Ez történt 2009-ben

Adventi randevú (december 19.)

A zene világáról (november 17.)

Találkozás Berg Judit írónővel (november 5.)

"Néma segítőink a fák" és a Cimbora Klub hat éve diasorozaton (október 13.)

Kirándulás Budapestre (október 4.)

Évadnyitó foglalkozás (szeptember 15.)

Egy kis élménybeszámoló a nyári Cimbora-táborról (július 16 - 20.)

Vakáció előtt a Cimbora Klubban (június 9.)

Barangoljuk a mese végtelen birodalmában - Kiállításmegnyitó (június 3.)

Kirándulás Budapestre a Gyermeknap alkalmából (május 23)

Hat éves lett a Cimbora Klub! (április 29.)

Benedek Elekre emlékeztünk (március 24.)

Vendégünk volt: Tóth Tamás Boldizsár, a Harry Potter-könyvek fordítója (március 10.)

A 4. Diákantológia ünnepélyes bemutatása (március 6.)

Cimbora-farsang (február 10.)

Ritmus a versekben - Játék a rímekkel (január 13.)

 

ADVENTI RANDEVÚ

2009. december 19-én karácsonyi meglepetéssel készült a Cimbora Klub. Az Adventi Randevú programsorozat részeként egy mesejátékkal készült a cimborák, Grimm Holle anyó című meséjét adták elő.

Csiby Ákos (almafa) és Horváth Vivien (kemence) előadás utáni beszélgetéséből:

„Almafa: - Milyen volt kemence lenni?

Kemence: - Nagyon féltem, hogy nem jönnek el sokan ebben a nagy hidegben. Sokat próbáltunk az előadásra.

Almafa: - Hogy érezted magad ebben a szerepben?

Kemence: - Jól éreztem magam, mert nem volt sok szövegem, ezért mindent láttam. Jó volt, hogy esett a hó, hiszen a Holle anyóban is esik a hó. Jól érzetük magunkat! - mondták mind a ketten.”

A mese főbb szereplői:

Nemoda Zsuzsanna, Alpek Vivien, Horváth Vivien, Csiby Ákos, Dull Csenge, Bucsi Bálint, Szundi Dóra, Mudri Barbara, Pötör Deli,( Petőfi Általános Iskola) Balogh Lili (Széchenyi Gimnázium) Kovács Fanni, Balogh Barnabás, Őry Márton (Dózsa György Általános Iskola), Mihaldinecz Blanka, és Tóth Adrienn(Jankovich Általános Iskola). A bemondó Pötör Zsófia ( Petőfi Általános Iskola) volt.

További szereplők:

Furka Aliz, Szekeres Krisztián, Lengyel Dániel, énekeltek (Vasvári Pál Általános Iskola), Hum Zalán trombitán játszott, Murányi Márton, Horváth András, énekeltek (Móricz Zsigmond Általános Iskola), Takács Ábel klarinétozott, Varga Máté basszus gitározott (Arany János Általános Iskola) 

KÉPEK ITT>>>

 

A ZENE VILÁGÁRÓL

November 17-én ( kedden ) délután 4 órától a Cimbora klub tagjai rögtönzött koncerten vehettek részt. Horváth Péter fuvola művész, a klub vendége furulyán népdalokat ( Fölszállott a páva, Este van már csillag van az égen, Csillagok...,) adott elő, fuvolán pedig Debussy Syrinx című darabját és Johan Sebastian Bach a Polonaise című művét. A cimborák elbűvölve hallgatták az előadást. Az elhangzott műveket alaposan kielemezték, megbeszéltek, hogy a zene hallgatása közben, ki mit érzett és látott, hogyan hatott rá a zenemű és azt is, hogy a szerző vajon mit akart a művel kifejezni. Horváth Péter mesélt a zene eredetéről, arról, hogy mióta zenélnek az emberek és arról, hogy mi is a zene,” hol van a zene”. A zenés délután közös játékkal zárult, természetesen a játékok is hanghoz és a ritmushoz kötődtek. Azok a cimborák, akik eddig nem zenéltek a találkozó végére kedvet kaptak a zenéléshez, szeretnének ők is olyan szépen fuvolázni, mint Péter bácsi.

