A dunaújvárosi Cimbora Klubról

Kedves Cimboránk! Hidd el, jó úton jársz, ha a könyv az egyik legjobb cimborád!

A klub vezetője: Törökné Antal Mária, gyermekkönyvtáros

A klub védnöke: Kálnay Adél, írónő

A dunaújvárosi Cimbora Klub szinte elsőként csatlakozott az Érdi Szabó Márta nevével fémjelzett Cimbora Mozgalomhoz. A mozgalom keretén belül nemcsak Magyarországon, hanem határainkon túl is alakultak klubok. A mozgalom támogatója a Cimbora Alapítvány, amelynek segítségével fesztiválokat, vetélkedőket, találkozókat szervezhetnek a Cimbora Klubok.

Dunaújvárosban 2003. április 24-én került sor a helyi Cimbora Klub alakuló foglalkozására. A város és a környékbeli kis települések iskoláiból  közel harminc harmadik és negyedik osztályos kis diák jött el. Az évek során cserélődnek, változnak a klubtagok, akik aktívan közreműködnek a Cimbora Klub programjaiban. Minden hónapban egy alkalommal találkoznak a cimborák a Gyermekkönyvtárban, ahol az irodalom, az olvasmányélmények, a művészetek, az aktuális események  adják a közös beszélgetések témáit. Természetesen nem marad ki a játék, a kézműveskedés, a kirándulás, a tánc sem a programok köréből. Ezen kívül minden évben vendégül látunk egy vagy két kortárs írót, illusztrátort is.

Kialakultak a Cimbora Klub hagyományai is. Az új cimborának - aki akár a klubot támogató felnőtt, vendég is lehet - le kell tennie a Cimbora esküt, hogy "teljes jogú" tag lehessen. Minden évben sor kerül a Cimbora Klub születésnapjának megünneplésére is. Ez alkalomból ültettük a Cimborafát, avattuk fel a Cimbora-ösvényt is, és azóta is mindig kötődik hozzá valamilyen ünnepi esemény, például az embléma felfestése az ösvényre. 2005 óta a Ki mit tud? is állandó programja az ünnepnek. Ilyenkor a klubtagok különféle produkciókkal lépnek fel társaik és a meghívott zsüri előtt. Az alkotó kedv nem csak ilyenkor jellemző a cimborákra. Szívesen rajzolnak, vagy írnak verseket, történeteket is. Ezek az alkotások rendszeresen kikerülnek a faliújságra, és a legjobbak a Diákantológia című kiadványban is helyet kaphattak.

2023-ban a Cimbora klub bekerült a Települési Értéktárba is. >>>

 

 

Szeretettel várunk minden régi és új cimborát! >>>

FOGLALKOZÁSOK >>>

HÍREK >>>

EZ TÖRTÉNT... >>>

FACEBOOK-OLDALUNK >>>

TOVÁBBI KÉPEK>>>