Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1997. június 25-én halt meg Jacques Yves Cousteau

"Miért szeretem a tengert? Nem tudom megmondani"

1910. június 11-én a Bordeaux közeli Saint-André-de-Cubzac-ban született Jacques Yves Cousteau, a világhírű tengerkutató. Ifjúkorában két nagy szenvedélye volt: a tenger és a repülés. Miután a repüléssel kapcsolatos reményei egy súlyos autóbaleset következtében szertefoszlottak, a haditengerészetnél kötött ki. Itt vált a búvárkodás megszállottjává.

Cousteau számár az, hogy 20 méter mélyre, légzőkészülék nélkül lemerüljön, cseppet sem okozott nehézséget. A búvárkodás úttörőjeként is számon tartott kutató nemcsak az automatikusan sűrített levegős légzőkészüléket fejlesztette ki, hanem merülő csészealjakat, ún. tengeralatti házakat is tervezett. Továbbá a saját magán végzett oxigénmérgezéses és nitrogénnarkózisos kísérleteivel igyekezett meghatározni a biztonságos merülés határát is. Cousteau-t, aki a tengerek védelmére és kutatására tette fel az életét, modern polihisztorként tisztelték.

Egyszerre volt búvár, tengerbiológus, mérnök, filmes. Pályafutása során számtalan könyvet írt, és a Calypso fedélzetén a világ tengerein, óceánjain több mint 100 filmet forgatott.

A legnagyobb sikert A csend világa (1956), A sötétség birodalma (1966) című filmjeivel aratta. Az aranyhal című alkotásáért 1959-ben Oscar-díjat kapott. Sorra jelentek meg sikerkönyvei is, a Cousteau-enciklopédia (1974), Kézikönyv a környezetről (1981), Expedíció az Amazonason (1985), A megsebzett tenger (1987), Cortez tengere (1988) címmel. 1957-től 1988-ig a monacói Oceanográfiai Múzeum igazgatója volt. Megalapította az egyesült államokbeli Norfolkban működő Cousteau Társaság elnevezésű oceanográfiai kutató és tájékoztató központot.

1991-ben ökológiai expedíciót vezetve végighajózta a Dunát, a folyó és a Duna-delta élővilágát kutatva. Munkássága elismeréseként a francia Akadémia 1988-ban megválasztotta tagjai közé. Jacques-Yves Cousteau kapitány 1997 június 25-én 87 éves korában hunyt el.