 

TALÁLKOZÁS BERG JUDIT ÍRÓNŐVEL

2009. november 5-én délután 3 órától a Cimbora klub vendége Berg Judit írónő volt. Vidám hangulatot teremtett nemcsak válaszolt Balogh Lili 5. e osztályos cimbora kérdéseire, hanem „ varázsolt” is a mesekönyveiben szereplő cicák közreműködésével. Az összegyűlt cimborasereg minden kíváncsiságát kielégítette az írónő, hiszen sok-sok kérdésre választ kaptak. Megtudták azt is, hogy nagyon szerette Mándy Ivántól a Robin Hood című könyvet és nem gondolta, hogy író lesz, ha nagy lesz. A gyerekei ihletésére kezdett el írni és mesélt arról is, hogy már a Rumini sorozatnak az ötödik részét tervezi. Azt is megtudtuk, hogy nagyon sok jó magyar író tartozik a kedvencei közé, köztük Darvasi László is, a Trapiti-könyvek írója.. A beszélgetés végén több kisgyerekkel együtt az írónő is letette a „cimbora esküt”. Így már mint újdonsült cimbora búcsúzott el a gyerekektől. Berg Judit igazán színes, hangulatos, vidám délutánnal ajándékozta meg a jelenlévőket. Az író-olvasó találkozó a Dunaújvárosi Közművelődési Pályázaton elnyert támogatásból valósult meg.

 

"NÉMA SEGÍTŐINK A FÁK"

2009. október 13-i cimbora találkozó a „Néma segítőink a fák” címet kapta. Az első feladat a fákkal kapcsolatos szólások, szórejtvények gyűjtése, fák leveleinek párosítása a termésekkel volt. Utána a gyerekek csapatokban versenyeztek a„fás”fejtörők megoldásában. A rögtönzött verseny után felhívtuk a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a környezetünk védelme, a fák megóvása. A foglalkozás második felében a Cimbora induló eléneklése után levetítettük a klub hat éves történetéről készült diasorozatot. Sokan csodálkozva fedezték fel magukat a több éves felvételeken. Ákos és Vivi meglepődtek azon, hogy már 6. éve cimborák, úgy elszálltak az évek. Többen itt kötöttek barátságot és most is együtt jöttek a találkozóra például, Zsuzsi és Vivi. Mindenkinek jól esett rácsodálkozni arra sok programra, ami 2003 és 2009 között zajlott a klub életében. 

 

KIRÁNDULÁS BUDAPESTRE

2009. október 4-én ismét a kirándultak a cimborák. A Vam Designe Centerben a Benedek Elek mesejátszóházban barkácsolhattak koronákat, legyezőket, kardokat, mesés rejtvényeket oldhattak meg és az ügyességi játékok (várépítés, célba dobás) sem maradt el. Az Állatok Világnapja előtt tisztelegve a Nemzeti Táncszínházban megnézhették a cimborák Az állatok farsangja című előadást.

A cimborák rövid beszámolója:

  • Én minden feladványt megoldottam és annyi csokit kaptam, ahány kérdésre válaszoltam – mesélte Andris lelkesen

  • Nekem toll volt a jutalmam, amikor ráismertem a mesealakokra- mondta Marci

  • Olyan jó volt Az állatok farsangja! Megkértek minket, hogy hajtogassunk csákót, mert csak azzal mehettünk be az előadásra. A szereplők nagyon szépen táncoltak, még a kacsa is!– áradozott Anna

Este hat órára, élményekkel telve érkeztek haza a cimborák. A kirándulás megvalósításához a Civilek Háza Közalapítvány  pályázatán elnyert támogatás teremtette meg a lehetőségét.

