Ez történt 2014-ben

Cimbora Fesztivál (december 20.)

Készülődés a karácsonyi fellépésre (december 9.)

Márton-napi lámpakészítés (november 11.)

Rendhagyó történelem óra (október 14.)

Vendégünk volt Varró Dani (október 1.)

Évadnyitó foglalkozás (szeptember 16.)

Cimbora tábor Balatonalmádiban (június 29. - július 4.)

Múzeumok Éjszakája (június 21.)

Cimborák találkozása Perkátán (június 11.)

Évadzárás (június 10.)

Dunaújváros madarai (május 13.)

A 11. születésnap (április 25.)

Farsangoltak a cimborák (március 11.)

Kirándulás Budapestre (március 8.)

Koldus és királyfi (február 18.)

A 16. századi Anglia (január 14.)

 

CIMBORA FESZTIVÁL

December 20-án a Nemzeti Múzeumba kaptunk meghívást egy igazi Cimbora Fesztiválra. A Cimbora Alapítvány rendezvényére az ország minden részéről érkeztek gyerekek. Már maga az épület ámulatba ejtett minket. A műsor a díszteremben került megrendezésre. Halhattuk a Kaláka együttest, mesélt Szinetár Dóra, énekelt Sebő Ferenc és a rézfúvósokat egészen test közelből láttuk és csodáltuk. Meglepetésünkre operaénekesek játékos előadásán is részt vehettünk. Legjobban mégis Kányádi Sándor bácsi vers tanítása tetszett, és még a könyvünket is aláírattuk vele. A szünetekben megnéztük a kiállításokat és távozáskor mindenki egy csoki csomagot kapott ajándékba. Este 8-ra értünk haza, nagyon jól sikerült ez a nap!

(a beszámolót írta: Kiss Johanna, Német Zsófi, Garai Emma)

 

KÉSZÜLŐDÉS A KARÁCSONYI FELLÉPÉSRE

Az év utolsó találkozója a felkészülés jegyében telt, hiszen hetedik alkalommal kértek fel minket az Adventi Forgatagon való szereplésre. Ünnepi összeállításunkban Zoli és Cinti konferáltak, Zéti és Bia mesét mondott, Andi, Gabika, Máté és Attila szavaltak. Dóri és Olívia egy humoros jelenettel rukkoltak elő. Réka Csengével énekelt, Balázs gitározott, míg Kincső fuvolán játszott. Két móriczos csoport pedig kis zenei csemegével készült a közönségnek (őket Balogh Zoltán zenepedagógus készítette fel, ezúton is köszönjük a segítségét!). Az idei fellépésnek a különlegessége az volt, hogy a rácalmási klub tagjai is velünk szerepeltek.

Kék égen angyal száll, Csillag közt szánkó jár. Csillag közt döngicsél, Elpihen most a szél.” (Balajthy Ferenc: Őrzik a csillagok)

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

MÁRTON-NAPI LÁMPAKÉSZÍTÉS

Volt itt sok-sok népszokás és időjóslás, ami ehhez a naphoz fűződött. Például: ”Ha a pacsirta megszólal, télen két szűrt vegyél magadra!”, tehát nagyon hideg lesz a tél. Szituációs játékokat kaptunk és elolvastuk Szent Márton legendáját is. A foglalkozás második felében, Marcsi néni segítségével Márton-napi lámpást készítettünk. A liba zsíros kenyérből mindenkinek jutott, mert "Aki Márton-napkor libát nem eszik, egész évben éhezik”. Végül a lámpásainkkal kivonultunk a Cimbora-fához, hiszen addigra besötétedett.

(a beszámolót Szabó Máté Botond írta)

 

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM ÓRA

Baksa László az első világháború 100. évfordulója alkalmából tartott vetítéssel és játékos vetélkedővel színesített előadást. A vetítésben Baksa Bálint is segített az apukájának.

Zolinak a régi képeslapok tetszettek a legjobban, Attila pedig a papájára volt nagyon büszke, hiszen ő is eljött hozzánk, és szívesen kiegészítette emlékeivel az előadást. Végül még igazi katonai felszerelést is foghattunk a kezünkbe!

