Ez történt 2012-ben

Fellépés a Városháza téren (december 15.)

Riport az adventi előkészületekről (december 11.)

További kalandozások a Mesebirodalomban (november.15)

Betűfal - mesevilág - meseszövés (október 2.)

A világ, amelyben élünk: a 10. évad első foglakozása (szeptember 11.)

Balatonalmádiban voltunk (július 6.)

Vakáció előtt... (június 12.)

Gyermeknap és pünkösd a városi rendezvényeken (május 26. és 27.)

A Civil Közösségi Tér vendége volt a Cimbora Klub a moziban (április16.)

Vendégünk volt: Balogh Márta, írónő (március 20.)

 Cimbora farsang (február 21.)

Elkezdődött az új év!  (január 17.)

 

FELLÉPÉS A VÁROSHÁZA TÉREN

Immár a hatodik alkalommal kaptunk felkérést, hogy színesítsük előadásunkkal a Városháza téren megrendezett a „karácsonyi műsort”. Hó helyett sajnos az eső záporozott, így a színházteremben került sor a karácsonyi darabunk bemutatására, az összegyűlt közönség nem kis örömére. A történet: Egy gonosz tündér irigységből jéggé dermesztette a vidám, boldog gyerekeket, míg nem jött egy angyal és szép énekével, aranypálcájával megtörte a gonosz varázslatot. Akit megérintett, hálából énekelt, zenélt, mesét vagy verset mondott. Természetesen nem maradtak el a szeretet mondatok sem, a kedvencem ez volt: „A szeretet pazarlás útján gyarapszik, minél többet adsz belőle, annál több marad belőle.” Az előadást egy közös énekkel fejeztük be. Bízunk benne, hogy ezzel is egy kis örömet tudtunk csempészni az emberek szívébe a szeretet ünnepén.

(a beszámolót Rózsa Lili 4. osztályos tanuló írta)

 

RIPORT AZ ADVENTI ELŐKÉSZÜLETEKRŐL

Marcsi néni: Zoli, mi tetszett a legjobban a főpróbán?

Zoli: A furulyásokat szívesen hallgattam és most láttam életemben először olyan hangszert, hogy fagott, csodáltam a hangját is és Tibit, aki megszólaltatta.

Marcsi néni: Szerinted mindent megtettetek, hogy jól sikerüljön majd az előadás?

Zoli: Kezdetben nem nagyon, de utána komolyan foglalkoztunk az előadással.

(készült a december 11-i foglalkozás után. :-) :-))

 

TOVÁBBI KALANDOZÁSOK A MESEBIRODALOMBAN

Ezen a foglalkozáson újra a Mese Birodalmában jártunk. A csapatokban versenyző gyerekeket a mesefordulatok nagy izgalomba hozták, és a Mesetotó kitöltése is nagyon tetszett nekik. A pletyka játék nagy sikert aratott, mindenki részt akart venni benne. A feladatok végén a legjobban versenyző gyerekeket cimboratallérral jutalmazta Marcsi néni és Adél néni. Sok új cimbora is csatlakozott, főleg második és harmadik osztályos tanulók, az ő felavatásukra a találkozó második felében került sor. A következő foglalkozáson már a karácsonyi műsor összeállítása következik.

(a beszámolót Egerszegi Roland, 6.osztályos tanuló írta)

 

BETŰFAL - MESEVILÁG - MESESZÖVÉS 

Felavattuk a Gyermekkönyvtárban a „Betűvilág-falat". A falon szereplő sok-sok színes betűk alapján meseszereplőket kellett kitalálnunk majd  három fős csoportokat alakítottunk. Játék a mesével - Meseszövés című játékban az volt a feladatunk, hogy írjunk mesét a következő szavakkal: házikó,ösvény,húsdaráló,kutya, almaszósz,számítógép,vadász. Minden csoportnak érdekes  történeteket  sikerült kitalálnia. A következő feladat szintén Meseszövés volt, ezúttal képekhez kapcsolódva kellett minden csapatnak meséket kitalálni. Végül minden csoport  sorban elmesélte a történetét. Mindenki nagyon jól megoldotta ezt a feladatot is, jól szórakoztunk egymás meséin, történetein. A jutalom cimbora tallér volt. Az újak ünnepélyes felvatásával zártuk a találkozót, nagyon sok új tagot avattunk fel. A következő foglakozás november 13-án (kedden) fél öttől kezdődik.

(a beszámolót Lovasi Alexandra írta)

 

A VILÁG, AMELYBEN ÉLÜNK

„Az első foglalkozáson sok érdekes dologról beszélgettünk - mondta Zsófi.- Ez sokat segített abban, hogyan induljunk el a témák feldolgozásában.” Viki és Cinti a művészeteket, Zoli és Ákos a csillagászatot, Zsófiék az irodalmat, Afiék a környezetet akarják kutatni. A foglalkozásokra különböző irodalmi művek kerülnek porondra, melyeket ezen témák alapján kell feldolgozni.

Az első alkalommal népmesével foglalkoztunk, Benedek Elek: A rózsát nevető királykisasszony című meséjét választottuk, kapcsolódva a közelgő „Népmese Napjához”. (szeptember 30.)

 

BALATONALMÁDIBAN VOLTUNK

Július 6-án Balatonalmádiban a „ Játékos Balaton” című rendezvényére kirándult a maroknyi csapatunk. Találkoztunk a régi barátainkkal Veszprémből, Budapestről érkeztek. Sok kézműves technikát kipróbáltunk, amit elkészítettünk, azt meg is kaptuk ajándékba. Viki és én üveget festettünk, és mivel Balaton, így a mesebeli halak készítése sem maradt el. Ezt a szép napsugaras napot a balatoni fürdőzéssel zártuk.

