Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2006. július 22-én indult a magyar Unciklopédia

„tartalommentes enciklopédia”, „tréfás lexikon”, paródia
„Az Unciklopédia a Wikipédia paródiája, tartalma ennélfogva paródia, szatíra, blődli, humoreszk, vicc. A valódi információk helyett álinformációkat terjeszt humoros formában. Ennélfogva semmiképp sem szabad komolyan venni, csak élvezni. A honlap logója egy üreges burgonya, a Wikipédia gömb alakú logójának mintájára.”

Az első ős-unciklopédia oldalt 2005. január 5-én indított el Jonathan Huang; s 2006. július 10-én Huang átvitte az uncyclopedia.org domain jogát átvitte a Wikia, Inc.-re, s Wikipédiához hasonló dizájnt kapott.

A magyar nyelvű Unciklopédia jelenlegi formáját Meskó Bertalan hozta létre nem sokkal később, július 22-én. A magyar Unciklopédia szerkesztését egy kis lélekszámú, de nagyon lelkes szerkesztő csapat végzi, melynek fő feladata, hogy kordában tartsa (és tűrhető színvonalon) a cikkekben megjelenő humoros tartalmakat.

forrás: Unciklopédia (wikipedia.hu)

Jelenleg a magyar Unciklopédián 1.559 szócikk található, míg az angol nyelvűn közel 30 ezer rövid szösszenet szórakoztatja a kikapcsolódni és nevetni vágyókat. Az Unciklopédiából azt is megtudhatjuk, hogy a Nap „lehet sárga, vörös és „Jaj a szemem!” színű”, hogy a Balaton „egy tav Magyarhonban”; de hasznos tanácsokat ad ahhoz is, hogyan fürdessünk macskát. Az angol Uncyclopedia szerint „a könyvtár egy egyfajta fájlmegosztó hálózat a Krisztus születése előtti századokból. A fájlok (azaz a „könyvek”, ahogy a beavatottak ismerik) szabadon feltölthetőek („kölcsönadhatóak”) és letölthetőek („kölcsönözhetőek”) bárki számára, akik feliratkoztak a hálózatra.”

Kapcsolódó linkek