Madárbarát munkahely

A József Attila Könyvtár 2020 óta MADÁRBARÁT MUNKAHELY.

 

A Madárbarát kert program célja, hogy a résztvevők a regisztrációt követően folyamatosan, egész évben végezzenek valamilyen madárvédelmi tevékenységet. Ezért a program alkalmazkodva a különböző lakó- és munkahelyi körülményekhez, több alprogramból áll.

Szeretjük, nem szeretjük, életünk jelentős részét a munkahelyen kell eltöltenünk, nem lehet mindenkiből erdész, halász, mezőgazdálkodó, sokunkat irodához köt a munkánk. A megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával az iroda ablakaiból kitekintve is élvezhetjük a madarak látványát, énekét.

 

Ősz és tél

A madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása. Ekkor érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.

 

Tavasz és nyár

A hóolvadást követően abba kell hagyni a madáretetést, és az etetőket ki kell üríteni. A költési időszakban ne etessünk, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették az egyébként rovarevő fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos madárvédelmi munka.

 

Javasolt madárvédelmi eszközök és módszerek

Ablakban:

 • "B" odú kihelyezése az ablakbeugró felső sarkába. Megtelepedő fajok: széncinege, mezei veréb, házi veréb.
 • "C" odú kihelyezése az ablakbeugró felső sarkába. Megtelepedő fajok: házi rozsdafarkú, barázdabillegető, kerti rozsdafarkú.
 • Mesterséges molnárfecskefészek kihelyezése fecskepelenkával (a fészek alá szerelt ürülékfelfogó lemez) az ablakbeugró felső sarkába.
 • Fecskepelenka felszerelése a meglévő fecskefészkek alá.
 • Az ablakpárkányon, vagy az ablak tokjához biztonságosan rögzíthető itató.
 • Téli madáretetéshez: cinkegolyó, ablaketető.
   

Az irodaépület előtti parkban, fasorban, zárt előkertben:

 • "B" odú(k) kihelyezése legalább 3 m magasra. Megtelepülő fajok: széncinege, mezei veréb, házi veréb.
 • "D" odú kihelyezése legalább 3 m magasra. Megtelepülő fajok: seregély.
 • Itató létesítése elkeríthető területen, a talajon, vagy 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető itatótálca.
 • Téli madáretetéshez legalább 3 m magasra kihelyezett függő etető és cinkegolyó. Zárt előkertben dúcetető, 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető etetőtálca

(Forrás: mme.hu)

 

Kapcsolódó linkek: