Ez történt 2016-ban

Adventi forgatag (december 9.)

Készülődés a karácsonyra (december 6.)

Találkozás a költészettel (november 24.)

Készülődés a szemináriumra (november 22.)

Parlament és Planetárium (november 19.)

Vendégünk volt Dániel András (november 10.)

Örömzene és kuflik (október 11.)

Évadnyitó foglalkozás (szeptember 13.)

Felmentünk Budára! (június 9.)

Évzáró foglalkozás (június 7.)

Az országos kortárs irodalmi verseny döntője (május 21.)

Vendégünk volt Dóka Péter (május 18.)

Mesefoglalkozás (május 10.)

Születésnapi Ki mit tud? (április 23.)

Ösvényfestés (április 12.)

A víz világnapja (március 1.)

Cimbora farsang (február 16.)

 

ADVENTI FORGATAG

A keretjátékot közösen találtuk ki, a szomorúság elűzésére! A szereplők:

Kiss Johanna, Soós Luca, Juhász Niki, Ranga Petra, Mák Luca és Pletser Lotti énekeltek, Verset mondott: Török Nóra, Török Anna, Nagy Máté Attila, Vas Boglárka, Zeker Norina, Bukdosó Fanni, Sánta Réka, Rácz Lia, Varga Emese, Rácz Lia. Czellinger Viktória

Harmonikázott: Szmodics Emese, gitározott: Toponary Sára

A műsor végére mindenki szíve telve volt boldogsággal. Köszönöm a gyerekek lelkes szereplését, szebbé tették sokak karácsonyát!

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

KÉSZÜLŐDÉS A KARÁCSONYRA

A karácsony jegyében zajlott a foglalkozás, felkészültünk a szeretet ünnepére, régi karácsonyi szokásokat beszéltünk meg, elevenítettünk fel.

Nagy feladat várt ránk: felkészülés a Dunaújvárosban hagyományosan megrendezésre kerülő Adventi Forgatag műsorára, hiszen immár hetedszer tesszük színesebbé a programsorozatot. A kerettörténetet közösen találták ki a cimborák, helyet kapott vers, zene, ének és mese. A próba nagyon jól sikerült! Elkezdhettünk visszaszámolni: hány nap van még a fellépésig?

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

TALÁLKOZÁS A KÖLTÉSZETTEL

November 24-én, csütörtökön megtartottuk a Cimbora irodalmi szeminárium első foglakozását. Három cimbora klubból jöttek a gyerekek (Perkáta, Rácalmás és Dunaújváros). A gyerekek komoly betekintést nyerhettek a versek világába. Molnár Krisztina Rita olyan szemléletesen mutatta be azt, hogy hogyan születik a vers, hogy a gyerekek máris alkotásokba fogtak.

A foglalkozás végére az írónő is meghatódott az elkészült versikék láttán. Majd ifjúsági könyveit mutatta be, végül a cimborák körbe állták, hogy autogramot kérjenek tőle.

KÉPEK>>>

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

KÉSZÜLŐDÉS A SZEMINÁRIUMRA

Felkészültünk az irodalmi szeminárium első programjára, ahol a verssé lesz a főszerep, és Molnár Krisztina Rita írónő, költő segíti majd a cimborákat a verselésben.

Mivel a zene és a vers édes testvérek, zenei ráhangolódással kezdtük a foglalkozást, aztán csoportokba szerveződve, megadott cím alapján versikéket írtak a gyerekek. A következő feladat pedig a rímes sorvégek elejének a kiegészítése volt. Nagyon szép munkák születtek. A legjobb versfaragók egy-egy cimbora dinárral lettek gazdagabbak.

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

PARLAMENT ÉS PLANETÁRIUM

Nagyszerű kirándulást tudtunk megvalósítani a Rácalmási Cimbora klubbal közösen 2016. november 19-én, szombaton. Az úticélunk Budapest volt, és két igazán érdekes intézmény meglátogatását terveztük. Az első állomás az Országház volt, majd a nap folytatásaként a Planetárium délutáni előadását tekintettük meg.

Hosszú előkészítő munka előzte meg a kirándulást, majd mikor már mindez megvolt, izgalommal számoltuk vissza a napokat, míg végre elérkezett a várva várt időpont.

A 25 dunaújvárosi cimborához 25 rácalmási cimbora csatlakozott. Egy-két lelkes szülő és pedagógus is jelentkezett kísérőnek, hogy segítséget nyújtson az út során, na meg még ők sem jártak a Parlamentben. Többen eddig csak kívülről láthattuk az 1885-1904-ig épített impozáns Országházat, aminek a látványa már úgy is lenyűgöző. Az épületbe lépve folytatódott a csoda, hiszen a belső terei is ámulatba ejtően gyönyörűek. Megtudtuk, hogy a Parlament tulajdonképpen munkahely, hiszen egyben a magyar Országgyűlés épülete is, itt dolgoznak az országgyűlési képviselőink. Megnézhettük az üléstermet, amit a televízióban látottak alapján sokkal nagyobbnak képzeltünk el. A folyosókat és a társalgókat 88 szobor díszíti, amelyek bemutatják az akkortájt fontosnak tartott mesterségeket. Külön szenzációnak számított, hogy igazi őrség váltás zajlott le a szemünk előtt, minden cimbora ámulva nézte. Látogatásunk következő perceiben mindannyiunk szemében felfedeztem a koronázási jelvények látványa okozta csodálatot. Nagyon jó érzés volt élőben látni a Szent Koronát, a jogart, a kardot és az országalmát. És persze a nélkülözhetetlen koronaőröket, akik egész nap, óránkénti váltással némán, mint a szobrok álltak őrt. A kupolateremben még 16 király, erdélyi fejedelem és kormányzó szobra is helyet kapott. A kiállítási teremben egy nagyméretű maketten az Országház kicsinyített mását is megcsodálhattuk! Sok élménnyel gazdagodva indultunk következő állomásunkra, a Planetárium felé.

"A Népligetben a „csoda” minden nap megismétlődik: úgy érezheti magát a látogató, mintha a valódi csillagos égbolt alatt ülne a Planetárium közel 1000 m2-es kupolája alatt. Az élmény tökéletes. A látványról a különleges vetítőműszer; a planetárium-gép, valamint a több mint félszáz kiegészítő effektus-vetítő és speciális vetítő gondoskodik. (...)

A planetárium berendezés a pontosan félgömb alakú, fehérre festett kupola belső felületére a valódi égbolthoz megtévesztésig hasonló minőségben kivetíti a szabad szemmel látható égitesteket; a csillagokat, a Napot, a Holdat, az öt legfényesebb bolygót, valamint ezeknek Földről látszó mozgásait. Az égitestek mozgásait felgyorsítva láthatjuk a Planetáriumban. Bonyolult fogaskerékrendszer gondoskodik arról, hogy e mozgások a valóságnak megfelelő sebességarányokkal történjenek, így tetszőleges időpontra lehet beállítani a műszert.

Valóban, mintha egy nyári éjszakán leültünk volna a csillagos ég alá. Mindannyiunk számára magával ragadó élmény volt. A Bolygók közi társasutazás című előadás alatt, a Kárpátia űrhajóval virtuálisan bekalandozhattuk a Naprendszert, közelről megismerkedhettünk a bolygókkal és holdjaikkal. Az élmény tökéletes volt, az órák gyorsan pörögtek, azt vettük észre, hogy indulnunk kell haza.

Utazás közben mindenki lelkesen mesélt az átélt élményekről. Újabb barátságok szövődtek, az induláskor még egymásnak ismeretlen gyerekek között. A legnagyobb öröm számomra is az volt, hogy mindenki nagyon jól érezte magát és hasznos tudnivalókkal, örömteli élményekkel lett gazdagabb. Ezek a kirándulások is erősítik a cimborák összekovácsolódását, mélyítik a barátságokat, és segítik az egészséges közösségi szellem kialakulását.

