Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1973. június 23-án kezdődött a IX. Nyári Úttörő Olimpia Dunaújvárosban

„Kilenc napon át lobogott Dunaújvárosban az úttörőolimpia lángja”

"Alkonyat után a Vasmű út két szélén – a Kohász-szobortól a Lenin térig – fáklyák lobogtak, és megkezdődött az olimpia résztvevőinek felvonulása. Elől fehér betűkből hatalmas felirat: IX. Nyári Úttörő Olimpia. Nyomában az idei olimpia jelvényét, a város címerét, népek zászlóit, a VIT emblémáját és a város úttörőcsapatainak zászlóit vitték a fiatalok. Nagy taps köszöntötte 19 megye és Budapest úttörősportolóinak bevonulását a Lenin térre. Kialudtak a fények, egy reflektor sugárkévéje a fanfárosokra vetődött, akik Dunaújváros szignáljával jelezték a megnyitó ünnepség kezdetét.

...minden szem egy fiatal sportoló lányra tapadt, Antal Rózsára, az 1965-ös budapesti úttörőolimpia kétszeres bajnokára, aki az olimpiai lángot hozta be a térre. Az úttörők háromszoros hurrá kiáltása még a téren zengett, amikor fellépett az emelvényre és fellobbantotta a lángot. Az Úttörő Olimpia Dala csendült fel közben, majd Óvári Éva, a Vasvári Pál Általános Iskola hatszoros olimpiai bajnok tornásza mondta az olimpiai esküt."

forrás: Lobog az olimpiai láng  in: Dunaújvárosi Hírlap 1973.06.26.1.p.

 

"Tíz nap. Ezerhatszáz tizennégy éven aluli fiatal. Hat szálláshely. Olimpiai központ. Új tornacsarnok. Kis- és nagypályás labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, atlétika, röplabda, modellezés, torna, tájékozódási futás, lövészet, négytusa. Olimpiai Híradó. Kétezer ajándékcsomag. URH-s munkásőrök. Ifjúgárdista rendezők. Társadalmi munka. Közügy...

Ez a kilencedik, de talán a legjobb olimpiánk. Mindenütt segítettek, Debrecenben is megvolt a jó szándék, Szegeden is a legjobbat akarták, de mindez Dunaújvárosban vált igazán valóra és kézzelfoghatóvá."

Tíz nap = Képes Sport 1973.07.03. 16-17.p.

"Dunaújváros a IX. Nyári Úttörőolimpia ideje alatt ennek a nagyszabású gyermeksport-ünnepélynek élt. A városba tévedt idegen lépten-nyomon az ötkarikás sportfesztivál eseményeivel találkozott. A rendezők valóban mindenre gondoltak és még a legapróbbnak tűnő dolgokról sem feledkeztek meg. Talán elegendő, ha kuriózumként az éttermekben található olimpiai emblémával díszített szalvétára utalunk...

Két új csúcs született még. Ezek Vékás András és Virágh Andrea dunaújvárosi gyerekek nevéhez fűződnek, akik háromtusában állítottak fel új rekordot....Vékás Andrásról még illik elmondani, hogy ő volt az, aki a IX. Nyári Úttörőolimpia legeredményesebb versenyzőjének bizonyult."

Sok tehetség, új országos csúcsok. Még egyszer az úttörőolimpiáról (4.) = Fejérmegyei Hírlap 1973.07.04.

Kapcsolódó linkek