(a beszámolót Szabó Gergő írta)

 

VENDÉGÜNK VOLT VARRÓ DANI

A József Attila-díjas költő délután 3-kor érkezett hozzánk. Kíváncsian vártuk, mert nagyon szeretjük a verseit, de nemcsak mi, hanem sok kíváncsi felnőtt és középiskolás is eljött a Gyermekkönyvtárba. Adél néni, a klub védnöke beszélgetett vendégünkkel. A beszélgetés kicsit nehezen indult be, de később élvezettel hallgattuk a sziporkázóan verselő költőt. A találkozó végén még autogramot is kaptunk! Reméljük máskor is vendégül láthatjuk!

(a beszámolót Tőkési Zoltán írta)

 

ÉVADNYITÓ FOGLALKOZÁS

Nagyon vártuk már az első foglalkozást, mert régen találkoztunk, mivel nem mindenki jött a nyári Cimbora táborba. A fonalas mesélő játékból az is kiderült, hogy ki merre járt a nyáron. Ha már szeptember, akkor elrepülnek a költöző madarak is: sok kis apró fecskét készítettünk.

Majd Varró Dániel verseivel ismerkedtünk, hogy kellőképpen felkészüljünk az októberi látogatására. Azt a találkozót is nagyon várom már!

(a beszámolót Mezei Olívia írta)

 

CIMBORA TÁBOR BALATONALMÁDIBAN

Idén is volt Cimbora tábor Balatonalmádiban! Az ország több pontjáról 36 gyermek vehetett részt különféle foglalkozásokon a Balaton mellett.

Dunaújvárosból 15 cimbora érkezett, idén igen nagy létszámmal képviseltük a helyi klubot. Van, aki már nem először vette ki a részét a színes, játékos, irodalmi foglalkozásokkal és kirándulásokkal tarkított egy hétből.

Természetesen a balatoni fürdőzés sem maradhatott ki a programból, hiszen hiába szakadt az eső és dörgött az ég egy-két napon át, azért szerencsére a nap is kisütött!

A mostani tábor újdonsága az volt, hogy minden alkotói  csoportban (bábkészítés, selyemfestés, drámapedagógia, ének-tánc) felváltva tevékenykedtek a cimborák. Ez reméljük így marad jövőre is, mert nagy sikert aratott!

- Én nagyon jól éreztem magam, nagyon helyes bábot készítettem! - mesélte Heather Gergőnek. Zoli és Máté a drámapedagógiát szerette a legjobban., de a selyemfestés és a kalandtúra is különösen tetszett nekik. Balázsék a néptáncért és az énekért voltak oda.

Táborunk író vendége Kálnay Adél néni volt, hiszen a Csodaforrás című művére épült az alkotói csoportok munkája.

Összefoglaló videó a táborról >>>

KÉPEK>>>

 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Június 21-én a sok más program - kézműves foglalkozás, előadások - között a cimborák is színesítették a „Múzemok éjszakája” című rendezvényt.

Etűdök” címmel 5 órakor léptünk fel a „színpadon”. Újdonságként a dunaújvárosi és a rácalmási Cimbora klub közösen készült az előadásra.

Mindenki dicséretesen szerepelt, íme az „előadók”:

1. Török Balázs – gitár

2. Vesztergom Lóránt – vers

3. Szabó Dorka és Wolf Anna - Lázár Ervin: Kék meg a sárga

4. Vesztergom Lóránt: gitár

5. Nyári Bianka - Petőfi Sándor: Arany Lacinak

6. Tóth Iza – cselló

7. Juhász Alexa- vers

8. Szabó Gergő – fagott

9. A világ legfeketébb fekete mágusa : Mezei Olívia a „mágus” Tőkési Zolival beszélget

10. Trió – Dam-dam… Juhász Cintia, Alexa, Nikoletta, Szebasztián, Lovasi Alexandra, Mezei Olívia

 

CIMBORÁK TALÁLKOZÁSA PERKÁTÁN

Cimbora találkozás színtere volt a perkátai József Attila nagyközségi Könyvtár 2014. június 11-én. A gyermekkönyvtár vendégei voltak a dunaújvárosi cimborák, és vezetőjük, Törökné Antal Mária, akik ünnepi találkozóra érkeztek.  Előzetes felkészítés után a perkátai Kis Olvasókör tagjai a vendégek képviseletében, ünnepélyes fogadalmat tettek, s ezennel hivatalosan is megalakult a Perkátai Cimbora Klub. A gyermekek immár negyedik alkalommal találkoztak a dunaújvárosi társaikkal, akik élménybeszámolóval, verssel, és fagott-zeneszámmal készültek. A közös beszélgetések, játékok, és a vidám hangulat felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek.

