Ez történt 2013-ban

Karácsonyi készülődés és fellépés (december 10.)

Cimborák találkozója (november 30.)

Lovagi torna és középkori táncok (november 12.)

Mi az a fajansz? (október 18.)

Csata a gárdonyi rönkvárban (szeptember 22.)

Szülinap Balatonalmádiban (szeptember 21.)

A cimborák Perkátán (szeptember 20.)

Végvári vitézek a Gyermekkönyvtárban (szeptember 10.)

A balatonalmádi Cimbora találkozó (június 30. - július 5.) 

Fellépés a Múzeumok Éjszakáján (június 22.)

Találkozó a Kőtárban (május 12.)

10 éves a Cimbora Klub (április 20.)

Találkozás Erdős Virággal (április 19.)

Ösvényfestés és költészet (április 9.)

Tündérkastély (április 2.)

A Víz Világnapja (március 5.)

Szép szavak - A Nemzetközi Anyanyelv Napja alkalmából (február 5.)

További kalandozások a Mesebirodalomban (január 8.)

 

KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS ÉS FELLÉPÉS

A város felkérésére immár hetedik alkalommal vettünk részt a Karácsonyi vásár programján. Ezen a délutánon az előadásra készültünk fel. "- Én mesét szeretnék mondani!" - hangzott el Mátétól. Kincső és Nóri a versek mellett döntöttek, Cintia és Boniék énekelni szerettek volna. Mindenki választhatott valami szépet december 16-ára, így a Dózsa Mozi színpadán versekkel, énekkel, mesékkel tehettük szebbé a karácsonyvárást.

 

CIMBORÁK TALÁLKOZÓJA

Az ország több részéből is érkeztek gyerekek a dunaújvárosi találkozóra. A cimborák már fél 2-kor birtokba vették a Gyermekkönyvtárat, majd az Intercisa Múzeumban folytatódott a foglalkozás, ahol a honfoglalást korával ismerkedtünk meg közelebbről Keszi Tamás régész és Medvegy Zsuzsanna kézműves segítségével.

 

LOVAGI TORNA  ÉS KÖZÉPKORI TÁNCOK

A középkori játékok lezárásaként izgalmas csapatversenyt tartottunk. A csapatok négy főből álltak, és mindenkinek jutott feladat. Várakat memorizáltunk, címert rajzoltunk, kakukktojást kerestünk és egy totót töltöttünk ki, amit a foglalkozás sorozat anyagából állítottak össze Marcsi néniék. Mindenki nyert valamit és még a lovagi esküt is letettük. Egy héttel később a „végvári játékokat” középkori tánc tanulásával tettük teljessé Suplicz Mihály vezetésével.

 

MI AZ A FAJANSZ?

A középkori végvárak foglalkozás sorozat harmadik fordulója a török kori fajansz tálak festése volt. A török fajansz edények sajátosságairól Medvegy Zsuzsanna vetítéssel egybekötött előadásából tudhattunk meg többet, majd az izgalmas festés következett... Zoliéknak nagyon tetszett ez a különleges technika és Nóriék alkotásai is nagyon jól sikerültek!

 

CSATA A GÁRDONYI RÖNKVÁRBAN

Szeptember 22-én a Gárdonyi Emlék év alkalmából Gárdonyba látogattunk. A kisbusz napfényes időben indult, és bő egy óra múlva birtokba vehettük az egri vár kicsinyített másolatát, a gárdonyi rönkvárat. Elkezdődött a játék: izgalmas csatát vívtak a „török” és a „magyar katonák”. A számunkra kivezényelt kapitány döntetlennek ítélte meg a versengést. A Gárdonyi Emlékház nagyon tetszett, jó volt látni, hogy hol élt az író. Utazásunk végén nem hagytuk ki a Velencei-tavat sem. A parton megettük a maradék szendvicseinket és „Adj király katonát!” játszottunk. Hazafelé sem unatkoztunk, Dodó és Kincső találós kérdései okoztak fejtörést, míg Bálinték az éneklés mellett döntöttek.

(a beszámolót Dózsa Bálint írta)

 

SZÜLINAP BALATONALMÁDIBAN

Szeptember 21-én az „öreg” cimboráké volt a főszerep. Balatonalmádiba érkeztünk, hiszen az almádi Cimbora Klub 10 éves születésnapjára kaptunk meghívást. Nem csak Dunaújvárosból, hanem az ország más településeiről is érkeztek cimborák az ünnepségre.  Hamar megtaláltam régi ismerőseimet és találtam új barátokat is.