 

ÉVADNYITÓ FOGLALKOZÁS

2009. szeptember 15-én tartotta a hetedik év első őszi foglalkozását a Cimbora Klub. A vidám nyári élménybeszámolókat a cimborák Radnóti-emlékműsora követte. Radnóti Miklós 100. születésnapjára versekkel és képzeletbeli riporttal készültünk. Megelevenítettük a költő alakját, aki a riporter kérdéseire válaszolva mesélt életéről. Az előadás nyílt volt, minden érdeklődő felnőtt és gyermek megtekinthette. Az emlékmüsor különleges élményt is adott: a Dunaújvárosi Vegyeskar a könyvtár aulájában Radnóti Miklós Bájoló című kórusművét adta elő, melyet Udvardy László zenésített meg. A szereplők és a hallgatóság is szép emlékekkel gazdagodott ezen a koraestén.

KÉPEK ITT>>>

 

EGY KIS ÉLMÁNY A NYÁRI CIMBORA TÁBORRÓL

Színes és változatos programmal készült a Cimbora Alapítvány a 2009-es nyári táborra:

  • Tunyogi Henriett balettművész mesélt a pályájáról és a balett szépségéről a Duna TV-ben, ahol mi voltunk a hallgatóság, a művésznő a kérdéseinkre is szívesen válaszolt.
  • Megismerkedtünk Bedő Mónikával a Még Színház egyik rendezőjével, aki a színjátszásra jelentkező lelkes gyerekekkel egy rövid mesejáték előadásával készült. A cimborák a tábor utolsó napján rendezett gálaestjén sikeresen elő is adták a mesejátékot.
  • Akik nem vettek részt a színjátszásban, azoknak a gyerekeknek festészetet tanított egy helybéli képzőművész. A tábor végére sok szép alkotás született.
  • Varga Karcsi bácsi a Bartók rádió egyik volt zenei műsorvezetője, játékos zenés vetélkedőt rendezett a tábor összes cimborájának.

A tábort sok egyéb élmény is színesebbé tette például az első napon a sátorállítás sötétben, vagy a harmadik nap a vihar elöli menekülés. Két napot a Balaton partján sátoroztunk, két napot pedig a helyi általános iskolának a tornatermében töltöttünk. Olyan volt, mintha egy másik táborba csöppentünk volna, igaz a sátorra már nem volt szükség. A táborban a dunaújvárosi cimborák az ország különböző részeiről érkező társaikkal találkozhattak és nagy barátságok szövődtek.

A dunaújvárosi cimborák így emlékeztek  az nyári napokra:

- Nagyon jól éreztük magunkat a Cimbora táborban. Jókat fürödtünk és beszélgettünk. A programok is tetszettek. Örülök, hogy a táborban megismerkedtünk más városból érkezett cimborákkal is - mesélte Ákos.

- Emlékezetes marad a sátorállítás - vágott szavába Dani, majd folytatta - szerencsére minden nap szép volt az idő, leszámítva a szombati napot, amikor a Balatonra is megérkezett a vihar.

- Az előadás volt a legemlékezetesebb - jegyezték meg a lányok - Benedek Elek: Rózsa királyfi című meséjét adtuk elő. A fiúk óriások voltak, mi lányok, a boszorkányokat személyesítettük meg - A zenei vetélkedőn pedig elsők lettünk- emlékeztette a többieket Donát.

KÉPEK ITT>>>

 

VAKÁCIÓ ELŐTT

A vakáció előtti utolsó foglalkozásra sokféle színes mutatvánnyal, előadással készültek a cimborák. Volt, aki gitározott, mások a hónap híres szülötteiről tartottak beszámolót. Lili és Anna nyári dalokat énekeltek, míg Szilárdék a környezetvédelem fontosságáról mondtak sok hasznos dolgot, ehhez kapcsolódott a „Hogyan védjem a környezetemet” elnevezésű játékunk. A találkozó végén a dinárok beváltására került sor és sok értékes könyv talált gazdára. A nyári tábor után szeptemberben találkozunk! Látogassatok el nyáron is a könyvtárba, figyeljétek az új „Cimbora híradót”, a könyvtár honlapján is kaptok információt a következő találkozóról.

