Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1911. május 18-án halt meg Gustav Mahler

A maga korában Mahler a legjobb monarchiabeli karmesterként volt ismert.

Gustav Mahler ifjúkorát Csehországban töltötte, zenei tanulmányait Bécsben végezte s élete legszebb sikerei ehhez a városhoz fűződnek. Nagyszabású karmesteregyéniség volt, nem ismert megalkuvást, szigorúan ragaszkodott az előadások művészi ideáljához s az előadóktól erejük állandó, teljes megfeszítését követelte.

Mint operaigazgató, 1888-1891 között Budapesten vezette be először azt a művészi rendszert, amely később kitűnően bevált Bécsben is: a sztár-és vendégrendszer lehetőség szerinti kiküszöbölését.

Mahler élete fő célját a komponálásban látta; minden idegszálával a szépség fanatikusa volt, romantikus képzeletű művész, mély kedély, látnoki hajlamú prédikátori jellem. Művészete elsősorban mint emberi dokumentum értékes; hatalmas koncepcióval óhajtott végső komolyságú formát adni egy oly korszak széthúzó szellemi életének, amely nem volt alkalmas arra, hogy a művészet nagy formáinak terén teljes horizontú összefoglalást adjon.

E tragikus formáló akaratban legértékesebb elem a művészi vallomás végletes őszintesége. Építkezése nem a motívikus munkából indul ki, hanem széles melódiafoltokból; alapgondolkodása pedig nem modulatorikus, hanem diatonikus. Minden igazi művész a maga világnézetét rögzíti alkotásaiban, de Mahler szimfóniái hangsúlyozottan "világnézeti" művek, metafizikai vágyódás, egetostromlás, legfőbb kozmikus összefüggések problematikájából fakadó vallomások. Életében a szimfóniák csak helyi sikereket arattak, főleg az apparátus és a karmesteri teljesítmény miatt.

Kapcsolódó linkek