(a beszámolót Lászlóné Szabó Edit, a perkátai könyvtár vezetője írta)

 

ÉVADZÁRÁS

Az évzáró foglalkozáson összefoglaltuk az eddig lezajlott eseményeket, ki mire emlékezett, mi volt számára a legemlékezetesebb. Az előttünk álló programokat is megbeszéltük Marcsi néniékkel: a Múzeumok éjszakája rendezvényen ki, mivel fog szerepelni, és hogy mik lesznek a Cimbora tábor programjai. Egy csokor játékkal tettük emlékezetessé a találkozót, majd a hagyományos év végi „vásárlással” zárult a találkozó. Az évben összegyűjtött dinárok és tallérok beváltása nagyon izgalmas feladat! Mit vehetek, elég sok tallért tudtam gyűjteni? Szerintem mindenki elégedetten ment haza.

(a beszámolót Tőkési Zoltán és Juhász Cintia írta)

 

DUNAÚJVÁROS MADARAI

Erre a foglalkozására Schmidt Emese a Magyar Madártani  és Természetvédelmi Egyesület  munkatársa érkezett hozzánk, hogy meglessük a Gyurgyalagot a Duna-parton. Sajnos a rossz idő változtatott a forgatókönyvön, hiszen zuhogott az eső. A délután így is nagyon jól sikerült, Emese néni megismertette velünk azokat a madarakat, amelyeket biztosan megleshetünk Dunaújvárosban, ha eddig még nem találkoztunk velük. Hallhattuk a seregély beszédét, nem is hittem volna, hogy meg tudja tanulni az emberi beszédet, ha olyan körülmények között él. A vetítéssel egybekötött beszélgetés alatt hamar elröpült az idő.

(a beszámolót Szabó Gergő írta)

 

A 11. SZÜLETÉSNAP

2014. április 24-én volt 11 éves a Cimbora klub, ebből az alkalomból tartottunk egy Ki mit tud?-ot az MMK 310-es termében. A Cimbora Alapítvány egy igazi lovagkori játszóházat hozott el nekünk: memória, logikai és ügyességi játékokat, és minden csupa jó dolgot! Amikor eljött az ideje, mindenki helyet foglalt a nézőtéren, és elkezdődött az igazi ünnepség. Marcsi néni és Adél néni külön köszöntötte a Balatonalmádiból, Érdről, Perkátáról, és Budapestről érkező vendégeinket. Aztán következett a diavetítés, amely képekben foglalta össze a 11 év minden fontos eseményét. És most már van saját logónk is, amit Smuk Anita festett a dunaújvárosi cimboráknak ebből az alkalomból! A kézműves Lehoczkyné Tesinszki Rita idén is elkészítette nekünk a szülinapi foltvarrós képet, amin most a Pimpáré és Vakvarjúcskát öltötte formába . A balatonalmádiaktól egy Balaton társasjátékot kaptunk, a perkátai Cimbora klub tagjai pedig egy kis műsort hoztak nekünk ajándékba.

Amikor a perkátaiak műsora véget ért, kezdődhetett a Ki mit tud! A legtöbben verset adtak elő, de volt aki énekelt, zenélt, bűvészkedett, sőt még egy kiselőadást is láthattunk! Mindegyik szereplés nagyon tetszett. Aztán a zsűri eldöntötte, hogy ki milyen érmet kap. Amíg tanácskoztak, addig Marcsi néni felvágta a születésnapi tortát, amit a Jakó cukrászda ajánlott fel nekünk. Nagyon finom volt, és mindenkinek bőven jutott belőle. Várakozás közben sokan játszottak, kézműveskedtek, ettek, ittak.