Volt ott kalandtúra a pince mélyén, kézműves foglakozások és sok-sok játék. Nekem a játékok tetszettek a legjobban, nagyon izgultam, hogy ki ne essek. Sok jégkrémet kaptunk, szerencsére nem volt még hideg, és így még repetát is kérhettem.

(a beszámolót Tőkési Zoltán írta)

 

A CIMBORÁK PERKÁTÁN

Szeptember 20-án a perkátai József Attila Könyvtár vendégül látott hét dunaújvárosi cimborát. A Edit néni, a könyvtár vezetője és hét „olvasókörös” gyermek fogadott minket. A foglakozás színes könyvtár bemutatóval kezdődött, majd mesés játékok és rejtvények következtek a Népmese Napja alkalmából. A csapatverseny után a jutalom sem maradt el, senki sem távozott üres kézzel, kaptunk könyvjelzőt, tollat, édességet. Ezenkívül a vendéglátók finom süteményekkel és innivalóval kedveskedtek a dunaújvárosi cimboráknak. Mindenki feltöltődve, vidáman utazott vissza Dunaújvárosba. Mi október 11-én viszonozzuk ezt a kedves vendéglátást, és bízunk abban, hogy gyümölcsöző lesz a kapcsolatunk.

(a beszámolót Törökné Antal Mária írta)

 

VÉGVÁRI VITÉZEK A GYERMEKKÖNYVTÁRBAN

2013. szeptember 10-én kezdetét vette a Gárdonyi Géza Emlékév alkalmából tervezett négyfordulós foglalkozás a cimborák körében.

Baksa László, a rácalmási iskola történelemtanára tartott vetítéssel és játékkal egybekötött foglalkozást a gyerekeknek.

Zalán és Viktor külön élvezte a középkori fegyverek (másolati kardok, szablyák és pisztolyok.) kézbevételét. Anna és Nóri mentét és a dolmányt öltötték magukra. A következő állomás a gárdonyi Rönkvár lesz...

(a beszámolót Törökné Antal Mária írta)

 

A BALATONALMÁDI CIMBORA TALÁLKOZÓ

Amikor Marcsi néni – a dunaújvárosi Cimbora klub vezetője - mondta, hogy lesz egy Cimbora tábor Balatonalmádiban, én már egyből tudtam, hogy menni szeretnék. Szerencsére a szüleim megengedték, hogy én is jelentkezzek. Azért szerencse, mert ha nem mehettem volna, ezt a sok élményt most nem írhatnám le nektek. Amikor felszálltam a buszra, nem tudtam, hogy mire készüljek, milyen lesz a tábor. Azonban amikor megláttam a táborozóhelyünket, már tudtam, hogy megérte, ez egy nagyon jó tábor lesz. A megérkezésünk napján a Dunaújváros-Rácalmás  „ csapat ”, fiúk és lányok még nem igen ismertük egymást, de ez az esti mulatságon,  gyorsan megváltozott és így már tényleg egy csapatot alkottunk.
A táborban Jeney Zoltán Rév Fülöp című lovagregényét dolgoztuk fel. Én voltam a címszereplő fiú. Nekem a legjobban az tetszett, hogy mi drámások megtanultunk a műből egy jellemző részt, a díszlet és jelmezkészítők a regényhez illeszkedve varázsolták a hátteret. A hét krónikásai pedig a fotósok és a blogkészítők voltak.
A jó időnek köszönhetően szinte minden nap fürödtünk a Balatonban.
Az utolsó nap volt a gála, ahol minden csoport beszámolt a munkájáról, amit a mi előadásunk zárt le. Nagy sikert aratott, de ehhez kellett a többi csoport munkája is, hiszen a bábosok készítették a díszleteket, a fényképezős csoport sok képet készített, amit a blogosok felhasználva szuper blogot készítettek. 
Nekem az egész hét nagyon élvezetes volt, hiszen lettek új barátaim és minden program rendkívül jó volt. A tábor egész eddigi életem legszebb emlékei közé tartozik.

(a beszámolót Szabó Gergő írta)

 

FELLÉPÉS A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

A Cimbora klub a Múzeumok Éjszakájának első fellépőjeként Kálnay Adél: Csodaforrás című meséjét adta elő. Sokan eljöttek a színes programsorozatra a Római Kőtárba, még a szúnyogtámadástól sem riadtak vissza!