JÓ VAKÁCIÓZÁST!

 

BARANGOLJUNK A MESE VÉGTELEN BIRODALMÁBAN!

Rohonczi István művésztanár nyitotta meg a „ Barangoljunk a mese végtelen birodalmába” című  kiállítást, amely a Benedek Elek tiszteletére meghirdetett képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokat mutatja be. A megnyitót a cimborák zenés műsora színesítette. Szebbnél-szebb rajzok és ötletes bábok díszítik a könyvtár előterét és a Gyermekkönyvtárat. A kiállítás szeptemberben utazik tovább az ország más Cimbora klubjaiba, hogy méltón ünnepeljük meg Benedek Eleket, a Nagy Mesemondót. Bízunk benne, hogy a kiállított művek láttán kedvet kapnak mások is az alkotáshoz. és erősíteni fogja a cimborák összetartozását.

(A beszámolót László Anna írta)
 

KIRÁNDULÁS BUDAPESTRE A GYERMEKNAP ALKALMÁBÓL

A Cimbora Alapítvány Gyermeknap alkalmából Budapestre, a Vam Designe Centerbe hívta meg a cimborákat. Az itt megrendezett játszóházban mindenki kedvére alkothatott és kipróbálhatta a középkor játékait. Délután pedig a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút várta a gyerekeket, az elmaradhatatlan fagyizás után estére értünk haza. Nagyon jól éreztük magunkat! Csiby Ákos beszámolója

 

HAT ÉVES LETT A CIMBORA KLUB

2009. április 21-én (kedden) délután 4 órakor a születésnapot megelőző színes programra gyűltek össze a cimborák. Szó szerint színes volt a program, mert a „Cimbora ösvény” felirat felfestése volt a gyerekek feladata. Várnai Gyula dunaújvárosi képzőművész közreműködésével készült a sablon, így a festés „gyerekjátéknak bizonyult. Már második éve, hogy a születésnapot a Cimbora ösvény ünnepélyes felfestése előzi meg. Újra színes pompával hirdeti, hogy ez a Cimborák „ösvénye”. 

2009. április 29-én tartotta a hatodik születésnapi ünnepségét a Cimbora klub. A közös ünneplést már negyedik éve a KI MIT TUD? gálával színesítik a cimborák. A hatodik születésnapon 47 számban tették próbára magukat, mutatták be azt, amit a legjobban szeretnek. Sokan mondtak verset, néhányan vidám jeleneteket adtak elő, mások zenei tudásuk legjavát mutatták, voltak akik táncukkal hódították meg a nézőket és a zsűrit. Végül minden érem gazdára talált. A legügyesebbek az érem mellé még jutalomkönyvet is kaptak. Volt olyan cimbora, aki már mind a négy Ki mit tud?gálán szerepelt, és minden kapott valamilyen érmet is. A zsűri tagjai Mészáros Melinda a Sándor Frigyes Zeneiskola pedagógusa( elnök), Gutenkunstné Szabados Margit könyvtáros és Nyítrai Mihály fafaragó művész voltak A gyerekek szülei tortával, süteményekkel emelték az ünnepi hangulatot.

KÉPEK ITT>>>

 

BENEDEK ELEKRE EMLÉKEZTÜNK

„Minden gyermek művész. A gond csak az, hogyan maradjon művész felnőtt korában is.” (Pablo Picasso)

Legutolsó Cimbora foglalkozásunkon Benedek Elekre emlékeztünk. A találkozón résztvevő gyerekek szebbnél szebb rajzokat készítettek a következő három meséhez kapcsolódva: A kincses bojtár, Az aranytollú madár és a Világszép Nádszál kisasszony. A meséket felolvastuk és mindenki arról rajzolt, ami neki a legjobban tetszett a mesében. A rajzolás mindenkinek nagyon tetszett és ötletes, szép alkotások születtek. Arra gondoltunk, hogy ezekhez a mesékhez kapcsolódva  képzőművészetii pályázatot hirdetünk.  A pályázatra azok a cimborák is benevezhetnek, akik nem tudtak részt venni a foglalkozáson. Otthon is elkészülhetnek a illusztrációk, melyeket a Gyermekkönyvtárban lehet leadni. Bármilyen technikával és méretben készülhetnek a mesékhez kapcsolódó alkotások. Aki még nem Cimbora-tag  és kedvet érez az alkotáshozhoz, csatlakozhat egy szép művel a Cimbora Klubhoz! 