KÉPEK>>>

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

VENDÉGÜNK VOLT DÁNIEL ANDRÁS

Dániel András író interaktív foglakozása egy órán keresztül éberen tartotta a gyerekek figyelmét, vetítései, magyarázatai, rövid történetei sok-sok kérdést váltott ki a hallgatóságból: „Miért éppen kuflik? Írni szeret jobban vagy rajzolni? Melyik a nehezebb? Másik író könyvében is illusztrált már? Hogy születnek a rajzok? Előbb is készülhet, mint az írás?”

Dániel András mindenki érdeklődését kielégítve, a tartalmas és játékos óra után megbeszéltük vele, hogy máskor is szívesen látjuk!

KÉPEK>>>

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

ÖRÖMZENE ÉS KUFLIK

A találkozó első részében megbeszéltük Baksa László Aradi-vértanúkról szóló előadását, majd vidám csörgő hangszereket készítettünk papírgurigákból, a Zene Világnapja alkalmából, és máris kezdődhetett az „örömzene”!

A foglalkozás második fele Dániel András műveinek megismerésével telt el. A Kufli-animáció levetítése, rajzok készítése, az elhangzottakból játékos kvíz kitöltése várt a gyerekekre.

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

ÉVADNYITÓ FOGLALKOZÁS

A 2016/17-es tanév első foglalkozásán sok teendő várt ránk! Az első részben Botka Attila (6. osztályos cimbora) vetítéssel egybekötött élménydús beszámolóját hallgathatuk meg, hiszen Attila a Magyar Templetom program részese volt. Lucáék és Nikiék kérdésekkel ostromolták Attilát: "Milyenek voltak a kísérletek? Tényleg felnőtt tudósokkal voltál? Táborban is voltatok? Honnan mentek az országból?" Hamar eltelt az idő, de mindenki választ kapott a kérdéseire.

A cimborákra váró színes programok ismertetésére ezután került sor: a Cimbora irodalmi szeminárium három részből álló program sorozatáról, az Őszi Könyvtári Napokhoz kapcsolódó, Baksa László (történelem tanár) interaktív, rendhagyó történelem órájáról beszéltünk. Szó volt még kortárs írókról és a az előttünk álló kirándulásokról is. A találkozó végén új tagokat avattunk, akik ünnepélyesen tették le a cimbora esküt.

(a beszámolót Marcsi néni írta)

 

FELMENTÜNK BUDÁRA!

2016. június 9-ére (csütörtökre) meghívást kaptunk a Cimbora Alapítványtól a Budapesti Történeti Múzeumba és a Budavári Palotába. Múzeumpedagógiai foglalkozás, Várbarangoló túra és más izgalmas programok vártak ránk.

A csapattal a dunaújvárosiakon kívül rácalmási és perkátai cimborák is utaztak a Déli Pályaudvar felé tartó reggeli vonaton. Már az utazás is nagy élmény volt a piros vonattal, megalapozta az egész nap hangulatát. Érdnél pedig újabb gyereksereggel bővült a kirándulók száma. Aztán megérkeztünk a Déli Pályaudvarra, ahol már csak egy hosszú lépcsősor várt arra, hogy megmásszuk. Fent a vár tövében Békéscsabáról és Balatonalmádiból érkező cimborák csatlakoztak hozzánk. Egy vidám, jó hangulatú Cimbora találkozó vette kezdetét! A Hadtörténet Múzeum előtt kiállított ágyúknál közös fotózás, tízóraizás, majd egy kis játék után indultunk a megbeszélt találkozóhelyre.

Közülünk sokan nem barangoltak még a Budai Várnegyedben, ők most felfedezhették és játékosan megismerkedhettek vele a „Várbarangoló túra keretén belül. Különböző pontokon játékmesterek várták a cimborákat a megoldandó feladatokkal. A jó teljesítményért pedig végül mindenki apró jutalomban részesült. Kutattunk fotók alapján lovas szobrok után, meghallgattuk a Halász Bástya történetét, amiből azt is megtudtuk, hogy a hét tornya a hét vezért jelképezi. Megcsodáltuk a Mátyás templomot és Mátyás kútját is, elsétáltunk a Sándor Palota előtt és sikerült megnéznünk az őrség váltást is. Az útvonalunk vége előtt egy hangulatos, középkori játszótér is várt minket, ahol nagyon jól szórakoztunk! Az utolsó állomás a Budapesti Történeti Múzeum volt, ahol egy interaktív foglakozással zártuk a felfedezések sorát.