Szereplők:

DANI: Baksa Bálint

NAGYAPÓ: Szabó Gergő

FORRÁS: Valkai Angelika

CSIGA: Szekszárdi Dóra

HANGYA: Juhász Cintia

FÖLD: Rohály Péter

FA: Horváth Lili

VÁNDOROK: Tőkési Zoltán, Nárai Alexa, Juhász Nikoletta, Juhász Alexa

MESÉLŐK: Kiss Nóra, Keszi Kincső

Olvasással, játékkal és pihenéssel töltött, szép nyarat kívánunk minden kedves Cimborának! Szeptemberben újult erővel telve találkozunk a Gyermekkönyvtárban!

A balatonalmádi Cimbora Táborba utazó különítménynek pedig jó szórakozást, ismerkedést és sok élményt kívánunk!

(a beszámolót Törökné Antal Mária írta)

 

TALÁLKOZÓ A KŐTÁRBAN

2013. május 12-én két órára érkeztek meg Balatonalmádiból a vendégcimborák. A szeles idő ellenére nagyon jól sikerült a találkozó. A Római kőtár felé vettük az irányt, ahol Medvegy Zsuzsa bemutatta nekünk, hogyan éltek a rómaiak. A „Római kori fürdő” mindenkit lenyűgözött. A vendégek és a helyi cimborák rögtön barátságot kötöttek. A közös játékot kézműves foglalkozás követte, ahol katonai karkötőt és gyöngyös karperecet készítettünk. A hideg idő miatt egy „buszos” városnézéssel zártuk a találkozót. Meghívást kaptunk, így nyáron mi látogatunk el Balatonalmádiba.

(a beszámolót Kiss Nóra írta)

 

10 ÉVES A CIMBORA KLUB

2013. április 20-án, szombaton délelőtt 10-kor ünneplésre gyűltünk össze, kicsik és nagyok, támogatók, aktív cimborák és „öreg" cimborák. Benépesítettük az MMK színháztermét, melynek berendezésében sok cimbora segített. Kálnay Adél köszöntője után sor került az eltelt 10 év fontosabb mozzanatainak bemutatására, támogatóink méltatására, akik  köszönetünk jelképeként egy-egy „cimboravirágot” kaptak ajándékba. Ezután meglepetések sorozata következett: Varga Máté, aki egykor a klub tagja volt, két dallal köszöntötte a jelenlévőket, majd egy prezentáció mutatta be a 10 évet képekben, zenével. Ezt követte az „öreg cimborák” felvonulása a színpadra, akik elmesélték mit adott számukra a cimboraság és merre sodorta őket az élet. Természetesen nekik is jutott egy-egy „cimboravirág”. Végül megszegtük a hatalmas és csodaszép Cimbora tortát, melyet az idén is a Jakó cukrászda ajándékozott a klubnak. A szünetet a „kicsik” vetélkedése követte, kezdetét vette a „Ki mit tud-gála”. Az „öreg” cimborákból álló zsűri bőkezűen osztotta a dicséreteket, mindenkinek jutott, arany, ezüst és bronz érem, amelyek mellé még könyvet is kaptak a versenyzők.

KÖSZÖNET A TÁMOGATÓINKNAK!>>>

Arany érmesek lettek: Juhász Cintia – ének; Kiss Nóra – vers; Kovács Boglárka és Kovács Dániel – fuvola, ének; László Máté, László Sára, Szekszárdi Dóra – jelenet; Rózsa Lili – furulya; Szabó Gergő - fagott, Valkai Angelika -ének

Ezüst érmesek lettek: Bárdos Marci – furulya; Blau Kata - zongora, Blau Virág - vers, Juhász Alexa – vers; Németh Afrodité - mese, Németh Zsanett – vers; Tőkési Zoltán - vers

Bronz érmesek lettek: Kis Rea és Nemes Anna - jelenet, Máthé Lili - ének, Mezei Olívia - ének, Maczó Gerda és Pribék Karina - tánc

(a beszámolót Törökné Antal Mária írta)

 

TALÁLKOZÁS ERDŐS VIRÁGGAL

2013. április 19-én a Pimpáré és Vakvarjúcska című mesejáték írója, Erdős Virág József Attila díjas költő volt a vendégünk. Felolvasott több verset is a 6-os sárga villamosról, jó hangulatot varázsolt velük, sokat nevettünk a verseken. Én nagyon készültem a találkozóra, olyan izgalmas volt, hogy találkozhatok egy igazi költővel. Kedvesen beszélt velünk és megtudtuk, hogy a szülei bábszínházban dolgoztak, és gyerekkorában sokat volt a bábok között. Most éppen egy felnőtteknek szóló könyvet kezdett el írni. A beszélgetés végén én is kértem tőle egy autogramot.