A mesék megtalálhatók a könyvtárban, vagy a művek címére kattintva az interneten is elolvashatod a őket! 

A kincses bojtár ; Az aranytollú madár ; Világszép Nádszál kisasszony

A legszebb művek alkotói jutalomban részesülnek és részt vesznek a helyi kiállításon. Tervezzük az alkotások vándorkiállítását, hogy eljuthasson az országon belüli Cimbora-klubokhoz is.

 

VENDÉGÜNK VOLT TÓTH TAMÁS BOLDIZSÁR, A HARRY POTTER-KÖNYVEK FORDÍTÓJA

A Harry Potter- könyvek fordítója, Tóth Tamás Boldizsár érkezett a Cimbora Klubba. Nagy volt az érdeklődés a sikeres Rowling könyvek fordítója iránt. A beszélgetésre két hatodik osztályos cimbora, Volent Viktória és Csiby Ákos készült fel. A közönség minden kérdésre választ kapott. Ilyen kérdések hangzottak el például: Hogyan kerültél a fordítói pályára?Amikor az első Harry Potter könyvet fordítottad, gondoltad-e, hogy ekkora sikere lesz? Voltál- e már Angliában? Ha igen, akkor mi volt a legnagyobb élményed? Találkoztál Rowlinggal, a szerzővel? Tóth Tamás belopta magát a Harry Potter rajongók és az érdeklődök szívébe közvetlen, barátságos stílusával.

- Nagyon könnyű volt beszélgetni vele, habár kicsit izgultam - mondta Ákos.

- Igen,szerintem is, jó volt, hogy ilyen fiatalos és kedves a stílusa – válaszolt Viki

A két riporter a cimbora arany dinárral és szép sikerélménnyel távozott.

 

A 4. DIÁKANTOLÓGIA ÜNNEPÉLYES BEMUTATÓJA

A Dunaújváros Ifjúságért Közalapítvány ebben az évben immár negyedik alkalommal jelentette meg a Diákantológia című kötetet. A 4. Diákantológia ünnepélyes bemutatójára március 6-án került sor, a Városháza tér „C” szárnyának színháztermében. Már 2006-ban is sok cimbora alkotása került be a kötetbe, örömünkre az idei kiadásba is. Az ünnepélyes bemutatón a felvidékről érkezett Kor-Zár együttes megzenésített verseit hallhattuk. Szemenyei István a Sport és Ifjúsági Iroda vezetője és Kálnay Adél József Attila-díjas író, a Diákantológia szerkesztője köszöntője után, a vállalkozó szellemű cimborák olvasták fel alkotásaikat.

A szép kiadványból minden alkotó ajándék példányban részesült.

Itt sorakozzanak az alkotók, van akik verset vagy mesét írtak:

Bartek Virág ( Széchenyi István Gimnázium): A dunaújvárosi Cimbora 4 éves lett

Boros Gabriella ( Dózsa György Általános Iskola): A teknősöm

Borotka Beáta (Vasvári Pál Általános Iskola): Mátyás az igazságos

Feltóti Benjamin (Petőfi Sándor Általános Iskola): Egy hal kalandjai

Garda Luca (Jankovics Miklós Általános Iskola): Mátyás az igazságos

Göbölös Virág (Szórád Márton Általános Iskola): Egy történet, amelyben a Télapó is szerepel