(a beszámolót Tőkési Zoltán készítette)

 

VAKÁCIÓ ELŐTT...

A nyári szünet előtt még egyszer találkoztunk! Június 12-én (kedden) délután fél öttől tartottuk a foglalkozást. Felidéztük a legszebb pillanatokat, nyári olvasmányokat ajánlottunk és a jutalmul szerzett dinárokat, tallérokat is levásároltuk. Szilárd a sakkos könyveket, Vikiék az apró ajándéktárgyakat részesítették előnyben. A „vásár” végén újra összegyűltek a dinárok, melyeket a szorgalmas cimborák a jó munkáért kaptak jutalomba.

 

GYERMEKNAP ÉS PÜNKÖSD A VÁROSI RENDEZVÉNYEKEN

Májusban két meghívást is kaptunk a Duna-parton tartott rendezvényekre, amelyek a KISSZÍNPAD „Elvarázsoló ligetében” zajlottak. Az első, szombaton, 26-án 10:00 és 18:00 óra között a „Kéz a Kézben” esélyegyenlőségi napra szólt a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület programját színesítettük pünkösdi műsorunkkal. Majd ügyességi játékokon is részt vehettünk. Nekem a játékok nagyon tetszettek, mondta Bogi és Viki is helyeselt. Tomi és Zoli abban értettek egyet, hogy nagyon jó volt az előadás végén meghajolni.

Vasárnap 27-én a „Városi Gyermek Nap „ rendezvényén adtuk elő a szeretetről összeállított műsorunkat bevonva a közönséget is: Titkos lánc nyúlik át a földön, összekötve, aki jó „ Babits Mihály szavaival zártuk és fogtuk meg mindannyiunk kezét. Afi , Szandra és Ábel nagyon örült annak, hogy a közönség és bekapcsolódott, egy nagy körré és eggyé vált a néző és előadó. Ezzel mindannyian egyetértettünk.

CIMBORÁK A MOZIBAN

(Szente Tünde, újságíró beszámolója a tiszta.eu honlapon>>>)

 

TALÁLKOZTUNK A LILI RÖPKE RÖPTE CÍMŰ KÖNYV ALKOTÓJÁVAL

16:00-kor találkoztunk a könyvtár emeleti külön termében. Több esemény is várt ránk: az egyik cimbora tagunknak, Alexának névnapja volt, ebből az alkalmából finom csemegékkel és egy szép tavaszi verssel készült számunkra. Mi kedves dalokkal és vidám versekkel köszöntöttük meg.

Míg vártuk, hogy megérkezzen vendégünk, Balogh Márta írónő, sokat játszottunk és nevetgéltünk. A következő egy órában Márti néni verseit játékosan tanította meg nekünk, nekem legjobban az „Apróka pók apóka pókhálóban” című vers tetszett, de a csendjáték is jó volt. A riportot Németh Afrodité és Pál Réka készítette. Utána mi is kérdezhettünk. Ezt követően megbeszéltük, hogy mikor találkozunk legközelebb és mint minden alkalommal új cimborával bővült a csapatunk ahogy a kép is mutatja. Végül (de nem utolsó sorban) kaptunk könyvjelzőket idézetekkel. Nagyon élveztem ezt a foglalkozást!

 

CIMBORA FARSANG 

Február 21-én farsangra gyűltünk össze. a könyvtár előadótermében. Zoli ördög volt, Zsófi kalózként mutatkozott be, jött még Hófehérke és cowboy is hozzánk, van aki mai tini lánynak öltözött, de még egy tigris is őrizte a biztonságunkat. Többen jelmez nélkül érkeztünk, de Marcsi néni gondoskodott, kalapokról, szemüvegről, koronáról, így egy órára mi is más bőrébe bújhattunk. Én lovaggént vettem részt a játékokban, Ákos parókás hölgynek álcázta magát. A farsang történetéről is sok érdekeset hallottunk, a végén egy totóval zártuk a cimbora karnevált. A jelmezekre várjuk a szavazatokat, nemsokára láthatjátok!

(a beszámolót Gyarmati Ádám írta)

 

ÚJ ÉV, ÚJ FELADATOK, ÚJ CIMBORÁK

Az új év első foglalkozását január 17-én, kedden délután négy órakor tartottuk. A foglalkozás játékos feladatokkal indult, gyorsan csapatokba szerveződtünk és már indulhatott is a verseny. Ilyen feladatok voltak: összekevert szótagokból értelmes szavakat kellett alkotni, majd összetett szavak elő-és utótagjait kerestük. Szerintem nagyon jó, hogy használunk füzetet így legalább megmaradnak ezek a jó rejtvények. Milyen a memóriánk? Ez lehetett volna az utolsó feledet címe, azért, mert egy cimbora egy történetet meghallgatott, majd tovább adta a hírt, olyan gyereknek, aki még nem hallotta azt, ő szintén tovább adta egy másik cimborának , majd ő a harmadiknak. Végül nagyot nevettünk, mert a történet humorosan megváltozott, csak egy két kulcsszó maradt meg. Három új cimborát is avattunk (Baksa Zsófia a Gárdonyi Géza Általános Iskolából,Tar Balázs, Sztanó József Tamás a Vasvári Pál Általános Iskolából). Már készülhetünk is a következő foglalkozásra,a cimbora farsangra: ami majd február 21.-én lesz. Már nagyon várjuk.

(a beszámolót Móró Ákos - Dózsa György Általános Iskola- és Bodó Viktória -Petőfi Sándor Általános Iskola- írta.)