Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1995. augusztus 26-a: Amerikai Autók Első Nemzetközi Találkozója

Országúti cirkáló, limuzin, Cadillac, Harley Davidson városunkban
Három budapesti fiatalember hozta létre az amerikai autóval rendelkezők hazai szervezetét (American Car Club Hungary). Első találkozójukat Dunaújvárosban rendezik meg ezen a hétvégén. Az autócsodákat mindannyian megnézhetjük. A kempingtől a Béke városrészig vonulnak, ahol bemutatókat tartanak és rajtolási versenyt is rendeznek. A szervezők szerint nem elképzelhetetlen, hogy több mint száz amerikai gyártmányú kocsi befusson. Még külföldről is várnak résztvevőket. A találkozó sikere esetén jövőre újra itt adnak majd egymásnak randevút.”

Dunaújvárosi Hírlap, 1995.08.26., 12.o.

 …és így is volt, a gépcsodák sikere természetesen előrevetítette az újrarendezés lehetőségét. Az immár kétnapossá bővült nemzetközi találkozón személyautók, dzsipek, furgonok mellett a legendás motorgyár, a Harley Davidson remekeiből is felsorakoztak. Több százan mutatták meg kincseiket - egész Európából jöttek „gyűjtők” - amelyeket több ezer érdeklődő követett.

A következő években a rendezvény afféle idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát, több száz autóval és ezres nagyságrendű vendégsereggel. Látványos és érdekes programokat kínáltak: autósfelvonulás, gyorsulási verseny, gumifüstölés, autó-szépségverseny, ügyességi vetélkedők, filmvetítés, rockkoncertek, lézershow, tűzijáték. Gyerekeknek autófelismerő verseny, rajzverseny, mini vidámpark, pónilovaglás. Az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb pedig egy japán autó összetörése, felgyújtása, temetése volt. 2000-ben a már háromnapos rendezvényen újítást vezették be, olyan színpadrendszert építtettek, amire a járművekkel is fel lehet hajtani. A hatodik alkalom után, 2001-ben Dunaföldváron rendezték meg a találkozót.

Dunaújvárosi Hírlap, 1996.07.08., 8.o.; Vasárnapi Hírek, 1998.08.30.; Magyar Narancs, 2000/33.

Annak idején a személyes ismertség mellett praktikus oka is volt a helyszínválasztásnak: Dunaújváros az ország közepén fekszik, így mindenki viszonylag könnyen és gyorsan ide tud érni, mondták a szervezők. ...és bár néhány évre elbúcsúztak a várostól, a 10. és a 15. jubileumi találkozóra visszatértek, hazatértek az amerikai autók szerelmesei. Az országosra nőtt mozgalom nyolcszáz amerikai autós és motoros részvételével készült a 15. jubileumi találkozójára, amelyre hetvenezer ember látogatott el. Elvis Presley egykori járgánya, országúti cirkálók, limuzinok, Cadillac, luxusautók, krómozott lökhárítók, Big Foot show, egy valódi Ford Mustang Shelby GT 500-as, Amerikasziget, rock 'n' roll - „szertelen, de mégis ünnepélyesnek tartott ceremónia”.

Dunaújvárosi Hírlap, 2004.06.26., 3.o.; 2009.06.13., 1-4.o., 2009.06.15., 5.o.

Kapcsolódó linkek