Ez a nap nemcsak sok új érdekességgel szolgált, de mindezt az együtt felfedezés és közös játék örömével!

(a beszámolót Marcsi néni írta)

                 

KÉPEK>>>

 

ÉVZÁRÓ FOGLALKOZÁS

Ismét elérkezett a tanév utolsó foglalkozása! Felkészültünk az előttünk álló kirándulásra, beszélgettünk a a Budai Várról. Megtartottuk a várva várt Cimbora Vásárt is, ahol természetesen csak a jutalmul kapott cimbora dinárral és tallérral lehetett fizetni! Hogyan is szerezhettek tallérokat, dinárokat? Az a cimbora, aki szorgalmasan segít és beszámolókat ír a foglakozásokról (naplóba, honlapra), vagy Cimbora hírt ír ki, rajzot és könyvajánlót készít, versenyekre nevez be és részt vesz a fellépéseken, bizony sok tallérral lesz gazdagabb. A vásárban több könyv is gazdára talált, de elkeltek írószerek, csoda nyomdák és egyéb apróságok is.

Ahogy ez lenni szokott, nemcsak új cimborákat avatunk, hanem az „öreg” cimboráktól is búcsút kell vennünk, hiszen elballagnak, elkerülnek tőlünk. Így búcsúztattuk el Cintiát is, aki szeptembertől már középiskolás lesz.

KÉPEK>>>

 

AZ ORSZÁGOS KORTÁRS IRODALMI VERSENY DÖNTŐJE

Május végén került megrendezésre a Cimbora Alapítvány négyfordulós, kortárs irodalmi vetélkedőjének döntője nálunk, Dunaújvárosban. Az ország minden szegletéből érkeztek gyerekek: Kiskunlacházáról, Törökszentmiklósról, Békéscsabáról, Érdről, Balatonalmádiból, Bágyogszovátiból és természetesen Dunaújvárosból is, hiszen a legjobb harminc cimbora mérhette össze tudását egy jó hangulatú, játékos vetélkedőn. A zsűri elnöke Vig Balázs, kortárs író volt, és a feladatok az ő könyve, a Puszirablók köré épültek.

A megnyitó dal és vers után összeállt a hat csapat (fehérek, zöldek, sárgák, kékek, pirosak, feketék), és már kezdődhetett is a móka! A gyerekek nagyon jól vették az akadályokat: „hajókirakóztak”, válaszoltak a villámkérdésekre, célba dobtak, csoki után kutattak a baglyos párnákban, átváltoztak kenguruvá, majd vérszomjas kalózkapitánnyá, és végül bebizonyították, hogy jobban ismerik a történetet, mint maga az író...:) A feladatokért természetesen puszi(pontok) jártak, az összesítésnél mégsem volt egyszerű a zsűri dolga, hiszen két csapat - a zöldek és a feketék - holtversenyben álltak az első helyen. Ráadásul az első extra (nehéz) feladatot is ugyanolyan kiválóan oldották meg, szükség volt egy másodikra is... A „végső megmérettetést” követően végül a következő eredmény született:

I. helyezett: Zöld csapat: Botka Attila (Dunaújváros), Kucsera Jázmin (Békéscsaba), Medveczki Máté (Érd), Sinka Dániel (Békéscsaba), Varga Szonja (Kiskunlacháza)

II. helyezett: Fekete csapat: Cserven Roland (Békéscsaba), Nyári Bianka (Dunaújváros), Pepó Eszter (Békéscsaba), Szpisják Nikolett (Békéscsaba), Tatár Noémi (Békéscsaba)

III. helyezett: Piros csapat: Andreák Natasa (Érd), Busák Alexandra (Érd), Czompó Réka (Balatonalmádi), Sinka Dalma (Békéscsaba), Vig Tamás (Kiskunlacháza)

IV. helyezett: Kék csapat: Botka Csenge (Dunaújváros), Leszkó Kitti (Békéscsaba), Nagy Liza (Balatonalmádi), Vámos Luca (Kiskunlacháza), Zsibrita Csilla (Békéscsaba)

