Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1978. június 22-én fedezték fel a Charont

A Pluto , törpebolygó legnagyobb kísérője, a Charon 1207 km átmérőjű.

1930-tól egész 1978-ig nem tűnt fel, hogy az 1170 km sugarú Plutónak van egy fele ekkora, 610 km átmérőjű holdja is, mert a képeken összemosódott a kettő. 

1978-ban a Pluto keringési adatait próbálta finomítani James Christy, a US Naval Observatoryban, mikor felfigyelt rá, hogy a Pluto korongjának szélén mintha valami kitüremkedés lenne. A búb hol a Pluto egyik, hogy az átellenes végén tűnt fel. Christynek beugrottez csak egy hold lehet! A képen a Pluto és a hold korongja annyira összemosódtak, hogy egy búbos korongnak látszottak együtt. 

Eredetileg az S/1978 P 1 néven regisztrálták, a Charon nevet 1985-ben kapta az alvilág révészéről.

A Charon hold léte teljes bizonyosságot kapott, mikor 1985-ben hetente Pluto-fogyatkozásokat kezdett okozni. Csak a közelmúltban derült ki, hogy a Pluto és a Charon árapályerők miatt kölcsönösen kötött keringésűek, azaz mindig ugyanazt az oldalukat fordítják egymás felé.

Ez egyedülálló az egész Naprendszerben, és ezért is jogos az ikerbolygó elnevezés rájuk. Az ikerbolygóság mellett szól az is, hogy a főbolygóhoz (Pluto) képest a Charon a legnagyobb hold a Naprendszerben  (a második helyezett a mi Holdunk).

(forrás: wikipedia.hu)

Kapcsolódó linkek