A JÖVŐ KÖNYVTÁRA - pályázat 5-8. osztályosoknak

Képzeld el, hogy szert teszel egy időgépre, aminek segítségével előreugrasz 100 évet az időben. Milyennek látnád a könyvtárat? Ereszd szabadon a fantáziádat, és alkoss egy jövőbeli könyvtárat! Feladat: képes újságcikk szerkesztése. Leadási határidő: MÁRCIUS 28. CSÜTÖRTÖK

A JÖVŐ KÖNYVTÁRA - Vajon milyen lesz 100 év múlva?

 

A MERLIN Ház Képességfejlesztő és Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (2330 Dunaharaszti, Golgota u. 42., www.merlinhaz.hu) és az 50 éves dunaújvárosi József Attila Könyvtár (2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János út 9., www.jakd.hu) meghirdeti az A jövő könyvtára című pályázatát 5-8. osztályos tanulók számára.

 

Képzeld el, hogy szert teszel egy időgépre, aminek segítségével előreugrasz 100 évet az időben. Milyennek látnád a könyvtárat? Milyen eszközökkel lenne felszerelve? Milyenek lennének a könyvtárosok, a berendezés? Ereszd szabadon a fantáziádat, és alkoss egy jövőbeli könyvtárat!

 

 

  • Téma: Hogyan képzeled el a könyvtárat 100 év múlva?
  • Feladat: képes újságcikk szerkesztése
  • Pályázók köre: Dunaújváros és környékén élő gyerekek
  • Korosztály: 5-8. osztály
  • Terjedelem: minimum egy A4-es oldal képekkel
  • Formai követelmény: Times New Roman, 12-es betűméret, másfeles sorköz, 2 hasáb
  • Képek, rajzok: Szabad kézzel (ragasztással vagy szkennelve a cikkbe illesztve) vagy számítógéppel, akár MI segítségével.
  • Nevezés: A versenyre önálló vagy páros nevezéseket várunk.
  • Leadás módja: személyesen a Gyermekkönyvtárban vagy e-mail csatolmányként. A pályamunkán és a beküldés során tüntessék fel a gyermek nevét, iskoláját, osztályát, és a felkészítő felnőtt elérhetőségét.

 

Leadási határidő: Március 28. csütörtök

Eredményhirdetés (online): Április 9. kedd

 

Az eredményhirdetést követően a legjobb 10 pályamunka készítője könyvjutalomban részesül és egy izgalmas foglalkozás-sorozaton vehet részt a József Attila Könyvtárban, melyek a könyvtár jelenével és jövőjével foglalkoznak.

 

1. foglalkozás (április 18. csütörtök 16:30):

A jelen könyvtára - pincétől a padlásig - Marcsi nénivel és Orsi nénivel

2. foglalkozás (május 10. péntek 15:30):

Barátunk, a Mesterséges Intelligencia (szöveg és képkészítés mesterséges intelligencia felhasználásával) - a Merlin-ház munkatársaival

 

3. foglalkozás (május 31. péntek 15:30):

Készítsünk játékot! (kódolás Scratch-ben) - a Merlin-ház munkatársaival

 

4. foglalkozás (június 14. péntek 15:30):

A jövő könyvtárában robotok dolgoznak (a könyvtár lemodellezése, robotok irányítása,

feladatok lemodellezése) - a Merlin-ház munkatársaival

 

Ezenkívül a nyertesek meghívást kapnak az 5. rácalmási Robotika Kiállításra (2024. 04. 20. szombat), ahol bemutathatják alkotásukat.

 

A verseny célja

A pályázati felhívás célja, hogy ösztönözzük a digitális világ iránt érdeklődő és innovatív gondolkodású diákokat és tanáraikat / szüleiket a robotika és a kódolás témájában való kreatív alkotásra. Ezenkívül célja még ennek a tudományágnak a népszerűsítése, bemutatása is.

 

A Merlin Házról

A Merlin Ház hat éve szervez különböző képességfejlesztő és tehetséggondozó programokat, táborokat Dunaharasztin, Szigetszentmiklóson és Budapesten. A 2017-es évtől már a Magyar Tehetségsegítő Szövetség (MATEHETSZ) akkreditált, kiváló tehetségközpontjaként működik. Részt vett a MOBIDIK Utazó Digitális Iskola országos kísérletében, amely a Magyarországi Digitális Iskola részét is képezi. A társaság az országos tutori hálózat tagjaként közreműködik a "Tehetségek Magyarországa" EFOP projektben, és az európai tehetséghálózat munkájában is. Évente több alkalommal városi, térségi rendezvényeket szervez informatika, robotika és természettudományos témakörökben országszerte.

 

Támogatónk: Vállalkozók Rácalmásért Egyesület