Interjú Csapody Kinga kiadóvezető-főszerkesztő, íróval

Marcsi néni a Tesó lettem című könyv

olvasása után kereste meg az írónőt.

Olvasd el a könyvajánlóját! >>>

“Amikor anyukád pocakjában elkezd növekedni a kistestvéred,
lehet, hogy anya versenyt futni már nem fog veled, de miközben pihen,
annál többet mesélhettek együtt, összebújva.”


Marcsi néni: Örülök, hogy beszélgethetünk, ha csak virtuálisan is. A kultúra több területén is jeleskedsz. Melyik az a terület, amelyik a legközelebb áll hozzád?

Csapody Kinga: A napok nagy részét a Manó Könyvek és a Menő Könyvek ügyei töltik ki. Összetett feladatok ezek, hiszen ötletelünk magyar szerzőkkel, nézzük a külföldi piacot is, partnerek ajánlatait, szerkesztünk, illusztrációkat passzítunk szövegekhez, marketingterveket gyártunk és valósítunk meg… A saját könyvötlet így könnyen a háttérbe szorul, vagy nem talál időt, energiát magának. Tanítani szerettem, most is szeretem az egyetemi csoportot, és kicsit azt pótolja a fiatalabb, pályakezdő szerzőkkel való munka is.

A Manó Könyvek Kiadó honlapja >>>

A Menő Könyvek Kiadó honlapja >>>

 

Marcsi néni: Milyen inspiráció hatására született a szülőknek és a majdani nagytesóknak is hasznos, élvezetes olvasmány, a Tesó lettem mesekönyv?

Csapody Kinga: Hárman vagyunk tesók, én vagyok a legidősebb, és emlékszem, hogy az anyukám miket mondott nekünk a tesóságról. Amikor a fiam született, pont volt időm kitalálni ezt a könyvet. Mindig azt mondom, hogy ha valakit odaállítanak elénk, hogy “na, mostantól szeretned kell”, valószínűleg elmondjuk, hogy ne szórakozzon, ez nem így működik. Közben meg sokan elvárnák egy kisgyerektől, hogy egyből szeressen egy kis jövevényt, mert azt mondják, hogy kell.

 

Kép forrása: happyfamily.hu Kép forrása: happyfamily.hu Marcsi néni: Nagyon érezhető a mesében, hogy a szereplők valóságosak. Mai tapasztalatodból merítettél, vagy a gyerekkorodhoz nyúltál vissza a történet megírásánál?

Csapody Kinga: Nincs két gyermekem (sajnos), tehát nem őket hallgattam ki, az ajánlás is a két öcsémnek szól. De nyilván nyitott szemmel is járok, meg csak leállamvizsgáztam pedagógiából és pszichológiából is. Az Utazik a család is annyiban valós, hogy a kisfiammal valóban bejárjuk a helyszínekeket.

 

Marcsi néni: Könyveiddel megkedvelteted a szülő és gyermek közös olvasását, emellett hasznos tanácsokkal, ismeretekkel látod el kis olvasóidat, szüleiket. Kapsz biztató visszajelzéseket, olyat, ami építő jelleggel hat a további munkádra?

Csapody Kinga: A családi beszélgetőkönyveknél sokan nem értették, hogy miért nem lekerekített mesék – a koncepció az az, hogy egy közös beszélgetést indítsanak el (Tesó lettem!, Jó gyerek lettem, Szuper napom lett!, Türelmesek lettünk!, Hiányzol). Sokan írják szerencsére, hogy sokkal könnyebb a szereplőkkel kapcsolatban átbeszélni a hisztis-durcás helyezteket. A gyerekútikönyv-sorozatot pedig büszkén figyelem, amikor a gazdájukkal együtt barangolnak, és küldik a képeket. Nekem a leginspirálóbbak az író-olvasó találkozók, vagy azok a találkozók, amiket pedagógusoknak, szülőknek tartok arról, hogy melyik korosztálynak mit olvassunk, mit tanítsunk, vagy mit szőjünk bele az oktatásba. Rengeteg pozitív impulzus ér ilyenkor.

 

Marcsi néni: Melyik az a kedvenc könyved, amelyik a legközelebb áll hozzád?

Csapody Kinga: Nem vagyok listázós, nincs kedvenc színem, zeném, filmem, ételem sem. De egyetem óta a kortárs magyar irodalom nálam kiemelt fontosságú.

 

Marcsi néni: Amikor kisgyerek voltál, milyen könyveket és meséket szerettél?

Csapody Kinga: Imádtam a csíkos és pöttyös könyveket, és nagyon szerencsés vagyok, hogy olyan régi kedvenceimet jelentethettük meg, mint a Kisasszonyok, A titkos kert, Nagy Katalin életműve, a Csipike, Doktor Hű de Fáy vagy épp az Édes mostoha.


Marcsi néni: Most kik a kedvenc íróid és regényeid?

Csapody Kinga: Mindig amiken épp dolgozom… De én a novellákat is nagyon szeretem.

 

Marcsi néni: A kortárs írók közül kiknek az írásai állnak közel hozzád?

Csapody Kinga: Tóth Krisztina műveit, legyen az líra vagy próza, nagyon régóta szeretem. Külön öröm, hogy a Malac és Liba –sorozatának én vagyok a szerkesztője, és épp ilusztrációk készülnek a versei mellé. Ugyanez a helyzet Szabó T. Annával, akit a saját művei mellett fordítóként is csodálok. A szakdolgozatomat Háy János és Péterfy Gergely műveiről és egy nemzedéki élményről írtam, ez sem múlik el nyomtalanul. Szerettem Krusovszky Dénes vaskos regényét is (Akik már nem leszünk soha), nagyon szeretem Nádasdy Ádám gondolkozását, köszönjön az vissza a verseiből, vagy épp a Milyen nyelv a magyar? című könyvéből.
 

 

Marcsi néni: Milyen terveid vannak a közeljövőben, készül újabb műved a kisebbek számára?

Csapody Kinga: A nyomdába indulást, meg a karantén végét várja az Utazik a család legújabb része, az Irány Pécs! Másra egyszerűen még nem maradt agykapacitásom és időm, de ötleteink vannak.


Marcsi néni: Végül mit üzensz a gyerekeknek?

Csapody Kinga: Azt, hogy Olvasni menő! Tényleg.


Köszönöm a beszélgetést! Sikeres alkotómunkát kívánok!


Csapody Kinga Facebook-oldala >>>

A Manó Könyvek Kiadó honlapja >>>