Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1954. július 13-án halt meg Frida Kahlo

Kortársai gyönyörű, vonzó, okos, jó humorú, heves vérmérsékletű nőnek ismerték.

A Kék Ház A Kék Ház Frida Kahlo (bár születési évét a mexikói forradalom tiszteletére 1910-ben jelölte meg) 1907-ben született Mexikóváros külvárosában, Coyoacánban, a Kék Házban. Apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba, és Frida apja, aki fényképész volt, innen érkezett Mexikóba. 1925-ben egy villamos ütközött azzal a busszal, amelyen Frida utazott, s ő egész életére kiható sérüléseket szenvedett.

Csak sokára derült ki súlyos gerincsérülése, s hónapokra gipszfűzőbe zárták. Az unalom és a fájdalom elől menekülve kezdett festeni. Egy tükörben nézhette magát, így festette első önarcképét.

Frida Kahlo és Diego Rivera Frida Kahlo és Diego Rivera 1927 végén már aránylag normális életet tudott élni, és csatlakozott az önálló mexikói kultúra megteremtését célul kitűző művészek csoportjához. Frida Kahlot kortársai egy gyönyörű, vonzó, temperamentumos, okos, jó humorú nőnek ismerték meg.

Ekkor ismerkedett meg a nála huszonegy évvel idősebb Diego Riverával, a neves festővel, akihez férjhez ment. Az esküvő után a házaspár az Egyesült Államokban élt, ahol Rivera több épületet díszített faliképeivel. Hamarosan a társasági élet ismert és kedvelt alakjai lettek. Frida, annak ellenére, hogy az orvosok szerint a balesete miatt nem képes gyermeket kihordani, mégis vállalta a kockázatot, de terhessége vetéléssel végződött.

Mivel Frida elsősorban magának festett, meglepte, hogy mások is érdeklődnek festményei iránt. 1937-ben több festővel együtt egy mexikói kiállításon mutatta be műveit, majd a következő évben New Yorkban nagy sikerű önálló kiállítása volt. Sok képet adott el és sok megrendelést kapott.

Önarckép (1940) Önarckép (1940) Ő volt az első latin-amerikai festő, akitől képet vásárolt a Louvre. 1939-ben Rivera kezdeményezésére elváltak, de a következő évben újra összeházasodtak. A 2. világháború éveiben egyre aktívabb lett, tanított, tagja lett a mexikói kultúrát támogató testületnek, részt vett a szürrealisták nemzetközi kiállításán.

1953-ban amputálták jobb lábát, és nem hagyhatta el az ágyát. Ez nem akadályozta meg abban, hogy elmenjen első önálló mexikói kiállítására: mindenki legnagyobb meglepetésére ágyában fekve, díszes tehuana ruhában jelent meg a megnyitón.

1954 nyarán tüdőgyulladást kapott, Az állapota egyre romlott, és július 12-ről 13-ára virradó éjjel meghalt. Bár az orvosok tüdőembóliát állapítottak meg, naplója néhány bejegyzése miatt nem zárható ki az öngyilkosság sem.

Kapcsolódó linkek