V. helyezett: Fehér csapat: Gál Máté (Bágyogszováti), Lada Levente (Érd), Mészáros Jusztina (Törökszentmiklós), Petrovszki Enikő (Békéscsaba), Zsibrita Dorina (Békéscsaba)

VI. helyezett: Sárga csapat: Horváth Marcell (Kiskunlacháza), Kovács Janka (Balatonalmádi), Pálinkás Maja (Békéscsaba), Tóth Lilien (Békéscsaba), Uhrin Alexandra (Békéscsaba)

 

Mindenki kapott egy ajándékcsomagot, ami számtalan kincset rejtett, ráadásul Vig Balázs minden résztvevőnek névre szóló, dedikált könyvet ajándékozott! Végül minden cimbora jókedvvel, meglepetésekkel és élményekkel térhetett haza!

(a beszámolót Pokornyi Orsolya írta)

KÉPEK>>>

 

 

VENDÉGÜNK VOLT DÓKA PÉTER

A Cimbora Alapítvány meghívására május 18-án, szerdán délután 3 órára érkezett hozzánk Dóka Péter. A találkozóra főként alsós gyerekek érkeztek, akik a kezdeti beszélgetést követően A kék hajú lány című könyvben „találhatták magukat”, hiszen az író e köré építette fel interaktív foglalkozását. A gyerekek belebújhattak a szereplők bőrébe, és különböző szituációkban is kipróbálhatták magukat. Rögtönözhettek, viccelődhettek, de komoly témák is szóba kerültek. Olyan jól sikerült a találkozó, hogy utána a gyerekek nagy örömmel kölcsönözték ki az író könyveit...

KÉPEK>>>

 

MESEFOGLALKOZÁS

Ez alkalommal igazi Mesebirodalomba csöppentek a kis cimborák! Varázsoltunk, tekergett a szél, táncot járt a kismalac, egyszóval minden megtörténhetett, akár a mesékben! „Népmesei hősök után kutattunk rejtvényeken keresztül, összegyűjtöttük a mesekezdeteket és befejezéseket, megbeszéltük, hogy hány fejűek lehetnek a mesebeli sárkányok, szóval kiálltuk az összes próbát!” - mesélték Csengéék.

A népmese után előkerültek a kortárs gyermekversek is Szabó T. Anna, Lackfi János, Varró Dániel köteteiből, aztán a közelgő író-olvasó találkozó vendégéről, Dóka Péterről és gyermekkönyveiről beszélgettünk.

Végül a kis cimborák avatásával zártuk a találkozót: az ünnepélyes eskütétel után, felírhatták a nevüket a Cimborafa egy-egy új levelére, így teljes jogú cimborákká váltak!

KÉPEK>>>

 

SZÜLETÉSNAPI KI MIT TUD?

Délelőtt 10 órakor kezdetét vette a Cimbora klub - már hagyománnyá vált - születésnapi Ki mit tud? gálája. Ez az örömünnep azért is jó, mert mindenki abban jeleskedhet, amiben jó érzi magát. A gyerekek egymásnak drukkolva figyelik a produkciókat, és nagy taps kísér minden fellépőt. Ez most is így történt. Eljöttek a családtagok is, hogy osztozzanak az örömben. Senki nem ment el ajándék nélkül, az érmekből mindenkinek jutott. Az aranyérmesek könyvjutalomban részesültek, az ezüst érmesek kisebb apróságokat kaptak az érem mellé.

Az idei évben is sok támogatást kapott a klub a születésnap megtartásához. A Jakó Cukrászda már hetedik éve ajánlotta fel az ünnepi tortát, a szülők most is lelkesen segítettek az előkészületekben, a pedagógusok pedig a gyerekek felkészítésében. Természetesen az „öreg cimborák” is részt vettek az ünneplésben: zsűriztek és egyikük énekelte el a záródalt is.

Aranyérmesek: Botka Attila (bűvészmutatvány), Botka Csenge (tánc), Bulydosó Fanni (vers), Horváth Dzsesszika (zongora), Horváth Lili, Kis Gréta, Rácz Lia, Varga Csenge (furulya), Juhász Alexa, Juhász Nikolett (ének), Németh Lilien (vers), Sánta Réka (furulya), Nárai Alexa (ének), Pötör Levente (vers), Szabó Zsófia (vers), Török Nóra (vers), Túróczi Csenge (vers),

Ezüstérmesek: Kovács Boglárka és Pászti Szvetlána (tánc), Kiss Gellért (vers), Nagy Johanna (zongora), Rell Karina (zongora), Szűcs Ramóna (vers), Sós Luca és testvére (hegedű, ének)

Gratulálunk!

(a beszámolót Marcsi néni írta)

KÉPEK>>>

 

ÖSVÉNYFESTÉS

Sor került a várva várt ünnepi ösvényfestésre Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművésszel. Nagyon készültem, mert ilyet nem mindennap csinálhat az ember!

Minden a festékek felrázásával kezdődött, ami Gyula bácsi vezényletével történt, és közben rájöttünk, hogy rá is énekelhetjük a a pergő ütemekre a Cimbora indulót. Majd sok érdekes dolgot hallottunk a színek szerepéről, például azt, hogy miért halvány zöld színűek a kórházban a kórtermek stb. Aztán felolvastunk színes verseket is, nekem Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című verse jutott.

(a beszámolót Horváth Dzsesszika írta)

KÉPEK>>>


A VÍZ VILÁGNAPJA

Éppen a tavasz első napjára esett a foglalkozás, így sok tavaszi játékos fejtörőt kaptunk. A víz világnapja alkalmából pedig interaktív játékokat játszottunk, példul párbeszédeket a helyes és helytelen vízfogyasztási szokásainkról:  „Én most egy nyakig érő kád vízben akarok fürdeni és a dugót kihúzom félig, hogy folyamatosan folyathassam a meleg vizet!”  – „Ne tedd, mert akkor…” stb.  Aztán versíró pályázatot hirdetett Marcsi néni a közelgő költészet napja alkalmából. Három témában is írhatunk verseket: a tavasz, cimboraság, Lázár Ervin meséi és szereplői. Hogy jobban menjen a versírás, verses játékokkal telt el a foglalkozás második fele. Például a megadott rímek elé verssorokat kellett kitalálnunk.

(a beszámolót Soós Luca írta)

 

CIMBORA FARSANG

A farsangi időszak ebben az évben rövidebb volt, így ugyan kicsit megkésve, de azért megünnepeltük, jelmezbe öltöztünk, és felidéztük a farsangi népszokásokat. Játszottunk Lázár Ervin meseszereplőivel, volt köztünk Ló Szerafin, Nagy Zoárd, Mikkamakka, Vacskamati, Bruckner Szigfird, Szörnyeteg Lajos, Maminti, Aromo, Mikkamakka és Dömdödöm is. Aztán előadtuk A Vacskamati virágja című Lázár Ervin mesét. Én nagyon jól éreztem magam.

(a beszámolót Nárai Alexa írta)

KÉPEK>>>

 

"ÉVNYITÓ" FOGLALKOZÁS

2016 első találkozót élménybeszámolóval kezdtük a „fonalas játék” segítségével: ami karácsonykor szép volt, azt most elmesélem… Sok szép történet hangzott el, jó volt látni a gyerekek közlésvágyát!

Beneveztünk a cimborák Országos irodalmi vetélkedőjébe. A találkozó második felében a kortárs írókkal, műveikkel és verseikkel foglalkoztunk. Így játékosan tanultunk, ismerkedtünk a kortárs irodalommal. Majd körbe jártuk a Janikovszky Éva Vándorkiállítást, amit a Móra Könyvkiadó utaztat, és most hozzánk érkezett.

„Jó volt látni, hogy milyen volt fiatalon! A vele készült film nagyon tetszett, azért mert, hallhattuk a hangját, élményeit, és történeteit. Azt is elmesélte, hogy milyen volt az első benyomása, amikor találkozott Móra Ferenccel, és hogyan kezdett el írni.” - mesélték Luca, Johi és Noémi.

(a beszámolót Marcsi néni írta)