Horváth András (Móricz Zsigmond Általános Iskola): Mátyás az igazságos

Horváth Blanka ( Petőfi Sándor Általános Iskola): Mátyás az igazságos

Klein Fanni (Széchenyi István Gimnázium): Az érző szív

Paréj Rebeka (Arany János Általános Iskola): A csillag, aki legyőzte a csillagfaló sárkányt

Rozsnyai Virág (Széchenyi István Gimnázium): Mátyás az igazságos

Stermeczki Boglár Ágnes ( Móricz Zsigmond Általános Iskola): Felkelet

Takács Panna (Arany János Általános Iskola): Tulipán, a hős tündér

Török Nikoletta ( Petőfi Sándor Általános Iskola) : A patkolatlan ló

Mások szép rajzokat, képzőművészeti alkotásokat készítettek:

Balogh Dániel (Gárdonyi Géza Általános Iskola): A kutya

Csapó Anna ( Budapest, Szűcs Sándor Általános Iskola) : A nap

Feltóti Debóra (Petőfi Sándor Általános Iskola).: Itt van az ősz, itt van újra, Buksi

Gajdácsi Klaudia ( Dózsa György Általános Iskola): Borító

Garda Luca (Jankovics Miklós Általános Iskola): Anyám tyúkja / Petőfi Sándor

Gergely Nóra ( Dózsa György Általános Iskola): A Tisza

Illés Nóra (Dózsa György Általános Iskola): Anonymus

Király Richárd (Dózsa György Általános Iskola): Őszi levelek

László Anna (Széchenyi István Gimnázium): A négyökrös szekér

Mészáros Anna (Petőfi Sándor Általános Iskola): Nyár

Paulusz Ádám (Dózsa György Általános Iskola): A madár

Stermeczki Boglár Ágnes (Móricz Zsigmond Általános Iskola): A Tisza

Szabó Dorottya (Dózsa György Általános Iskola: Farsang

Szeitl Virág (Gárdonyi Géza Általános Iskola): Fecskék

Szóládi Georgina (Móricz Zsigmond Általános Iskola): A tél örömei

Rácz Lili (Dózsa György Általános Iskola): Farsangi jelmezek

Takács Panna (Arany János Általános Iskola): Füstbe ment terv

Tassó Zsófi (Móricz Zsigmond Általános Iskola): Az ősz

Török Nikoletta (Petőfi Sándor Általános Iskola): János vitéz

Török Noémi (Petőfi Sándor Általános Iskola): Rózsák és a cicám

Vágó Balázs (Petőfi Sándor Általános Iskola): János vitéz

Veres Dalma ( Széchenyi István Gimnázium): Itt van az ősz, itt van újra

 

CIMBORA FARSANG

- Milyen jó, hogy régen és ma is megtartották, megtartjuk ezeket a mulatságokat – mondta Fanni, - szeretem a jelmezes bált.

A foglalkozáson beszélgettünk arról, hogy miért is alakult ki ez a népszokás, milyen hiedelmek, népköltészeti alkotások köthetők az ünnepkörhöz. Ezen a foglakozáson mi is azért tartottunk farsangi mulatságot, hogy továbbra is őrizzük ezt a szép tavaszváró ünnep, és vidáman, közösen búcsúztassuk a telet. A farsang legfőbb ismertetője a jelmezek, maszkok, álarcok viselete. A cimborák is jelmezt öltöttek és verssel mutatták be magukat. Végül vidám játékokkal és tánccal búcsúztattuk a farsangot!

Királylány

Én vagyok a királylány,

Szép, mint a tulipán.

Szép piros a mosolyom,

Megvéd engem a lovagom!

 

RITMUS A VERSEKBEN - JÁTÉK A RÍMEKKEL

Neves költők verseinek felidézésével a cimborák csoportokban szavaltak. A legtöbbet idézett költő Weöres Sándor volt. Weöres Sándor versei a játékos rímek csengő-bongó zenéjével varázsolták el a verskedvelőket, a kiválasztott versek pedig a várva-várt tavaszt idézték fel, varázsolták a cimborák közé.