(a beszámolót Horváth Lili 3. osztályos tanuló írta)

 

ÖSVÉNYFESTÉS ÉS KÖLTÉSZET

Ismét eljött az Ösvényfestés ideje! A foglalkozás elején állandó segítségünkkel, Várnai Gyulával festettük fel a színpompás betűket a Cimbora ösvényre. Szerencsére nem esett az eső, így sokan megcsodálhatták a kész művet. Miután ezzel végeztünk, a foglalkozás a Gyermekkönyvtárban folytatódott. A Magyar Költészet Napja alkalmából Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékeztünk. Marcsi néni vetítéssel is készült, és sok verssel, zenével csábított minket játékra. Tapsoltunk, énekeltünk, verset mondtunk, sőt Tibi még táncra is perdült!

(a beszámolót Szekszárdi Dóra 4. osztályos tanuló írta)

 

TÜNDÉRKASTÉLY

Ezen a foglalkozáson, a Cimbora 10. szülinapja alkalmából, Tündérkastélyt építettünk. Eljött hozzánk Rohonczi István festőművész is, aki nagyon sokat segített nekünk. Először megrajzoltuk a mintát, hogy milyen tornyot akarunk készíteni. Ezután máris nekiláttunk kivágni kartonból a torony formáját, majd ragasztottunk, festettünk. Végül ROHO összeállította a várat a sok színes toronyból, ami felkerült a falra a Játékszobában. Nagyon vidáman és gyorsan telt az idő, remélem máskor is lesz ilyen foglalkozás!

(a beszámolót Bárdos Marcell 4. osztályos tanuló írta)

 

A VÍZ VILÁGNAPJA

Az idei Víz Világnapjának jelmondata: „Mindenkinek jusson egy pohár tiszta víz.” Ezen a foglalkozáson, mi is csupa vizes feladatot kaptunk, vizes játékokat játszottunk. Vízzel kapcsolatos szólásokat és közmondásokat is gyűjtöttünk, a kedvencem ezek közül a „Lassú víz partot mos” volt. A legviccesebb játék a „Kútba estem” című volt, aminek a lényege az, hogy aki beleesett a kútba, csak úgy jöhetett onnan ki, ha kiállt egy próbatételt, amit a társai szabtak ki rá. A foglalkozás végén eljátszottuk Weöres Sándor Olvadás című versét, majd Marcsi néni rajzversenyt hirdetett „Óvjuk a vizet!” címmel.

 (a beszámolót Pribék Karina 3. osztályos tanuló írta)

 

SZÉP SZAVAK - A NEMZETKÖZI ANYANYELVI NAP ALKALMÁBÓL

Ezen a foglalkozáson a barátnőmmel felolvastuk Karinthy Frigyes Énekóra című jelenetét, ami nagyon nagy sikert aratott a cimborák körében. Adél nénivel és Marcsi nénivel beszélgettünk a legszebb szavakról, és megismertük a már rég elfelejtett, nem használt magyar szavakat is (pl: nyifatol). Mindenki elmondta a számára legszebben hangzó és legkedvesebb szót. Marcsi néni felolvasta nekünk Karinthy Frigyes Halandzsa című történetét, ami szintén mindenkinek nagyon tetszett. A foglalkozást a pletyka játékkal fejeztük be. Aki ügyes volt, tallért is gyűjthetett!

(a beszámolót Lovasi Alexandra 6. osztályos tanuló írta)

 

KALANDOZÁSOK A MESEBIRODALOMBAN

A találkozóra sok új cimbora érkezett, ezért játékos ismerkedéssel indítottunk, majd nagy vidámsággal vágtunk bele a meseírásba, a különböző meseszereplők elmutogatásába. A mi csapatunk a "táncoló cumisüveg" címet húzta, erről kellett mesét írnunk tíz perc alatt. Sikerült befejezni, és amikor felolvastuk, mindenki jót derült rajta. A többiek is érdekes és vidám történeteket szőttek a "zenélő mosogatórongy", a "beszélő tornacipő", a "repülő hűtőszekrény” témákban. A következő találkozón remélem újabb izgalmas kihívások várnak ránk!

(a beszámolót Blau Virág 6. osztályos tanuló írta)