Mikor megszületett a >>>VÉGEREDMÉNY>>>, mindenki helyet foglalt. Érezhető volt a feszültség...aztán végre megtudhattuk, ki milyen helyen végzett. Volt aki örült, volt, aki csalódott. Végül következett Korhecz Imola és Baracka Gergely, akik megzenésített verseket adtak elő. A program zárásaként együtt énekeltünk. Mindenki nagyon jól érezte magát a zord idő ellenére is!

Boldog születésnapot Cimbora!

(a beszámolót Keszi Kincső írta)

 

FARSANGOLTAK A CIMBORÁK

Idén kicsit megnyújtottuk a farsang farkát, és március 11-én farsangoltunk! Játszottunk székfoglalót, pletykás játékot (edzettük a memóriánkat, meg a hallásunkat), és nagyokat kacagtunk! Zenére „szagoltuk a rózsát”, amelyet körbe adogattunk, és akinél elhalkult a zene, az kiállt a körből. Nem maradt el a jelmez verseny sem! Volt Hófehérke, pillangó, popsztár, bunyós, cica, királykisasszony, bohóc, hegedű, vérfarkas, halott menyasszonyok, paranormális nyomozó... A farsangot sok finom ennivaló, innivaló elfogyasztásával zártuk, még az utolsó morzsák is elfogytak!

(a beszámolót Juhász Cintia írta)

 

KIRÁNDULÁS BUDAPESTRE

2014. március 8-án, egy verőfényes szombati napon tizennyolc cimbora Budapestre indult. Már csak az utazás miatt is megérte, ki ne szeretne vonatozni és villamosozni, na meg egy hosszabbnál is hosszabb lépcsőn felfele szaladni! A programokról nem is beszélve! A Bon Bon Matiné műsorában a Koldus és Királyfit láthattuk árnyjáték technikával, nem mindennapi élmény volt. Az előadás után villamosra szálltunk, majd a lépcsőzés következett, egyenesen a Hadtörténeti Múzeumhoz, ahol már vártak minket. Egy különleges előadáson vettünk részt, középkori fegyverek bemutatóján. A legjobb az egészben az volt, hogy a fegyvereket kézbe is vehettük. Velem még vívott is az előadó bácsi! A páncél öltözet felpróbálása külön élményt jelentett mindannyiunk számára, megtudhattuk, milyen érzés lehetett középkori lovagnak lenni.

Hamar eltelt ez a nap, a vonaton Bogi mindenkinek jósolt valami jót, aztán már meg is érkeztünk Dunaújvárosba. Máskor is szívesen elmennék!

(a beszámolót Szabó Gergő írta)

 

KOLDUS ÉS KIRÁLYFI

Ezen a találkozón felkészültünk a Koldus és királyfi című színházi előadásra. Marcsi néni szituációs játékokon keresztül egy középkori udvarba varázsolt minket. Volt itt király, herceg, udvari bolond, piaci kofa és sok szegény ember. Sok mindent megtudtunk az íróról, Mark Twainről is: mikor élt, mi volt az eredeti neve és azt is, hogy a Tom Sawyer kalandjai az első könyv a világon, amelyiknek kéziratát  írógéppel írták.

Mi a király szókártyát húztuk ki: néma játékkal jelenítettük meg, a többi csapatnak pedig ki kellett találnia. Szerintem nagyon jól sikerültek a jelenetek. A legvégén öt új cimborát avattunk fel, majd megbeszéltük a kirándulással kapcsolatos tudnivalókat.

(a beszámolót Lovasi Alexandra írta)

 

A 16. SZÁZADI ANGLIA

Az év első találkozóján nagyon sok mesélni valónk volt egymásnak. A fonalas mesélés a kedvencem! Ilyenkor előkerül egy gombolyag fonal, és miközben mesélek, a gombolyagról tekerem le a fonalat. Addig mesélem azt, ami szép volt nekem karácsonykor, amíg egy csomóig nem érek.

A foglalkozás második fele ismét az időutazásé volt. Maradtunk a középkorban, de most Angliába „utaztunk el”. Mark Twain Koldus és királyfi című regénye segített ebben.

Készítettünk egy időszalagot és mindenki belehelyezhette magát: - Mikor is született? És mikor játszódott a regény? Mikor írta az író?

(a beszámolót Mezei Olívia írta)