap végére fáradtan, de teli élményekkel és ajándékokkal indultunk haza, ki Rácalmásra, ki Dunaújvárosba. A kiránduláson újabb barátságok születtek, és bízunk benne, hogy egyre több közös kirándulást tudunk majd szervezni.

 

SZEPTEMBER 17. ÉS OKTÓBER 8.

TANÉVKEZDÉS ÉS BENEDEK ELEK

A szeptemberi foglalkozáson a fonalas mesélés hagyományát követve, „ami nyáron, történt elmeséltük...” Új cimborák avatására is sor került, amikor is kisorsoltuk, hogy ki olvashatja fel az eskü szövegét. Megbeszéltük az előttünk álló foglalkozások témáit, végül a mesék világába csöppenve, élőszavas meséléssel, játékkal és kézműveskedéssel zártuk a találkozót. Ezenkívül együtt ünnepeltük meg Beát, hiszen ezen a napon volt a szülinapja.

Októberben egy vetítéses, interaktív foglalkozás keretében megemlékeztünk a 160 éve született Benedek Elekről, a nagy mesemondóról, Marcsi néni mesélt nekünk és még kreatívkodtunk is.

 

MÁJUS 21. ÉS JÚNIUS 11.

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ÉS ÉVZÁRÁS

Az életünk fakó és szürke lenne a madarak éneke és a fák zöldje nélkül. Minden évben oda figyelünk erre a napra és nem csak ekkor, de egész évben figyelemmel kísérjük életüket, óvjuk a környezetünket, fát ültetünk, madarakat etetünk. Május 21-én interaktív játékos foglalkozáson keresztül, könyvekkel színesítve ismertük meg a veszélyeket, azt, hogy mit tehetünk értük, milyen madarak és fák vannak a környezetünkben. Sok ilyen és ehhez hasonló kérdésre kaptunk választ: Mit gondolnak a fák? Van-e internet az erdőben? Mi az a hangkerítés, amit a madarak építenek? Miét jó megölelni egy fát?

 

Elérkezett a tanév vége, így június 11-én mi is elbúcsúztunk egymástól egy kis időre. A Cimboravásáron a szorgalmas munkáért kapott tallérokat és dinárokat vásárolhatták le a gyerekek. Sok könyv talált gazdára, amibe cimbora pecsét került, hogy örök emlék maradjon, de emellett sok apróság közül is válogathattak a kis vásárlók, mint a könyvjelzők, karkötők stb. A nyári olvasmányajánló után mindenki a vakációs terveit mesélhette el a többieknek.

 

MÁJUS 5.

16. SZÜLETÉSNAPI GÁLA

 

A 16. születésnapunkat egy különleges és egyben igen ünnepélyes helyszínen ünnepelhettük, nagy örömünkre, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Kamaratermében tarthattuk a gálát. A szülők, barátok benépesítették a termet, a közönségnek igazi színházi élményben volt része. Az ünnepélyességet csak fokozta az, hogy Váriné Pásztor Magdolna fagott játékkal nyitotta meg a gálát! Ezt követte a fellépők sora: zene, tánc, vers, ének és még foci zsonglőrködés is helyet kapott a színpadon. A zsűriben a visszatérő „öreg cimborák” foglaltak helyet, hogy méltón oszthassák ki az érmeket és az okleveleket. Nem maradt el a születésnapi torta sem, a Jakó Cukrászda évek óta így kedveskedik nekünk, amit ezúton is köszönünk!

 

ÁPRILIS 9. ÉS MÁJUS 2.

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA ÉS ÖSVÉNYFESTÉS

Az április 9-ei foglalkozáson természetesen a verseké volt a főszerep! Sok kortárs költő versével ismerkedhettek meg a cimborák játékos formában: Lackfi János, Varró Dániel, Szabó T. Anna, Kiss Ottó, Tóth Kriszta, Kovács András Ferenc művei kerültek porondra. Verskiegészítések, versek felismerése, költők párosítása műveikhez, és más izgalmas játékokkal kerültek közelebb a gyerekekhez a költők és műveik.

 

Április végén már nagy izgalommal tölti el a cimborákat, hogy közeledik a születésnapi programsorozat! Május 2-án elérkezett a születésnapi előkészületek első állomása, az ünnepélyes „ösvényfestés”. Mint mindig, most is Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművésszel közösen festettük fel a színes feliratot, amit most egy 16-os számmal egészítettünk ki. Közösen megbeszéltük, hogy a színeknek milyen fontos szerepe van az életünkben és olvastunk színes verseket is. A foglalkozás második felében a születésnapi készülődés lázában égtünk. Megbeszéltük, ki miben lép fel, miben a legügyesebb, ki kapjon helyet a zsűriben.

 

FEBRUÁR 12. ÉS MÁRCIUS 12.

CIMBORAFARSANG ÉS VÍZ VILÁGNAPJA


Február 12-én
4 órától kezdetét vette a Cimborafarsang, volt itt pattogatott kukorica, spanyol lány, cica, űrlény és még hosszú a sor... A farsangi népszokásokat egy játékos kvízzel kezdtük, ezt követte a felvonulás, amelyet egy kívül álló zsűri értékelt, és tallér volt a jutalom! A farsangi mulatság tánccal, mókával és lakomával zárult, a farsangi fánkból és finomságokból mindenkinek jutott!

 


A víz világnapját már 1992-től ünnepeljük március 22-én. Nagyon fontos felhívni a víz fontosságára a gyerekek figyelmét! Március 12-én sok érdekességet olvastunk és interaktívan játszottunk, majd kalapból húztunk kérdéseket: aki kihúzta, annak kellett megválaszolnia. (pl.: mennyi vizet használunk el naponta, a világ víz készletének hány százaléka iható, mi az apály, dagály stb.) Egy rövid filmvetítés is színesítette a foglakozást, majd a vízcseppes játékra is sor került. Végül sikeresen megoldották a gyerekek a vizes kvízt! Erre már csak egy-egy pohár vízzel koccintottunk.

 

JANUÁR 8.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Az év első találkozóján felidéztük a karácsonyi élményeket, örömöket: fonalas játékunkkal, amit már nagyon várták Lucáék. A legtöbbet erről a témáról tudnak mesélni a gyerekek... Somának például a közös üdülés volt a legemlékezetesebb!

A magyar kultúra napja alkalmából az irodalmi játékoké volt a főszerep! Rejtvényes feladatok, könyvrészletek befejezése, kortárs írók műveik alapján felismerése, párosítása és még sok izgalmas feladat várta a cimborákat!

Majd megbeszéltük a farsangi előkészületeket, ki, minek szeretne beöltözni és milyen finomságokkal töltsük fel a farsangi lakomát. Az áprilisi születésnapi programról is beszélgettünk. Végül mesetalányokkal zártuk a találkozót.